Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης διαψεύδουν τους ισχυρισμούς αυτούς και τονίζουν ότι «είναι προφάσεις εν αμαρτίαις» και ότι γνώριζαν πολύ καλά ότι το θέμα των Γλυπτών είναι παγίως στην ατζέντα των ελληνοβρετανικών επαφών. Συνεπώς, αυτές οι διαρροές είναι αβάσιμες. Μάλιστα, όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, δεν θα μπορούσε να μπει σε διαπραγμάτευση κάτι που αποτελεί διαχρονικά ελληνική θέση από το 1834, όταν ξεκίνησε η πρώτη διεκδίκηση των Γλυπτών επί Οθωνα!
Μάλιστα, οι αντιδράσεις σε βάρος του Σούνακ είναι τέτοιες που δεκάδες e-mails από Βρετανούς πολίτες έφτασαν στο Γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, στα οποία κατήγγελλαν τη συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού και ζητούσαν συγγνώμη!
Σήμερα, πάντως, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και δεν αποκλείεται να υπάρξει τοποθέτηση τόσο από τον ίδιο όσο και από την Πρόεδρο για το θέμα.
Για την ακύρωση από την Ντάουνινγκ Στριτ της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρίσι Σούνακ και το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα μίλησε χθες ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.
«Πρόκειται για βρετανικό φάουλ. Η Ελλάδα είναι μια περήφανη χώρα, έχει μια μεγάλη ιστορία. Ο Μητσοτάκης εκπροσωπεί αυτήν τη χώρα, αυτόν το λαό. Δεν μπορείς να του λες ότι “κοίταξε να δεις, δεν θα γίνει η συνάντηση και δες τον αναπληρωτή πρωθυπουργό”. Εμείς θα συνεχίσουμε να θέτουμε το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών και της επιστροφής στην Αθήνα», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.
«Ο πρωθυπουργός θέτει το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών σε κάθε ευκαιρία, το έχει θέσει στο παρελθόν, το έθεσε και την Κυριακή στη συνέντευξη που έδωσε στο BBC, και είχε πει ότι τα Γλυπτά πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα. Είναι πάγια ελληνική θέση, την οποία εξέφρασε με πάρα πολύ μεγάλη σαφήνεια», υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.
«Εμείς ήμασταν καθαροί ότι θα τεθεί και το ζήτημα των Γλυπτών. Είναι κάτι το οποίο τα τελευταία χρόνια θέτουμε μετ’ επιτάσεως, βλέπετε ότι έχει κερδίσει momentum γιατί, ενώ ήταν ένα θέμα το οποίο είχε πάει λίγο στην άκρη, έχει έρθει δυναμικά στο προσκήνιο. Η βρετανική κοινή γνώμη έχει αρχίσει και μεταστρέφεται. Προφανώς αυτό ενόχλησε τον κ. Σούνακ», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.
Μιλώντας για την ακύρωση του ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Βρετανό ομόλογό του, ο βουλευτής της Ν.Δ. Τάσος Χατζηβασιλείου (που συνόδευε τον πρωθυπουργό) έκανε λόγο για «διπλωματική απρέπεια της βρετανικής πλευράς, που αντέδρασε με καθυστέρηση απέναντι στις πάγιες ελληνικές θέσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα που εκφράστηκαν την Κυριακή στη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο BBC».
Συμπλήρωσε ότι «οι Βρετανοί ξεκίνησαν κυνήγι μαγισσών. Αδιαφόρησαν για τις πολυδιάστατες σχέσεις μας. Σε μια τέτοια συνάντηση δεν θα μιλούσαμε μόνο για τα Γλυπτά. Εχουμε μια κρίση στη Μέση Ανατολή και άλλα θέματα».
«Ημασταν απολύτως προετοιμασμένοι και το θέμα των Γλυπτών ήταν επισήμως στην ατζέντα της συζήτησης, δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από τους Βρετανούς ότι υπήρχε κάποιο ζήτημα. Ηταν γνωστή και η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλωστε, οι Βρετανοί γνώριζαν με πλήρη λεπτομέρεια το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, καθώς, εκτός των άλλων, έχουν την ευθύνη και για την ασφάλεια κατά τις μετακινήσεις και επαφές του κ. Μητσοτάκη», κατέληξε ο βουλευτής της Ν.Δ.
Για «κακή μέρα» στις σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου έκανε λόγο, από τη μεριά του, ο Αδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην εκπομπή «World at One» του Radio 4 του BBC, σχολιάζοντας την απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Ο υπουργός Εργασίας πρόσθεσε: «Πιστεύω πως όταν ο πρωθυπουργός σας το ξανασκεφτεί, αυτό που ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του (στο BBC) δεν αποτελεί μόνο τη δική του γνώμη. Αποτελεί τη μοναδική γνώμη που έχουν 11 εκατομμύρια Ελληνες και πολύ περισσότερα εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο».
Πώς φτάσαμε στη σκληρή απάντηση Μητσοτάκη
Ηταν απόγευμα της Δευτέρας όταν χτύπησε το κινητό τηλέφωνο της διευθύντριας του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αννας-Μαρίας Μπούρα. Η κ. Μπούρα άκουσε από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής τον πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, Μάθιου Λοτζ, να της λέει ότι το ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, που είχε προγραμματιστεί για το μεσημέρι της Τρίτης, δεν θα μπορούσε εντέλει να γίνει.
Οταν η κ. Μπούρα ρώτησε ποιος είναι ο λόγος της ακύρωσης την τελευταία στιγμή, ο κ. Λοτζ επικαλέστηκε, ακολουθώντας προφανώς τις οδηγίες που είχε, μια έκτακτη αλλαγή στο πρόγραμμα του κ. Σούνακ. Γρήγορα, πάντως, κατά τη διάρκεια αυτής της μάλλον αμήχανης επικοινωνίας, κατέστη σαφές ότι ο πραγματικός λόγος της ακύρωσης ήταν η ενόχληση του Πρωθυπουργικού Γραφείου της Μεγάλης Βρετανίας για τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφορικά με το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα στην εκπομπή της Λόρα Κίνσμπεργκ στο BBC One το πρωί της Κυριακής, μια εκπομπή που θεωρείται από τις πιο έγκριτες σε θέματα πολιτικής και έχει μεγάλη τηλεθέαση. Η αποκάλυψη του πραγματικού λόγου της ακύρωσης, άλλωστε, έκανε το Μέγαρο Μαξίμου να απορρίψει διαρρήδην την αντιπρόταση της Downing Street ο κ. Μητσοτάκης να δει, αντί του κ. Σούνακ, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Ολιβερ Ντάουντεν.
Μόλις ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τον κ. Στάρμερ και τους συνεργάτες του και η κυρία Μπούρα ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις, ο κ. Μητσοτάκης συγκάλεσε άμεσα σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες που τον συνόδευαν: πέραν της κυρίας Μπούρα, τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, τη σύμβουλό του, Αριστοτελία Πελώνη, τον γραμματέα Διεθνών Σχέσεων της Ν.Δ., Τάσο Χατζηβασιλείου, τον διευθυντή του Οικονομικού του Γραφείου, Αλέξη Πατέλη, και τον αναπληρωτή διευθυντή του Γραφείου Τύπου, Χρήστο Ζωγράφο. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο κ. Μητσοτάκης ήταν εκνευρισμένος, αποφάσισε, όμως, να τοποθετηθεί στη συζήτηση νωρίς, καθιστώντας σαφή τη θέση του. Αμεσα, λοιπόν, συντάχθηκε μία γραπτή δήλωση, η οποία διανεμήθηκε άμεσα…