Απλώς μετά τη συνάντηση μάθαμε ότι αν το Βρετανικό Μουσείο πει το «ναι», η Ντάουνινγκ Στριτ δεν θα είναι εμπόδιο. Πρόκειται για μια διπλωματική απάντηση, η οποία παραδόξως είναι πολύ σαφής και παραπέμπει σε συμφωνία, ώστε τα γλυπτά να επιστρέψουν στην Αθήνα. Οι Εργατικοί και ο Κ. Στάρμερ προσωπικά δεν έχουν τις εμμονές και την αδιαλλαξία των Συντηρητικών και του Ρ. Σούνακ, ο οποίος πήγε πολιτικά άκλαυτος. Η ελληνική κυβέρνηση ανακίνησε το θέμα έγκαιρα, προσεκτικά και χωρίς μαξιμαλιστικές διαθέσεις. Γιατί στην πολιτική δεν μετράνε τα μεγάλα λόγια, αλλά τα μεγάλα αποτελέσματα. Κι αν π.χ. συναντηθούν όλες μαζί οι Καρυάτιδες στο Μουσείο της Ακρόπολης, συντροφιά και με τα υπόλοιπα γλυπτά, θα είναι ένα πραγματικά μεγάλο επίτευγμα.
Ο «Guardian» λέει ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε «πολύ προχωρημένο στάδιο» και η συμφωνία «βρίσκεται κοντά». Το ίδιο αφήνουν να εννοηθεί και ελληνικές κυβερνητικές πηγές. Και όλοι είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, ώστε να μη γίνει το λάθος. Ολα αυτά μαζί δημιουργούν στέρεη αισιοδοξία ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα σύντομα θα είναι στη θέση τους.
Αν το αποτέλεσμα είναι τα γλυπτά να επιστρέψουν στην Ελλάδα, ο ρεαλισμός επιβάλλει να καλοδεχτούμε τα γλυπτά και να κλείσουμε τα αφτιά στις άναρθρες κραυγές των ακραίων «πατριωτών της φακής», που είναι σαν να ακούγονται από τώρα, «προδότες», «ξεπουλημένοι», «μεταπράτες της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας» και ίσως «Βρετανοτσολιάδες»…
Από τη στήλη ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ του Ελεύθερου Τύπου
Ειδήσεις σήμερα
Συνάντηση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη: Πάνω από μία ώρα διήρκεσε – Το παρασκήνιό της και ο διάλογος
Εφορία: Όλα όσα αλλάζουν για τα Airbnb
Οχήματα σε ακινησία: Χωρίς ασφάλιση δεν θα δικαιούνται κρατική αποζημίωση
Δώρο Χριστουγέννων για ανέργους: Πότε θα πληρωθεί από τον ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ)