Η αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι η λίστα αναμονής των χειρουργείων του νοσοκομείου κυμαίνεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με αυτά που ήταν και τα προηγούμενα χρόνια. Χαρακτηριστικά, είπε πως η λίστα αναμονής των χειρουργείων το 2018 ήταν 2.379 παιδιά, το 2019 ήταν 2.853 παιδιά, το 2020 ήταν 2.210 παιδιά, το 2021 ήταν 2.606 και αυτή την στιγμή είναι 2.925 παιδιά.
Η κυρία Γκάγκα επισήμανε πως το πρόβλημα είναι στις ελλείψεις σε αναισθησιολόγους, για αυτό και η κυβέρνηση έδωσε κίνητρα. Ειδικότερα για το νοσοκομείο Παίδων, η κυρία Γκάγκα σημείωσε πως στο τέλος του 2018 το σύνολο των υπηρετούντων ιατρών αναισθησιολόγων ήταν 11 γιατροί ΕΣΥ και μία επικουρική γιατρός.
Στο τέλος του 2019 το σύνολο ήταν δεκαπέντε αναισθησιολόγοι. Στο τέλος του 2020 ανήλθαν σε 16 αναισθησιολόγοι μαζί με τους ειδικευόμενους. Το 2021 ξεκινήσαμε με αυτό το νούμερο. Αποχώρησαν όμως και ο αριθμός έφτασε σε εννέα γιατροί ΕΣΥ και μία ειδικευόμενη. Το 2022 προσελήφθησαν δύο γιατροί ΕΣΥ και δύο ειδικευόμενοι, όμως αποχώρησε ένας γιατρός ΕΣΥ και ένας ειδικευόμενος και σήμερα έχουμε 10 γιατρούς ΕΣΥ, από τους οποίους ένας βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια.
Για την αντιμετώπιση των αναγκών σε προσωπικό έχουμε ήδη ανοίξει τις πλατφόρμες και σήμερα έχουμε ανθρώπους που θα προσλάβουμε για τα χειρουργεία. Έχουμε μετακινήσει μια γιατρό με εξειδίκευση στην αναισθησιολογία στο «Παίδων» από τον «Ευαγγελισμό» και έναν από τη Βούλα, οπότε τα χειρουργεία προχωράνε, αυτή τη στιγμή. Παράλληλα προκηρύσσουμε τις θέσεις άμεσα, όχι μόνο για το «Νοσοκομείο Παίδων», άλλα για όλα τα νοσοκομεία των κεντρικών πόλεων που μέχρι τώρα δεν τις είχαμε προκηρύξει, ακριβώς επειδή υπάρχει θέμα αναισθησιολόγων.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει ηγετική θέση στον ενεργειακό μετασχηματισμό - Δημιουργούνται ευκαιρίες επένδυσης
Σχετικά με την πρόταση της επίταξης αναισθησιολόγων από τον ιδιωτικό τομέα, που έκανε ο βουλευτής, η αν. υπουργός απάντησε πως «με υποχρεώσεις δεν δουλεύει τίποτα και εννοώ με τα υποχρεωτικά και τα εντέλλεσθαι. ‘Αρα συζητάμε με τους συναδέλφους, είμαστε σε συνεχή επαφή και το «Παίδων» που λειτουργεί και θα λειτουργεί κανονικά».
Αναφορικά με τα παιδοκαρδιοχειρουργικά περιστατικά στο Παίδων, η κυρία Γκάγκα, υπογράμμισε πως «εδώ και δέκα χρόνια γίνονται το πολύ εβδομήντα επεμβάσεις το χρόνο», ουσιαστικά το «Παίδων» κάνει κάποιες περιορισμένες επεμβάσεις. Όμως έχουμε άλλο νοσοκομείο που λειτουργεί τελείως δημόσια, το Ωνάσειο και κάνει 250 επεμβάσεις το χρόνο. Σήμερα το Ωνάσειο είναι αυτό που έχει την εμπειρία για τέτοιες επεμβάσεις. Και τόνισε πως αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει παιδί που δεν μπορεί να νοσηλευτεί με παιδοκαρδιοχειρουργικό πρόβλημα, άμεσα και δωρεάν στην Ελλάδα, άμεσα και δωρεάν στο Ωνάσειο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο. Σήμερα στην Ελλάδα κανονικά έχουμε περιστατικά για ένα κέντρο. Διεθνώς η εμπειρία δείχνει ότι χειρουργικά κέντρα που έχουν πολλά περιστατικά είναι εκεί που γίνονται καλύτερες οι επεμβάσεις, είναι εκεί που υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα για τους αρρώστους. Και αυτό μας ενδιαφέρει, πού θα έχουν οι άρρωστοι αποτέλεσμα, όχι να πληρώνουν. Να μην πληρώνουν τίποτα, να είναι δωρεάν τελείως και με καλά αποτελέσματα. Αυτό μας ενδιαφέρει στο υπουργείο.
Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, από την δική του πλευρά επισήμανε ότι για καιρό έχει κλείσει η παιδοκαρδιοχειρουργική και γίνεται ένα χειρουργείο την εβδομάδα. Στις 29 Αυγούστου το Παίδων «Αγία Σοφία» είχε αναστείλει όλα τα χειρουργεία, με εξαίρεση τα ογκολογικά, νεογνολογικά και τα επείγοντα. Πώς είναι δυνατόν τόσο καιρό να μην έχετε βρει λύση για το θέμα των αναισθησιολόγων, να μην έχετε προχωρήσει καν σε κάποια έκτακτα μέτρα, μέχρι να βρείτε τις μόνιμες θέσεις, να μην έχετε δώσει τα κίνητρα. Αφήσατε όλους τους αναισθησιολόγος να φύγουν στον ιδιωτικό τομέα. Έχουμε, τόνισε ο βουλευτής μια ξεκάθαρη στροφή για το κλείσιμο των «Παίδων» στην Ελλάδα. Με τη διαρκή απαξίωση και το κλείσιμο των χώρων του «Παίδων Πεντέλης». Το «Αγλαΐα Κυριακού» με χιλιάδες προβλήματα και το «Αγίας Σοφίας» να μη λειτουργεί. Η συστηματική πολιτική σας είναι η απαξίωση του δημοσίου. Ειδικά το κομμάτι των παιδιών και του Νοσοκομείου «Παίδων», να πάνε όλα στον ιδιωτικό τομέα. Ο κ. Αρσένης πρότεινε να προχωρήσει το υπουργείο σε επιτάξεις.