Μιλώντας για το ζήτημα που προέκυψε με τη ροζ ελληνική σημαία, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι «η ανάρτηση των εκθεμάτων δεν έγινε σε εκθεσιακό χώρο, αλλά στον χώρο του προξενείου. Δεν επρόκειτο, δηλαδή, για ειδικό χώρο. Το κάθε έργο βρίσκεται στο πεδίο της ελευθερίας της Τέχνης. Εδώ όμως δεν πρόκειται για μια γκαλερί. Αποδέχομαι τη ροζ σημαία στο σπίτι μου ή σε γκαλερί αλλά όχι για το προξενείο».
Και πρόσθεσε: «Τα όσα άκουσα είναι εντελώς ακραία (…) Το να χαρακτηρίζομαι ακροδεξιός ή ανελεύθερος δεν έχει ανταπόκριση στην πραγματικότητα (…) Η απόφαση για να κατέβει το συγκεκριμένο έργο πάρθηκε πολύ πριν το ζήτημα ανακινηθεί στη Βουλή (…) Η εντολή είχε δοθεί, δεν επηρεάστηκε από κανένα άλλο γεγονός (…) Η ανάρτηση των εκθεμάτων δεν έγινε σε εκθεσιακό χώρο, αλλά στον χώρο του προξενείου. Δεν επρόκειτο, δηλαδή, για ειδικό χώρο. Το κάθε έργο βρίσκεται στο πεδίο της ελευθερίας της Τέχνης. Εδώ όμως δεν πρόκειται για μια γκαλερί».
Για την αποστολή της ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα στη σκιά της απειλής των Χούθι και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «υπάρχει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα ασφάλειας στη ναυσιπλοΐα. Η ερυθρά θάλασσα είναι ένα πολύ κομβικό σημείο. Δεν θα κρυφτούμε ποτέ πίσω από οποιαδήποτε ευθύνη. Είναι εσφαλμένο να μην προστατεύουμε την ναυσιπλοΐα. Εμείς είμαστε αυτοί που θέτουμε τους όρους του παιχνιδιού».
Συνάντηση Μητσοτάκη με ανώτατα στελέχη ευρωπαϊκών χημικών βιομηχανιών
Σχολιάζοντας την ανάρτηση του προέδρου της Αλβανίας Έντι Ράμα με την οποία αναγνωρίζει τον Φρέντι Μπελέρη ως εκλεγμένο δήμαρχο Χειμμάρας, είπε πως «ο Αλβανός πρωθυπουργός απεδέχθη την πολιτική βούληση του λαού της Χειμμάρας. Απεδέχθη και το ότι δεν μπορεί να ασκεί καθήκοντα ο πρώην δήμαρχος. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αντικατασταθεί αμέσως ο ασκών τη δημαρχία».
«Θετικό το βήμα του Αλβανού πρωθυπουργού. Θα αξιολογήσουμε τις επόμενες ενέργειες για το αν είναι συμβατές με όσα έχουμε θέσει ως όρους» πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.
Για τα ελληνοτουρκικά μετά και την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα ανέφερε ότι «προσπαθούμε να εδραιώσουμε το καλό κλίμα με την Τουρκία».
Τέλος, για τα γλυπτά του Παρθενώνα, εξήγησε μεταξύ άλλων, ότι «γίνεται μια συστηματική προσπάθεια από την ελληνική κυβέρνηση. Θα μπορούσε να αναζητηθεί μια λύση εντός του πλαισίου του νόμου. Σε κάθε περίπτωση θα μπορούσε να υπάρξει μια λύση. Θέλω να μείνω στην ορολογία των πραγμάτων. Δεν μιλούμε για επιστροφή, αλλά για επανένωση».
Ειδήσεις σήμερα
Δημοσκόπηση της Metron Analysis: Δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ
Μητσοτάκης για μακελειό στην Πράγα: «Οι σκέψεις μας είναι με το λαό της Τσεχίας»