Το νομοσχέδιο, μετά από δύο ημέρες συζήτησης στην Ολομέλεια όπου δυστυχώς κυριάρχησαν ο ακραίος λόγος, οι θρησκευτικές παραβολές, μέχρι και οι μισαλλόδοξες και ρατσιστικές αναφορές, έλαβε 176 θετικές ψήφους (από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας) έναντι 76 «όχι», ενώ δύο τάχθηκαν με το «παρών». Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 254 βουλευτές και απουσίασαν συνολικά 46 βουλευτές, με όλα σχεδόν τα κόμματα να μετρούν απώλειες…
Ειδικότερα, από τους 158 βουλευτές της ΝΔ υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 107 βουλευτές. Το καταψήφισαν 20 βουλευτές (ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι: Αθανασίου, Αραμπατζή, Γιόγιακας, Γκίκας, Γκιουλέκας, Δαβάκης, Δημοσχάκης, Καραγκούνης, Αννα Καραμανλή, Καράογλου, Κατσανιώτης, Κυριαζίδης, Λεονταρίδης, Μπαραλιάκος, Πασχαλίδης, Σαλμάς, Στυλιανίδης, Χαρακόπουλος και Χρυσομάλλης) ενώ την αποχή επέλεξαν 31 «γαλάζιοι» μεταξύ των οποίων υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, οι υφυπουργοί Γ. Μπούγας, Μαρία Κεφάλα, Στ. Κελέτσης και οι βουλευτές: Πλεύρης, Κόνσολας)
Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την κομματική πειθαρχία που επέβαλε ο Στέφανος Κασσελάκης, είχε τρείς απώλειες. Την ηχηρή απώλεια της αποχής του υπερ-τομεάρχη του Παύλου Πολάκη, του Όθωνα Ηλιόπουλου αλλά και το καρφί… «παρών» της Νίνας Κασιμάτη.
Πολυτραυματίας και το ΠΑΣΟΚ που από τους 32 βουλευτές που αριθμεί μέτρησε 11 απώλειες που απείχαν ( Ευγ. Λιακούλη, Οδ. Κωνσνατινόπουλος, Εμ. Χνάρης, Αικ. Καζάνη, Αν. Πουλάς, Στ. Μιχαηλίδης, Π. Παρασκευαΐδης, Χρ. Σταρακά, , Απ. Πάνας, Τ. Νικολαΐδης και ο Μπ. Μπουρχάν)
Για selfies στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης
Λαβωμένη, όμως ακόμα και η Νέα Αριστερά των «11» καθώς απείχαν δύο βουλευτές της.
Τα «παρών» εκτός της βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη ήταν και του Ανεξάρτητου βουλευτή Μιχάλη Χουρδάκη. Η μητέρα του, επίσης, Ανεξάρτητη βουλευτής Αρετή Παπαϊωάννου το καταψήφισε.
Νωρίτερα ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας μιλώντας από το βήμα της Ολομέλεια ανέφερε ότι «ψηφίζω αυτό το νομοσχέδιο όχι παρά το ότι είμαι συντηρητικός αλλά επειδή είμαι συντηρητικός …» Απάντησε στους κινδυνολόγους και όσους αναλώθηκαν επί δύο ημέρες σε μια «θνητή φλυαρία» περί κινδύνου της οικογένειας λέγοντάς τους ότι αυτό «που κάνουμε είναι μια δικαιοπραξία και όχι ιερουργία» καθώς «από σήμερα μια ομάδα συμπολιτών προσχωρεί επιτέλους πολιτισμένα και θεσμικά σε έναν από τους πιο παραδοσιακούς θεσμούς της κοινωνίας μας που είναι ο γάμος».
Ο κ. Τασούλας επισήμανε σε όσους φοβούνται ότι υπονομεύονται οι αξίες του γάμου ότι «δεν τους χαρίζουμε κάποια απόλαυση, γούστο… κάτι το περίεργο. Ευθύνη αναλαμβάνουν και εμμέναν ως συντηρητικό άνθρωπο μου αρέσει ότι προσχωρούν σε θεσμούς ευθύνης όλα τα μέλη της κοινωνίας» Σε εκείνους δε είδαν ότι γκρεμίζεται η οικογένεια τους είπε « μα, τόσο λίγο έχετε εμπιστοσύνη στην παραδοσιακή οικογένεια; επειδή μια μειοψηφία συμπολιτών μας εθελοντικά μπαίνουν στην ίδια θέση ευθύνη απειλούνται τα ιερά και όσια του έθνους;; Ή μήπως κάποιοι, ελάχιστοι από εσάς, είστε εμπορευόμενοι ή παριστάνετε τους θιασώτες αυτών των ιερών και οσίων του έθνους;» Η οικογένεια είπε «δεν χρειάζεται υποχρεωτικότητες, κινδυνολογίες και τοξικότητες για να κρατηθεί όρθια»
Αναφορικά με ποσοστά από τη ΝΔ ψήφισαν το 68% ενώ από το ΠΑΣΟΚ το 66% και αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από κυβερνητικές πηγές που ανέφεραν: «Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη που διεκδικεί τα πρωτεία στο μεταρρυθμιστικό κέντρο είχε λιγότερο ποσοστό στα ναι από τη ΝΔ».