Ο κ. Μητσοτάκης, την ώρα που συνεχίζονται οι τοποθετήσεις των στελεχών της Ν.Δ., άλλοι διαφωνώντας και άλλοι στηρίζοντας το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, τόνισε ότι «πρόθεσή μου δεν είναι να διχάσω την ελληνική κοινωνία. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να διευθετήσουμε ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισότητας. Να αναγνωρίσουμε νομικά μια πραγματικότητα που υφίσταται και στη χώρα μας. Προσεγγίζουμε το θέμα από τη σκοπιά της δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης αδικιών και ανισοτήτων με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών. Δεν καινοτομούμε, αλλά θέλουμε να εφαρμόσουμε αυτό που ήδη συμβαίνει σε 20 χώρες της Ευρώπης και 36 του κόσμου. Με σεβασμό στη διαφορετική άποψη και στις αντιρρήσεις που έχουν διατυπωθεί, αλλά η Ελλάδα που οραματίζομαι είναι μια συμπεριληπτική χώρα».
Ολα ανοιχτά
Από τη μεριά του, ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του επιμένει στη διαφωνία του για το νομοσχέδιο και τονίζει ότι δεν θα το ψηφίσει, αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο παραίτησης.
«Ε, δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι. Θα αναλάβει κάποιος άλλος. Μια δουλειά είναι και αυτή, στις δουλειές συμβαίνουν διάφορα», απαντά σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» σε ερώτηση για το αν θα ψήφιζε το νομοσχέδιο.
Επεσήμανε ακόμη ότι το επιχείρημα της ισότητας ετερόφυλων και ομόφυλων ζευγαριών δεν ισχύει, ενώ επικαλέστηκε απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Το Δικαστήριο απεφάνθη ότι δεν υπάρχει προσβολή της ισότητας, γιατί η νομοθεσία είναι διαπλασμένη να προστατεύει την οικογένεια και όχι τα ομόφυλα ζευγάρια», αναφέρει σχετικά με απόφαση που εκδόθηκε έπειτα από προσφυγή ομόφυλου ζεύγους.
Σε δύσκολες ατραπούς
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τις δηλώσεις του Μάκη Βορίδη ότι δεν θα χάσει «η Βενετία βελόνι» αν αποχωρήσει από την κυβέρνηση, εκφράζοντας τη διαφωνία του στο νομοσχέδιο, ο «γαλάζιος» βουλευτής σχολίασε πως εκείνος εάν ήταν στη θέση του υπουργού Επικρατείας θα έφευγε από την κυβέρνηση.
Εξηγώντας τους λόγους της διαφωνίας του, ο κ. Καραγκούνης σημείωσε ότι «φέρνει συνολικά την τεκνοθεσία, θέμα στο οποίο διαφωνώ κάθετα. Ακούω με σεβασμό τα επιχειρήματα. Τα νομικά θέματα μπορούν να βελτιωθούν μέσα από το σύμφωνο συμβίωσης. Μπαίνουμε σε νομικές ατραπούς που είναι δύσκολες».
Προσέθεσε ακόμη, σχετικά με την παρένθετη μητρότητα για την απόκτηση παιδιού από ομόφυλα ζευγάρια ανδρών: «Λέμε ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να γίνουν σκεύη αναπαραγωγής και μέσα από το νόμο θα γίνει και αυτό…».
Από τη μεριά του, ο Νικήτας Κακλαμάνης, αν και θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, τόνισε ότι δεν θα πάει στη σημερινή συνάντηση στην Πειραιώς (6 μ.μ.) γιατί είναι προσβλητικό για τον ίδιο η ενημέρωση από υπουργό για το νομοσχέδιο που αφορά στα ομόφυλα ζευγάρια. Οπως είπε, είναι βουλευτής από το 1990, ενώ ανήκει στη «γαλάζια» παράταξη από το 1964, για το λόγο αυτό εκτιμά ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα είναι απαραίτητο να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας υπό τον πρωθυπουργό, ώστε να ενημερωθούν σε βάθος «από το πρωί έως το βράδυ» οι βουλευτές.
Διαφωνία
Ταυτόχρονα, ο κ. Κακλαμάνης εξέφρασε τη διαφωνία του με την έμμεση προτροπή του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όσους βουλευτές διαφωνούν να απέχουν από την ψηφοφορία αντί να καταψηφίσουν. «Δεν μου άρεσε η δήλωση του πρωθυπουργού, δεν συμφωνώ με την αποχή. Οταν είσαι ελεύθερος να ψηφίσεις ό,τι θες, πρέπει να ψηφίσεις». Επιπλέον, ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε ότι εφόσον «δει στο χαρτί» το νομοσχέδιο, θα είναι υπέρ του.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι στα 33 χρόνια της κοινοβουλευτικής του παρουσίας δεν θυμάται ποτέ να απείχε από ψηφοφορία και πως δεν έχει υπάρξει μία φορά που να μην υπερψήφισε ή καταψήφισε διατάξεις σύμφωνα με τα πιστεύω του. Υπενθύμισε μάλιστα ότι καθώς είχε καταψηφίσει μνημονιακές διατάξεις, είχε διαγραφεί με απόφαση του τότε πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.
Μιλώντας για τους υπουργούς που έχουν εκφράσει δημόσια τη διαφωνία τους, σχολίασε αιχμηρά ότι «όταν ένας υπουργός διαφωνεί, να αφήσει την καρέκλα του και να φύγει. Οποιος δεν θέλει να ψηφίσει, φεύγει από τη θέση του».
Να σημειώσουμε ότι μέχρι τώρα στα «όχι» υπολογίζονται οι: Αντώνης Σαμαράς, Μίλτος Χρυσομάλλης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Κώστας Καραγκούνης, Αννα Καραμανλή, Θάνος Πλεύρης, Νότης Μηταράκης, Κώστας Γκιουλέκας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Θεόδωρος Καράογλου, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Βασίλης Γιόγακας, ενώ άλλοι είναι επιφυλακτικοί περιμένοντας το τελικό σχέδιο νόμου.
ΜΑΡΙΑ ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ
«Αυξημένες οι ευθύνες των υπουργών»
Τις αυξημένες ευθύνες των υπουργών υπογράμμισε η γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Συρεγγέλα, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ αναφερόμενη στο νομοσχέδιο που αφορά στα ομόφυλα ζευγάρια. «Οταν είσαι στο Υπουργικό Συμβούλιο έχεις μία παραπάνω ευθύνη, γιατί τα νομοθετήματα αυτά περνούν από το Υπουργικό Συμβούλιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείσα για το αν πρέπει να παραιτηθούν οι υπουργοί που δεν θα το ψηφίσουν, η κ. Συρεγγέλα απάντησε: «Εγώ δεν θα μπω σε αυτή τη λογική. Από τη στιγμή που ήδη ο πρωθυπουργός έχει πει ότι αυτό είναι κάτι το οποίο έχει να κάνει με θέματα συνείδησης, το οποίο έχει ο καθένας και η καθεμία. Αυτό που θεωρώ ότι είναι το πιο σημαντικό είναι να υπάρξει μια ευρύτατη ενημέρωση, να υπάρχει μια ανταλλαγή απόψεων, όπως έτσι πρέπει να υπάρχει σε κάθε δημοκρατικό κόμμα και να είναι σεβαστές όλες οι απόψεις. Το πιο σημαντικό όμως από όλα είναι ότι όταν θα τελειώσει όλο αυτό, στη Νέα Δημοκρατία θα είναι πάλι όλες και όλοι ενωμένοι. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην είμαστε ενωμένοι ως παράταξη και ως κόμμα».
Ο Δένδιας περιμένει το νομοσχέδιο
«Για να τοποθετηθεί κάποιος υπεύθυνα πρέπει πρώτα να δει το νομοσχέδιο στην τελική του μορφή», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, στην «Καθημερινή», απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. «Οπως ανέφερε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, η επιδίωξή του είναι να ωριμάσει η συζήτηση για το ζήτημα αυτό στην κοινωνία πριν έρθει το νομοσχέδιο προς εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Μόνο τότε, άλλωστε, θα έχουμε πλήρη εικόνα για το τι θα περιλαμβάνει», επεσήμανε ο κ. Δένδιας. Υπενθύμισε πάντως ότι είχε υπερψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης ομοφύλων.