Ο Φιντάν μεταξύ άλλων υποστήριξε: «Μετά τη νίκη του προέδρου μας στις εκλογές ελήφθη μια απόφαση με τον κ. Μητσοτάκη να προχωρήσουμε τις σχέσεις μας με θετική ατζέντα. Υπάρχουν προβλήματα στο Αιγαίο τα οποία προέρχονται από το παρελθόν. Δεν είναι της δικής μας γενιάς, αφού τα παραλάβαμε. Εμείς ως υπεύθυνη γενιά πώς μπορούμε να τα τρέξουμε; Ως ώριμα κράτη, αυτά τα προβλήματα να τα βάλουμε σε παρένθεση και να δούμε σε ποια θέματα μπορούμε να προχωρήσουμε. Αυτό εμείς το είδαμε ως μια μέθοδο». Συγκριτικά με τα όσα επιμέρους έθιξε σχετικά με τις σχέσεις Αθηνών-Αγκυρας, για πολλοστή φορά επικεντρώθηκε στις απαιτήσεις της Τουρκίας για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και είπε «να συζητηθεί το ζήτημα υπό μια νέα οπτική γωνία» (χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει κάποιες «σκέψεις» του).
Εκανε μνεία στη λεγόμενη «θετική ατζέντα», δηλαδή τα θέματα στα οποία κυριαρχεί το διμερές συνεργασιακό πλαίσιο. Χαρακτηριστικά (μεταξύ άλλων) είπε: «Εδώ, βέβαια, υπάρχουν η οικονομία, ο τουρισμός, η εκπαίδευση, η ναυτιλία, οι πολιτιστικές δραστηριότητες, πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένου του προσφυγικού», ενώ αμέσως επέστρεψε και αναφέρθηκε στα χρόνια «μεταξύ μας ζητήματα, ιδίως το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, δηλαδή ζητήματα που σχετίζονται με τους εξοπλισμούς, τον ορισμό του εναέριου χώρου κ.λπ., που μπορούν να συζητηθούν εδώ από μια νέα οπτική γωνία. Εχουμε κάνει κάτι γι’ αυτό και το ψάχνουμε. Μιλάμε πολύ γι’ αυτά με τον συνάδελφό μου, Γιώργο Γεραπετρίτη».
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι στο Αιγαίο υφίσταται μια συμφωνία και από τις δύο πλευρές σχετικά με τη μείωση της στρατιωτικής έντασης (προφανώς, μείωση διακλαδικών στρατιωτικών ασκήσεων/ελαχιστοποίηση παραβιάσεων του εθνικού μας εναέριου χώρου, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης κ.ά.) και αυτή η συμφωνία πηγαίνει καλά μέχρι στιγμής. Υπάρχει μια σοβαρή επαφή για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, υπάρχει ένας καλός διάλογος για το θέμα αυτό, ειδικά η εποικοδομητική προσέγγιση του υπουργού Εσωτερικών μας βρίσκει σοβαρά αποτελέσματα και απαντήσεις».
Για το θέμα των εξοπλισμών της Αγκυρας, και ειδικότερα μετά την επίσκεψη της αρμόδιας υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις πολιτικές υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, και τα σχετικά με τα F-35, ο Φιντάν τόνισε: «Πρέπει να δούμε πώς αλλάζουν οι ισορροπίες με την παραχώρηση των F-35 στην Ελλάδα μετά το 2030», ενώ σχετικά με την προμήθεια της Ελλάδας με τα μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35 τόνισε: «Η χώρα μας ήταν στον κατάλογο υποψήφιων κρατών για το συγκεκριμένο αεροσκάφος, αφού είναι κράτος-μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας».
Αμερικανός αξιωματούχος: Η Ρωσία ενημέρωσε πριν το πλήγμα στο Ντνίπρο
Σχετικά με τους εξοπλισμούς της χώρας του, επεσήμανε ότι πρέπει να επικεντρωθούν στα μαχητικά αεροσκάφη και στην αντιαεροπορική/αντιπυραυλική άμυνα. Σε αυτό το σημείο επικαλέστηκε τα σημαντικά προγράμματα εγχώριας παραγωγής οπλικών συστημάτων, όπως το αντιαεροπορικό σύστημα HISAR (εδάφους-αέρος), αφού επί χρόνια η αεράμυνα της Τουρκίας στηριζόταν στα αεροσκάφη F-16.
Για την περίπτωση επιστροφής της Τουρκίας στο πολυεθνικό πρόγραμμα των F-35 (από το οποίο «αποβλήθηκε» προ 5 χρόνων) και λαμβάνοντας υπόψη ότι η Νούλαντ άφησε «ανοικτό» το θέμα επιστροφής (υπό τον όρο να αποσύρει το ρωσικό αντιπυραυλικό πρόγραμμα S-400), τόνισε ότι αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο πρέπει «να μιλήσουν οι ειδικοί και οι στρατιωτικοί μας».
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
«Δεν αναιρούμε τις βασικές μας θέσεις»
Διπλωματικοί κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, επεσήμαναν: «Το γεγονός ότι προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σοβαρά διαφορετικές απόψεις σε συγκεκριμένα θέματα αναφορικά με τα όσα είπε ο Χακάν Φιντάν περί αποστρατιωτικοποίησης στο Αιγαίο και για τα F-35». Και πρόσθεσαν: «Δίδουμε έμφαση σε ζητήματα αμοιβαία επωφελή, αλλά δεν αναιρούμε τις βασικές μας θέσεις. Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται και στη Διακήρυξη των Αθηνών».