Η ελληνική δικαιοσύνη για την επόμενη περίοδο έχει ως βασικό στόχο τη δραστική μείωση του χρόνου απονομής της αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών της.
Αρχικά, προχωρούμε στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης αλλά και της άρσης της ατιμωρησίας μέσω της έκτισης των ποινών με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον Ποινικό Κώδικα και την Ποινική Δικονομία, που θα ψηφισθεί τον Ιανουάριο του 2024.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Στη συνέχεια, κομβικό ρόλο στην επίτευξη της ταχύτερης απονομής του δικαίου θα διαδραματίσει η αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη της χώρας επίσης στις αρχές του 2024. Ο Νέος Δικαστικός Χάρτης θα διαμορφώσει λειτουργική και χωροταξική συνθήκη εκσυγχρονισμού της ελληνικής δικαιοσύνης, οδηγώντας στη βέλτιστη αξιοποίηση του δικαστικού δυναμικού και των δικαστηριακών υποδομών καθώς και στην ορθολογική κατανομή της δικαστικής ύλης
Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση της ψηφιακής στρατηγικής για τη δικαιοσύνη. Μέχρι το έτος 2025 να έχουν συνολικά αποπερατωθεί τα έργα του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων για την Ποινική, Πολιτική και Διοικητική Δικαιοσύνη, της αναμόρφωσης του Εθνικού Ποινικού Μητρώου και του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Τέλος, προωθούμε τις διαδικασίες για την αναβάθμιση των δικαστικών κτηρίων σε δέκα πόλεις της Ελλάδας, την κατασκευή της νέας Εισαγγελίας και του νέου Πρωτοδικείου της Αθήνας, καθώς και του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά, που θα εξασφαλίσουν ένα σύγχρονο, λειτουργικό και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον στους δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους, καθώς και στους πολίτες.