Η αντίδραση του επικεφαλής της Αρχής, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, στη δημοσιοποίηση της σύλληψης της Εύας Καϊλή ήταν άμεση, αφού έδωσε εντολή για δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μελών της οικογένειάς της και του συζύγου της. Σκοπός ήταν να διασφαλιστούν περιουσιακά στοιχεία, που μπορεί να προέρχονται από μη νόμιμες δραστηριότητες και να βρίσκονται στην Ελλάδα, όπως ακίνητα, λογαριασμοί και εταιρίες. Η δέσμευση ήδη κοινοποιήθηκε ταχύτατα στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες προκειμένου να μη γίνουν πράξεις εκποίησης σε περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να είναι προϊόντα εγκλήματος.
Περιουσιακά στοιχεία
Με τη συνδρομή των Ευρωπαίων συναδέλφων του σε Βέλγιο και Ιταλία, ο κ. Βουρλιώτης έχει προχωρήσει στον εντοπισμό των περιουσιακών στοιχείων της Εύας Καϊλή και του οικογενειακού της κύκλου. Αν βρεθούν μετρητά που δεν δικαιολογούνται σε κάποιο ακίνητο της οικογένειας, «ύποπτα» εμβάσματα, περίεργες αγοραπωλησίες ακινήτων ή οποιοδήποτε στοιχείο που θα οδηγεί της Αρχές στο αδίκημα του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, η Εύα Καϊλή θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη και με την ελληνική Δικαιοσύνη.
«Αν τμήμα κάποιας πράξης, όπως η δωροδοκία ή το ξέπλυμα χρήματος έχει γίνει στην Ελλάδα, θα μπορούσε να ασκηθεί δίωξη από τις ελληνικές Αρχές», εξηγεί στον «Ε.Τ.» της Κυριακής δικαστική πηγή. Μάλιστα, στο μικροσκόπιο των Αρχών έχουν μπει τα ακίνητα της Εύας Καϊλή αλλά και η εταιρία real estate που ίδρυσε στις αρχές Δεκεμβρίου με τον σύζυγό της. «Αν υπάρχει χρηματικό ποσό που δεν προέρχεται από νόμιμη δραστηριότητα, ένας παραδοσιακός τρόπος νομιμοποίησης των χρημάτων είναι η αγοραπωλησία ακινήτων. Αγοράζει κάποιος το ακίνητο, δηλώνει την αγορά στο ύψος αντικειμενικής αξίας και σε συμφωνία με πωλητή δίνει το υπόλοιπο ποσό σε μετρητά χωρίς να αποτυπώνεται κάπου στη συναλλαγή. Με αυτόν τον τρόπο νομιμοποιείται μέρος των χρημάτων, ενώ συχνά πωλείται ξανά το ακίνητο στην εμπορική του αξία και επιστρέφει “καθαρό” το χρήμα στον ιδιοκτήτη», εξηγεί η ίδια πηγή.
Μπίζνες real estate με έδρα το Κολωνάκι
Στο «κάδρο» της έρευνας της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος έχει μπει ένα κτήμα 9 στρεμμάτων, άρτιο και οικοδομήσιμο, στην Πάρο, το οποίο ήρθε στην κατοχή της ευρωβουλευτού και του προσωρινά κρατούμενου συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, στις 18 Μαρτίου 2022. Σύμφωνα με το συμβόλαιο, το κτήμα αγοράστηκε έναντι 300.000 ευρώ με αντικειμενική αξία 145.893 σε αναπτυσσόμενη περιοχή που θεωρείται «φιλέτο». Το συγκεκριμένο ακίνητο δεν εμφανίζεται στο «πόθεν έσχες» της Εύας Καϊλή, καθώς αγοράστηκε εντός τους τρέχοντος έτους.
Εκτός από την έρευνα στα ακίνητα και τη δέσμευση των προσωπικών τραπεζικών λογαριασμών, δεσμεύτηκαν και οι τραπεζικοί λογαριασμοί μίας real estate εταιρίας με έδρα την οδό Σκουφά 56 (σ.σ.: πρώην πολιτικό γραφείο της Εύας Καϊλή) στο Κολωνάκι, η οποία, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, φέρεται να έχει ιδρυθεί προσφάτως από την ευρωβουλευτή και τον σύζυγό της.
Αυτή η εταιρία, η ίδρυση της οποίας θεωρείται ύποπτη δεδομένων των συνθηκών και της συγκυρίας, δημιουργήθηκε μόλις 13 ημέρες πριν από τη σύλληψη του ζευγαριού, στις 30 Νοεμβρίου 2022. Η Estate Aria Properties πήρε το όνομά της από την κόρη του ζευγαριού, που είναι και οι βασικοί μέτοχοι της εταιρίας. Το αρχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 1.000 ευρώ, εκ των οποίων οι δύο μέτοχοι κατέβαλαν από 500 ευρώ έκαστος. Αξιοσημείωτο θεωρείται το γεγονός πως διαχειρίστρια έχει οριστεί μία γυναίκα (Μ.Κ.) ειδική σε θέματα νέων τεχνολογιών και είναι ιδρυτικό μέλος και manager και σε εταιρία της Μανταλένας Καϊλή, αδελφής της ευρωβουλευτού.
ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΔΥΟ ΜΚΟ ΤΗΣ ΜΑΝΤΑΛΕΝΑΣ ΚΑΪΛΗ
Προεδρία της Δημοκρατίας: Τα ονόματα που ακούγονται και η αλήθεια του Μητσοτάκη - Ολο το παρασκήνιο
137.000€ από το ΕΜΠ σε εταιρία της αδελφής
Υπό διερεύνηση βρίσκεται και η Μανταλένα Καϊλή, ιδιοκτήτρια δύο ΜΚΟ, οι λογαριασμοί των οποίων δεν μπορούν να δεσμευθούν εξαιτίας του φιλανθρωπικού χαρακτήρα τους. Ωστόσο, η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος θα προχωρήσει σε εξονυχιστικό έλεγχο στα οικονομικά τους. Η Μανταλένα Καϊλή ίδρυσε, τον Αύγουστο του 2017, μαζί με μία εταίρο ακόμα (σ.σ.: τη διαχειρίστρια στην εταιρία της αδελφής της) την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Made Group. Σκοπός της εταιρίας, σύμφωνα με το καταστατικό της, είναι «η προαγωγή των νέων τεχνολογιών, η παροχή πληροφόρησης προς την επιστημονική κοινότητα, η διοργάνωση συνεδρίων, η διατήρηση ιστοσελίδων σχετικών με τις νέες τεχνολογίες, η ανάπτυξη και η υποστήριξη δράσεων για την κοινωνική καινοτομία».
Από το 2018, η Made έχει συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο λαμβάνοντας από αναθέσεις συνολικό ποσό ύψους 137.373 ευρώ, αλλά και περίπου 2.000 ευρώ από ανάθεση από τον «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ», οργανισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ειδικότερα, τον Μάιο του 2028 έλαβε από το ΕΜΠ 41.615 ευρώ, τον Νοέμβριο του 2018 15.605 ευρώ, τον Μάιο του 2020 31.211 ευρώ και τον Νοέμβριο του 2020 48.942 ευρώ. Σημειώνεται ότι η αδελφή της Εύας Καϊλή διαθέτει μία ακόμη μη κερδοσκοπική εταιρία, την Tech-ELONTech, η οποία επίσης θα ελεγχθεί από κλιμάκια της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος.
Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ
«Δείχνει» Τζιόρτζι και… Ευρώπη
Τον σύντροφό της και… την Ευρώπη φέρεται να «δείχνει» η Εύα Καϊλή για το σκάνδαλο που έχει συγκλονίσει το Ευρωκοινοβούλιο. Η υπερασπιστική γραμμή της, όπως αυτή διατυπώνεται από τον συνήγορό της στην Ελλάδα, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, είναι πως
«τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι τα έφερε ο σύντροφός της και δεν είχε καμία ιδέα και, όταν η ίδια το έμαθε, ρώτησε ποιανού είναι, πήρε την απάντηση ότι ανήκουν σε κάποιο άλλο πρόσωπο, το οποίο δεν μπορώ να κατονομάσω, λόγω του απορρήτου της διαδικασίας, και ζήτησε να απομακρυνθούν από το σπίτι. Σε αυτήν την προσπάθεια της απομάκρυνσης τα χρήματα δόθηκαν στον πατέρα της, αυτά που βρέθηκαν στην κατοχή της ήταν στο σπίτι».
Η ευρωβουλευτής υποστηρίζει ότι δεν έχει δωροδοκηθεί ποτέ από το Κατάρ ή οποιονδήποτε άλλο, αρνούμενη ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή της και θα την οδηγήσουν, στις 22 Δεκεμβρίου, ενώπιον των δικαστικό Αρχών δεν της ανήκουν. «Τα χρήματα δεν φυτεύονται. Ο σύζυγος ή σύντροφός της τα έβαλε. H κ. Καϊλή δεν έχει καμία σχέση με τα χρήματα», επανέλαβε ο κ. Δημητρακόπουλος επιμένοντας πως «την προέλευση θα την εξηγήσει ο σύντροφός της».
Ο ίδιος ζήτησε να στραφεί η έρευνα προς την Ιταλία, ενώ υπογράμμισε ότι η Εύα Καϊλή βρέθηκε στο Κατάρ ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο των καθηκόντων της για την προώθηση της ατζέντας που της ανέθεσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.
«Υπάρχουν αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι κάθε κίνηση, επαφή και δήλωση της Εύας Καϊλή για το Κατάρ έγινε σε εκτέλεση και εφαρμογή της επίσημης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που χαράχτηκε σε ανώτατο επίπεδο και πάντα κατόπιν συνεννοήσεως και άδειας από την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Ο ΠΟΙΝΙΚΟΛΟΓΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΕΙΡΔΑΡΗΣ ΣΤΟΝ «Ε.Τ.»
Τι ποινές αντιμετωπίζει
Ελαφρύτερες ποινές σε σχέση με την Ελλάδα αντιμετωπίζει η Εύα Καϊλή στο Βέλγιο σε περίπτωση που καταδικαστεί για κάποιο από τα αδικήματα για τα οποία ερευνάται.
«Οι ποινές που αντιμετωπίζει με βάση το βελγικό Δίκαιο είναι έως 10 χρόνια και η χρηματική ποινή έως 500.000 ευρώ. Ειδικότερα, από τα άρθρα 246, 247 και 250 του βελγικού Ποινικού Κώδικα προβλέπεται πως η ποινή για τη διαφθορά είναι από 1 μήνα έως 5 χρόνια και η χρηματική ποινή έως 375.000 ευρώ. Για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος το άρθρο 505 προβλέπει φυλάκιση έως 5 χρόνια και χρηματική ποινή έως 100.000 ευρώ. Η καταδίκη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση μπορεί να οδηγήσει σε 5-10 χρόνια κάθειρξης και στην επιβολή χρηματικής ποινής έως 500.000 ευρώ, ενώ ο αρχηγός της οργάνωσης κινδυνεύει με κάθειρξη 10-15 χρόνια και χρηματική ποινή έως 1.000.000 ευρώ», εξηγεί στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο ποινικολόγος και έμπειρος σε υποθέσεις ευρωπαϊκού Δικαίου, Βασίλης Χειρδάρης.
Σχετικά με την προσωρινή κράτηση, το καθεστώς είναι διαφορετικό από την Ελλάδα με το ανώτατο όριο των 18 μηνών. Στο Βέλγιο δεν υπάρχει ανώτατο όριο, αλλά η παραμονή στη φυλακή επανεξετάζεται συνεχώς και συνήθως εντός ενός έτους πραγματοποιείται η δίκη. Σημειώνεται ότι η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την έκδοσή της, κίνηση μάλλον απίθανη και να πραγματοποιηθεί αλλά και να ευδοκιμήσει, καθώς το αδικήματα που αντιμετωπίζει η Εύα Καϊλή είναι σοβαρά και το Βέλγιο δεν θα συναινούσε, ενώ και η ίδια είναι βέβαιο πως θα προτιμούσε τις ηπιότερες ποινές του Βελγίου σε περίπτωση που τελικά οδηγηθεί σε δίκη και καταδίκη.
Ειδήσεις σήμερα
Αποκλειστικό-Αυθαίρετα: Πώς θα χτιστούν τα εκτός σχεδίου [πίνακες]