Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα «στις 7 Δεκεμβρίου, δύο ημέρες, δηλαδή, πριν την επιχείρηση που οδήγησε στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων για το Qatargate, η Eurojust ζήτησε από ιταλούς εισαγγελείς να διερευνήσουν την αγορά ενός διαμερίσματος στην πόλη Τσερβίνια για την οποία υπήρχαν υποψίες ότι αγοράστηκε με χρήματα από δωροδοκία.
Η Corriere υπενθυμίζει ότι ένα από τα βασικά πρόσωπα του σκανδάλου είναι η Εύα Καϊλή στο σπίτι της οποίας και σε βαλίτσα που μετέφερε ο πατέρας της βρέθηκαν 750.000 ευρώ σε μετρητά «που θα μπορούσαν να προέρχονται από το Κατάρ και το Μαρόκο αλλά ο Φραντσέσκο Τζόρτζι ορκίζεται ότι είναι δικά του». «Η σύζυγος του Παντζέρι έχει καταγραφεί να αναφέρεται στο όνομα του Ατμούν» σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Η ιταλική έρευνα για πιθανό ξέπλυμα χρήματος αφορά ένα σπίτι που αγοράστηκε τον περασμένο Απρίλιο στην Τσερβίνια από τον Νικολό Φίγκα-Ταλαμάνκα, το τέταρτο πρόσωπο που συνελήφθη από τις βελγικές αρχές. Πρόκειται για ένα διαμέρισμα με πέντε δωμάτια, εμβαδού 90τ.μ. που αγοράστηκε στις 29 Απριλίου για 215.000 ευρώ από την βελγική εταιρεία Nakazσ στην οποία ο Ταλαμάνκα ήταν διευθυντής.
«Το ακίνητο αυτό θα μπορούσε να κατασχεθεί με αίτηση του εισαγγελέα με την κατηγορία ότι τα χρήματα προήλθαν από την ΜΚΟ Fight Impunity του Παντζέρι ή από απευθείας χρηματοδότηση του Κατάρ ή του Μαρόκου» αναφέρει το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας.
Παρόμοια έρευνα διεξάγει στην Ελλάδα η οικονομική εισαγγελία εξετάζοντας την αγορά των 300.000 ευρώ στην Πάρο, πριν από εννέα μήνες ενώ παράλληλα τα περιουσιακά στοιχεία της Ελληνίδας ευρωβουλευτή στην χώρα μας έχουν «παγώσει».
Qatargate: Παντσέρι και Τζόρτζι «προετοίμαζαν» ευρω-ψηφοφορίες για Κατάρ, Μαρόκο
Στην καρδιά του σκανδάλου Κατάρ-γκέιτ βρίσκονται ο σύντροφος της Εύας Καϊλή και ο επικεφαλής της αμαρτωλής ΜΚΟ, Αντόνιο Παντσέρι, όπως τονίζει η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», αποκαλύπτοντας όλες τις πτυχές της υπόθεσης που συγκλονίζει το Ευρωκοινοβούλιο και την Ενωση.
Στέφανος Κασσελάκης: Αύριο «γεννιέται» το πιο συμμετοχικό κόμμα στη χώρα
Σύμφωνα με τα νέα δημοσιεύματα, η δράση του Φραντσέσκο Τζόρτζι και του Παντσέρι έρχεται στο φως από τις συνομιλίες και το υλικό που βρέθηκε στους υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνά τους. Οι δύο συνεργάτες είχαν την τελική απόφαση για τις ψηφοφορίες στο Ευρωκοινοβούλιο, μέσω των διασυνδέσεών τους με ευρωβουλευτές. Ο Τζόρτζι, υπό τις οδηγίες του Παντσέρι, κανόνιζε τις ψηφοφορίες για το Κατάρ και το Μαρόκο. Υπήρχαν κι άλλοι που εμπλέκονται στην υπόθεση και βρίσκονται το στόχαστρο των βελγικών και ιταλικών Αρχών, όπως ο ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτσολίνο, που προέρχεται από το κεντροαριστερό ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα -ήδη τον απομάκρυνε από τις τάξεις του-, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τις σχέσεις της Ε.Ε. με τις χώρες του Μαγκρέμπ.
Η επισταμένη έρευνα για τους Παντσέρι και Τζόρτζι επιβεβαίωσε τις υπόνοιες και τις ενδείξεις που είχαν οι βελγικές Αρχές για τους δύο συνεργάτες, όμως κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ένας λομπίστας όπως ο Τζόρτζι είχε τόσο μεγάλη επιρροή σε ευρωβουλευτές και κρατούσε στο σπίτι του τόσα χρήματα.
Ο Παντσέρι επίσης είχε προσκαλέσει ευρωβουλευτές στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο Mamounia του Μαρακές ή σε άλλα θέρετρα, και ακόμη ερευνάται ποιος πλήρωνε για τη διαμονή τους. Η ιταλική εφημερίδα αναφέρει στη συνέχεια συγκεκριμένες ψηφοφορίες στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με το Κατάρ, τις οποίες ο Τζόρτζι κατάφερε να επηρεάσει άμεσα. Επίσης, αναφέρονται και οι συμμετοχές της συντρόφου του, Εύας Καϊλή, σε επιτροπές -όπου κανονικά δεν ήταν μέλος- όταν εξεταζόταν και ψηφιζόταν θέμα σχετικό με το Κατάρ. Η βελγική δικαστική έρευνα αναζητεί την προέλευση των χρημάτων που βρέθηκαν στα σπίτια των Τζόρτζι και Παντσέρι. Στη ΜΚΟ του δεύτερου, τα χρήματα προήλθαν από το Κατάρ και μάλλον είναι πολύ περισσότερα από αυτά που έχουν εντοπιστεί. Το Βέλγιο έχει ζητήσει από τις ιταλικές δικαστικές Αρχές, που επίσης ερευνούν εξονυχιστικά το ιταλικό κύκλωμα του Κατάρ-γκέιτ, την ανεύρεση των λογαριασμών των Τζόρτζι, Παντσέρι και Βισεντίνι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ιταλικού Τύπου, η άλλη άκρη του νήματος των λογαριασμών φθάνει μέχρι τη Βραζιλία.
Εξάλλου, η ιταλική εφημερίδα τονίζει ότι, σύμφωνα με τη βελγική Δικαιοσύνη, υπήρχε έμμεση σχέση του Τζόρτζι με το ισραηλινό κατασκοπευτικό πρόγραμμα Pegasus. Ο σύντροφος της Καϊλή παρακολουθούσε τη σχετική έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου πιθανότατα λόγω της ανάμιξης του Μαρόκου -που είχε κατηγορηθεί από τη Διεθνή Αμνηστία ότι το χρησιμοποίησε για να παρακολουθεί τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Η ώρα της Εύας Καϊλή
Την Πέμπτη θα κριθεί από τις βελγικές δικαστικές Αρχές, όπου θα εμφανισθεί η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, αν θα αποφυλακιστεί μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση ή θα παραμείνει στη φυλακή του Χάρεν. Βελγικά ΜΜΕ τονίζουν πως η ευρωβουλευτής έκανε λάθος που παραδέχθηκε πως γνώριζε για τα χρήματα και πως κάλεσε τον πατέρα της να απομακρύνει τη βαλίτσα με τα μετρητά από το σπίτι της – θεωρείται πως αυτό ήταν το στοιχείο που οδήγησε στη σύλληψή της. Η βρετανική εφημερίδα «Guardian» την αποκαλεί «εκπρόσωπο Τύπου του Κατάρ», συγκεντρώνοντας μαρτυρίες άλλων ευρωβουλευτών που είχαν απορήσει με την επίμονη στήριξη της Καϊλή προς το εμιράτο. Η εφημερίδα μιλάει για το «χρυσό ζευγάρι» Καϊλή και Τζόρτζι, που ζούσαν μια ζωή ζηλευτή, όπως φαινόταν από τις φωτογραφίες τους στα σόσιαλ μίντια.