Η κάλπη έδειξε ότι ο νέος πρόεδρος δεν καταφέρνει να αλλάξει θετικά την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό οδήγησε σε μεγαλύτερη σύγχυση και επίσπευση διαδικασιών στο εσωτερικό.
Οι αρνήσεις που δέχθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης από τα στελέχη των «6+6» και της «Ομπρέλας» στις προτάσεις που έκανε για να τους βάλει στην ομάδα των τομεαρχών δεν μπορούσαν να μείνουν αναπάντητες. Ηταν η τρίτη φορά που το κόμμα αμφισβητούσε τον πρόεδρο, μετά την άρνηση κάποιων να στελεχώσουν το επιτελείο της Βουλής και την καταψήφιση από δεκαέξι βουλευτές της πρότασής του να είναι ο Παύλος Πολάκης νέος συντονιστής των ΕΠΕΚΕ και η Θεοδώρα Τζάκρη νέα γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
«Οποιος υπονομεύσει την ενότητα της Κ.Ο. και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν θα έχει θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια του κόμματος. Εχω καταβάλει κάθε προσπάθεια η σύνθεση να είναι όσο το δυνατόν ενωτική και διευρυμένη, με πυξίδα το μέλλον του προοδευτικού χώρου και της σύγχρονης Αριστεράς», έγραψε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτησή του, απειλώντας πως όσοι αρνήθηκαν τις προτάσεις του δεν θα είναι υποψήφιοι βουλευτές στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Αυτή ήταν η αντίδρασή του στο νέο κύμα αρνήσεων που είχε δεχθεί.
Ανάμεσα στους «αντιφρονούντες» δεν είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που δεν δέχθηκε πρόταση από τον Στέφανο Κασσελάκη, είναι όμως -κατά πληροφορίες- η Εφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Αλέξης Χαρίτσης, η Πέτη Πέρκα, ο Γιάννης Ραγκούσης κ.ά. Είναι και άλλα μέλη της «Ομπρέλας» και των «6+6» που δεν δέχθηκαν να τεθούν κάτω από τις εντολές του νέου συντονιστή ΕΠΕΚΕ, Παύλου Πολάκη, και της νέας γραμματέως της Κ.Ο., Θεοδώρας Τζάκρη.
Από τα στελέχη που στήριξαν την Εφη Αχτσιόγλου στις εσωκομματικές εκλογές «λύγισαν» στην πίεση ο Κώστας Μπάρκας, η Κυριακή Μάλαμα, η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Γιώργος Ψυχογιός, ενώ αξιοποιήθηκαν όλοι όσοι είχαν στηρίξει Κασσελάκη, από την ευρύτερη ομάδα των «προεδρικών», συμπεριλαμβανομένων και των βουλευτών της «ομάδας Παππά».
Τομεάρχης Οικονομικών ορίστηκε ο Νίκος Παππάς, Εσωτερικών η Γιώτα Πούλου (ομάδα Παππά), Εξωτερικών η Ρένα Δούρου, Εθνικής Αμυνας ο Ευ. Αποστολάκης, Ανάπτυξης ο Χρήστος Γιαννούλης, Ψηφιακής Πολιτικής ο Γιώργος Καραμέρος, Περιβάλλοντος & Ενέργειας ο Μίλτος Ζαμπάρας, Δικαιοσύνης ο Γιάννης Σαρακιώτης, Υποδομών & Μεταφορών ο Χάρης Μαμουλάκης, Παιδείας η Αθηνά Λινού, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ο Βασίλης Κόκκαλης, Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας ο Συμεών Κεδίκογλου, Εργασίας& Κοινωνικής Ασφάλισης ο Γιώργος Γαβρήλος (ομάδα Παππά), Υγείας ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος (ομάδα Παππά), Τουρισμού η Καλλιόπη Βέττα, Μετανάστευσης & Ασύλου η Νίνα Κασιμάτη, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Προστασίας του Πολίτη ο Κώστας Μπάρκας και Πολιτισμού η Κυριακή Μάλαμα. Ξεχωριστή περίπτωση αυτή της Κατερίνας Νοτοπούλου, η οποία ενώ είχε ψηφίσει «λευκό» στην ψηφοφορία για το νέο προεδρείο, τοποθετήθηκε τομεάρχης Πρόνοιας & Κοινωνικής Συνοχής. Ισως επειδή επρόκειτο για θέση αναπληρωτή τομεάρχη, η οποία αναβαθμίστηκε σε θέση τομεάρχη…
Στους αναπληρωτές τομεάρχες τοποθετήθηκαν: Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού ο Οθων Ηλιόπουλος, Παιδείας αρμόδιος για τον αθλητισμό ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Εσωτερικών αρμόδια για θέματα διαφάνειας η Ραλλία Χρηστίδου, για Μακεδονία-Θράκη ο Πέτρος Παππάς, Δικαιοσύνης αρμόδια για δικαιώματα & ισότητα η Ελενα Ακρίτα, Παιδείας η Ράνια Θρασκιά, Αγροτικής Ανάπτυξης αρμόδιος για την Κτηνοτροφία ο Γιώργος Παπαηλιού.
Σε αντίθεση με την Κουμουνδούρου, όπου η απαξίωση των κομματικών οργάνων από τον κ. Κασσελάκη είναι κάτι που ενοχλεί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν αφορά -τουλάχιστον άμεσα- στην κοινωνία, το γεγονός ότι «κόβεται» στα δύο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος είναι κάτι που δεν μπορεί ούτε να υποβαθμιστεί ούτε να γεφυρωθεί.
Ο κ. Κασσελάκης υποστηρίζει ότι όσοι αρνήθηκαν να γίνουν τομεάρχες υπονομεύουν την ενότητα του κόμματος, αλλά το ίδιο λένε για τον κ. Κασσελάκη και τον κ. Πολάκη εκείνοι που αρνήθηκαν να αναλάβουν ρόλους στη Βουλή.
Το ερώτημα είναι αν θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία και τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες που ο κ. Κασσελάκης θα φύγει για τις ΗΠΑ και αμέσως μετά για περίπου 20 ημέρες θα εκπληρώνει τη στρατιωτική του θητεία. Τον ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβουν το νο2 του κόμματος, Παύλος Πολάκης, η γραμματέας της Κ.Ο., Θεοδώρα Τζάκρη, και ο διευθυντής της Κ.Ο., Γιώργος Τσίπρας. Και όλοι αυτοί «τρέμουν» το πώς θα εμφανιστεί η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σε ενδεχόμενη ψηφοφορία στη Βουλή.
Πρωτοφανής απαξίωση από Βούτση
Με δεδομένο ότι είναι ειλημμένη η απόφαση Κασσελάκη το Συνέδριο να μη γίνει τον Νοέμβριο αλλά τον επόμενο Φεβρουάριο ή Μάρτιο ή βλέπουμε, πολλοί θεωρούν ότι το ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα στο επιτελείο Κασσελάκη και στους διαφωνούντες θα γίνει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 22 Οκτωβρίου.
Είναι χαρακτηριστική η επίθεση που εξαπέλυσε χθες ο Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας για «συντρόφους που προσπαθούν να ερμηνεύσουν την εκλογική αποτυχία με εσωτερικούς εχθρούς» και σημειώνοντας ότι «πρόκειται για ελεεινή προπαγάνδα», ενώ πρόσθεσε ότι «οι δυνάμεις που στήριξαν τον Κασσελάκη βασίστηκαν σε αυτήν τη λογική».
Και είναι αδιανόητο για κανονικό κόμμα αυτό που είπε χθες ο Νίκος Βούτσης πως οι προτάσεις Κασσελάκη στον ΣΕΒ, του προέδρου του κόμματος δηλαδή, δεν είναι προτάσεις του κόμματος αλλά προσωπικές απόψεις!
«Βεβαίως τον άκουσα τον κ. Κασσελάκη. Προφανώς ανέφερε τις γενικές αρχές στις οποίες στηρίζεται το πρόγραμμά μας ως προς το ζήτημα της εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα με πολύ μεγάλη σαφήνεια. Από εκεί και πέρα βεβαίως ανέπτυξε και απόψεις ιδιαίτερες, οι οποίες εκτιμώ ότι θα συζητηθούν. Ο ίδιος θα φροντίσει να συζητηθούν και στα αρμόδια όργανα και στο Συνέδριο του κόμματος, γιατί υπάρχουν ζητήματα πάνω στα οποία υπάρχουν ήδη καταγεγραμμένες απόψεις, οι οποίες είναι πάρα πολύ σαφείς και στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα και από το Συνέδριό μας», είπε επί λέξει ο κ. Βούτσης, αναφερόμενος κυρίως στην πρόταση για αμοιβή των εργαζομένων με stock options.
Αγρια κόντρα Σκουρλέτη με Σπίρτζη
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι οι διαφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ επί καίριων ζητημάτων αποτελούν πλέον καθημερινότητα. «Το γεγονός ότι κυνικά ομολογείται ένα σχέδιο που σημαίνει εγκατάλειψη του ΣΥΡΙΖΑ από το χώρο της Αριστεράς και τη συσσωμάτωσή του σε ένα κεντροαριστερό κόμμα δείχνει ποιοι υπονόμευσαν την προηγούμενη περίοδο αντικειμενικά τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Σκουρλέτης για την πρόταση Σπίρτζη να ενωθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, ενώ κατηγόρησε τον κ. Σπίρτζη για ελλιπή προετοιμασία του κόμματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Οπως κατηγορούσαν οι «προεδρικοί» τον Πάνο Σκουρλέτη για ελλιπή προετοιμασία του κόμματος, για να δικαιολογήσουν την ήττα του 2019.
«Ο καιρός της ανοχής της προσωπικής στοχοποίησής μου και των ευρύτερων στοχοποιήσεων μας τελείωσε», απάντησε στον Πάνο Σκουρλέτη ο Χρήστος Σπίρτζης με νέα ανάρτησή του, γράφοντας: «Πολύ πριν την παραίτησή μου, παραδόθηκαν στη γραμματέα, στον αναπληρωτή γραμματέα και στην Π.Γ. προτάσεις για τις περιφέρειες και τους 100 μεγαλύτερους δήμους».
«Για τα περί υπονόμευσης ξέρουν όλοι, σύντροφε Πάνο, και δεν ξεχνούν, όπως ίσως παρατήρησες στις τελευταίες διαδικασίες εκλογής προέδρου που δεν συμμετείχα», ανέφερε ο κ. Σπίρτζης, καταλήγοντας: «Σε κάθε περίπτωση υπονόμευση δεν είναι να παλεύεις για έναν πολιτικό φορέα που περιλαμβάνει όλο το εύρος του προοδευτικού κόσμου, σύμφωνα με την απόφαση του Συνεδρίου. Δεν είναι να υπερασπίζεσαι τις θέσεις του κόμματος, ακόμη και αν δεν τις πιστεύεις ή αν δεν τις ψήφισες, όπως έκανα και όπως κάναμε πολλοί από εμάς».
Βολές Πέρκα κατά Τζάκρη
«Η κυρία Τζάκρη μάς είπε ότι θα μας πάρει τα κεφάλια. Η κυρία Τζάκρη ήρθε στο κόμμα μας από ένα άλλο κόμμα, την καλοδεχθήκαμε και πολύ καλά κάναμε, αλλά υπάρχουν και αρχές. Αν κάποιος ήθελε ένα άλλο κεντρώο κόμμα, θα μπορούσε να φτιάξει ένα δικό του κεντρώο κόμμα», σχολίασε σε άλλο πάνελ η Πέτη Πέρκα, απαντώντας στη γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία χαρακτήρισε την εσωκομματική αντιπολίτευση «ακραία, μειοψηφική και αυτοαναφορική» και προέβλεψε ότι «θα ηττηθεί κατά κράτος στο επικείμενο Συνέδριο». «L’État, c’est moi? Το κόμμα, πάντως, έχει όργανα, θέσεις, καταστατικό. Καταργήθηκαν μήπως και δεν το ξέρουμε;», έγραψε σε ανάρτησή της η πρώην βουλευτής Αννέτα Καββαδία, μετά την ανάρτηση Κασσελάκη πως όποιος δεν δέχθηκε τη θέση που του πρότεινε στους τομεάρχες δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές. Η κ Καββαδία ανήρτησε και το κομμάτι του κανονισμού του κόμματος για την «επιλογή υποψήφιων βουλευτών και ευρωβουλευτών».