«Η χώρα δεν πανικοβάλλεται, δεν ετεροπροσδιορίζεται, τίποτα και κανείς δεν μπορεί να πλήξει την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είμαστε εδώ ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», διαμηνύει χαρακτηριστικά το Μέγαρο Μαξίμου λίγες ημέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία ανέδειξε αυτόν ακριβώς τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και εν όψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 23-24 Ιουνίου, όπου η χώρα θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας επιδιώκοντας τη ρητή καταδίκη της, καθώς και της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 29-30 Ιουνίου, στη Μαδρίτη. Η Σύνοδος αυτή, στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αποτελεί σημαντικό ορόσημο λόγω και του ζητήματος που έχει ανακύψει στο εσωτερικό της Συμμαχίας από τις αντιδράσεις της Τουρκίας για την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ αναμένεται να δώσει την ευκαιρία στον Ελληνα πρωθυπουργό να προβάλει εκ νέου τον σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας μας, προειδοποιώντας ότι το τελευταίο που χρειάζεται το ΝΑΤΟ σε μία περίοδο που ο ρωσικός αναθεωρητισμός απειλεί τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή είναι μία πηγή αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας.
Ηχηρό μήνυμα ενάντια στον αναθεωρητισμό εξέπεμψε ο κ. Μητσοτάκης και από τη Θεσσαλονίκη, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην οποία συμμετείχε ως υψηλός παρατηρητής και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενώ στο δείπνο παρέστη, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Ελληνα πρωθυπουργού, και ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς.
«Μετά την απροκάλυπτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Οτι κανείς στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί όχι μόνο τη διεθνή γεωπολιτική ισορροπία, αλλά και τα αποδεκτά σύνορα πάνω στα οποία χτίστηκε ο σύγχρονος κόσμος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και κατέστησε σαφές ότι «η Ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του».
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως η Σύνοδος αυτή ανέδειξε τη χώρα μας και ως συνδιαμορφωτή των συζητήσεων που αφορούν στο μέλλον της περιοχής σε μία κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, με τον Ελληνα πρωθυπουργό μάλιστα να προτείνει το 2033 ως χρονικό ορόσημο για την προσχώρηση όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε., κάνοντας λόγο για στόχο φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό. Εκτίμησε μάλιστα, μιλώντας στο Politico, ότι πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η απόφαση, σε δύο εβδομάδες, στις Βρυξέλλες, να ξεμπλοκάρουμε την πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.
«Από τις αρχές της εβδομάδας όλες οι χώρες έχουν στη διάθεσή τους τους χάρτες που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, που αποδομούν με στοιχεία το έωλο και το ανιστόρητο των τουρκικών ισχυρισμών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ενώ πρόσθεσε: «Ολοι ξέρουν ότι η χώρα έχει δίκιο. Δεν έχουμε μόνο το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε τους Συμμάχους στο πλευρό μας και αυτό έχει πάρα πολλές φορές εκφραστεί συμβολικά, σημειολογικά, ουσιαστικά, με δηλώσεις».
Η Αθήνα εξακολουθεί να διαμηνύει πως η χώρα μας έχει κάθε συμφέρον να μην παρασυρθεί σε αυτή την κλιμακούμενη ένταση και το μήνυμα που εκπέμπει σταθερά είναι ότι ακολουθεί μία εξωτερική πολιτική αρχών και αξιών.
Μετράει στην κάλπη…
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και ενώ η χώρα μας οδεύει προς τον τελευταίο χρόνο πριν τις εκλογές του 2023, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως η ένταση με την Τουρκία αναδεικνύει ακόμη περισσότερο και την ανάγκη μιας σοβαρής και σταθερής διακυβέρνησης και ενός πρωθυπουργού που θα αναβαθμίζει τη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας, όπως η ιστορική επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.
«Είναι δυνατόν, πριν πάει κάποιος στην κάλπη να ψηφίσει, σε οκτώ-δέκα μήνες από τώρα, το 2023, να μη λάβει υπόψη του ποιος πρέπει να είναι στο τιμόνι μέσα σε περιόδους που οι καταιγίδες έρχονται η μία μετά την άλλη; Είναι δυνατόν να μη λάβει υπόψη του τι διεθνή εκπροσώπηση θέλει να έχει στο εξωτερικό;», διερωτήθηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, και πρόσθεσε: «Απαιτούνται αντανακλαστικά γρήγορα, αποφάσεις ουσιαστικές. Απαιτείται, αυτός που θα έχει το τιμόνι, να έχει την απόλυτη ευθύνη, για να μας οδηγεί με σταθερότητα σε έναν κόσμο που οι απειλές και οι προκλήσεις, δυστυχώς, πολλαπλασιάζονται και πολλές από αυτές εμφανίζονται με καινούργια διάσταση».