Το δίλημμα των εκλογών, είπε ο κ. Τσίπρας, δεν είναι απλά ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία – και ακολούθως έβαλε τα δικά του διλήμματα: «Είναι αλήθεια ή συγκάλυψη. Είναι εντιμότητα, ή διαφθορά. Είναι δικαιοσύνη ή αδικία. Είναι δημοκρατία ή οικογενειοκρατία. Και ο λαός μας θα απαντήσει συντριπτικά: Αλήθεια, εντιμότητα, δικαιοσύνη, δημοκρατία. Ο λαός μας θα απαντήσει με νίκη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο σχέδιο που παρουσίασε για την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης, λέγοντας ότι «πρόκειται για ένα ριζοσπαστικό, αλλά απολύτως ρεαλιστικό σχέδιο. Με υπολογισμένες όλες τις παραμέτρους. Ένας ‘φράχτης’ στην κεκτημένη ταχύτητα της ΝΔ υπέρ των μεγάλων συμφερόντων και των αρπακτικών, που πολλαπλασιάζει το ιδιωτικό χρέος, υπονομεύει την οικονομία και αποσταθεροποιεί την εμπιστοσύνη και την κοινωνία». Ακολούθως εξήγησε: «Γιατί το ιδιωτικό χρέος αυξήθηκε κατά 40 δισεκατομμύρια στα 4 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη. Και τα κόκκινα δάνεια έφτασαν τα 111 δισεκατομμύρια. Γιατί οι πλειστηριασμοί απειλούν πλέον εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Γιατί συνολικά, 4.200.000 πολίτες έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές σε τράπεζες, funds, εφορία και ΕΦΚΑ, ενώ 1 εκατ. τραπεζικοί λογαριασμοί είναι κατασχεμένοι. Γιατί δεν είναι ανεκτό πλέον, κοράκια, funds, servicers, Πάτσηδες, να λεηλατούν τα σπίτια όσων αδυνατούν να ανταποκριθούν στους κανόνες της αγριότητας, που έχει επιβάλει η ΝΔ».
Επανέλαβε τις προτάσεις του υπογραμμίζοντας: «Δημιουργούμε υφυπουργείο στο υπουργείο Οικονομικών, με αποκλειστική αρμοδιότητα τη Διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους και της Στεγαστικής Πολιτικής. Συστήνουμε Δημόσια Εποπτική Αρχή για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, που θα υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών. Προχωράμε στη δημιουργία Ειδικού Ταμείου Αναδιαρθρώσεων Οφειλών και Στεγαστικής Πολιτικής στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, που θα υποστηρίζει με ζεστό χρήμα, μέσω στοχευμένων επιδοτήσεων:
– τις ρυθμίσεις κόκκινων δανείων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
– τις δόσεις δανείων ενήμερων δανειοληπτών που αυξήθηκαν υπέρμετρα λόγω αύξησης επιτοκίων, για να μη χάνει ο κόσμος τις ρυθμίσεις του ενώ είναι καθ’ όλα συνεπής.
– τις δόσεις χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέα ζευγάρια, στο πλαίσιο της ειδικής στεγαστικής πολιτικής. Το σχέδιό μας θέτει στο επίκεντρο τις δυνάμεις της παραγωγής».
Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες να συνυπογράψουν ένα σχέδιο που προβλέπει: «Πρώτα απ’ όλα, ότι η προοδευτική κυβέρνηση, από τις πρώτες μέρες της θητείας της θα καταργήσει τις ρυθμίσεις και τους νόμους της Δεξιάς που επιβάλλουν καθεστώς αδικίας».
Ακολούθως εξήγησε τι σημαίνει το σύνθημά του για δικαιοσύνη παντού:
– Άμεσα και δραστικά μέτρα για να καταπολεμήσουμε την ακρίβεια.
– Κρατικοποίηση της ΔΕΗ και απαλλαγή της από τους αρίστους που την έχουν μετατρέψει σε εργαλείο κερδοσκοπίας.
– Επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής και λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας.
– Διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών.
Για την εργασία:
– Αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ, από τον πρώτο χρόνο.
– Αύξηση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10% από τον πρώτο χρόνο.
– Θέσπιση μηχανισμού ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
– Επαναφορά του οχτάωρου και ριζικές αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς υπέρ των εργαζομένων.
Για την οικονομία:
– Αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους (ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκι).
– Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα.
– Μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της ΕΕ.
– Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
– Δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα.
Για τις συντάξεις:
– Επιστροφή όλων των αναδρομικών τους σε 3 ετήσιες δόσεις.
– Επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019.
– Αύξηση των συντάξεων όπως ορίζει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ.
– Αποκατάσταση των αδικιών που δημιουργούνται από την προσωπική διαφορά.
– Κατάργηση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης.
Για την υγεία:
– Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών. Πρόσληψη επιπλέον 10.000 σε βάθος τριετίας.
– Μονιμοποίηση του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή.
– Ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά.
– Αναδιαμόρφωση μισθολογίου με εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ και κίνητρα για την ένταξη νεών γιατρών στο ΕΣΥ.
Για την παιδεία:
Άρχισαν τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ - Βέλη Ανδρουλάκη σε Γερουλάνο, Κατρίνη για τις δηλώσεις περί συνεργασιών
– 20.000 διορισμοί μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε βάθος τετραετίας.
– Διπλασιασμός της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια και του αριθμού των μελών ΔΕΠ σε βάθος τετραετίας.
– Δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα.
– Επαναφορά λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών
– Αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ με κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης και δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στις σχολές χαμηλής ζήτησης.
Για το κράτος:
– Αντικατάσταση του επιτελικού κράτους με ένα δημοκρατικό, αποτελεσματικό και δίκαιο κράτος.
– Ολική αναδιοργάνωση της ΕΥΠ, διαφανή και δημοκρατική λειτουργία και επαναφορά της στον ιδρυτικό της σκοπό, δηλαδή την εθνική ασφάλεια και τη καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
– Αναδιοργάνωση, εκδημοκρατισμός και κάθαρση της Ελληνικής Αστυνομίας από τους επίορκους αστυνομικούς.
Δικαιοσύνη για τη Δικαιοσύνη:
– Ενίσχυση των λειτουργών της και της ανεξαρτησίας τους..
– Επιτάχυνση της απονομής της, ψηφιοποίηση και βελτίωση των υποδομών της.
– Κόψιμο του ομφάλιου λώρου ανάμεσα στη δικαστική και την εκτελεστική εξουσία.
Βάζοντας το ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «Η δικαιοσύνη ήταν πάντα η ψυχή της Αριστεράς. Η ψυχή της δημοκρατικής Ελλάδας. Της Ελλάδας που άντεξε στα πιο δύσκολα χρόνια. Και του λαού της που έδωσε τη μάχη της δικαιοσύνης και της ελευθερίας απέναντι σε κάθε συγκυρία. Από τα μαύρα χρόνια της Κατοχής. Τα χρόνια του μετεμφυλιακού κράτους της Δεξιάς. Τα χρόνια του 114 και της Αποστασίας. Μέχρι τα χρόνια της Δημοκρατίας και της Αλλαγής».
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε ψήφο «που θα ανοίξει το δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας την επομένη των εκλογών», σημειώνοντας πως «όποιος επιθυμεί να ηττηθεί το καθεστώς Μητσοτάκη, όποιος επιθυμεί την αλλαγή και τη προοδευτική διακυβέρνηση, οφείλει να γνωρίζει ότι ήττα της Δεξιάς σημαίνει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Ήττα Μητσοτάκη σημαίνει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει σενάριο ήττας του συστήματος που μας κυβερνά, χωρίς νίκη και μάλιστα καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ».
Ζήτησε νίκη από την πρώτη εκλογή, σημειώνοντας ότι «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα σημάνει μόνο την αλλαγή, αλλά με τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας θα σηματοδοτήσει και το πέρασμα της πατρίδας μας σε μία άλλη εποχή».
Απάντησε στην ρητορική του πρωθυπουργού για τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις, λέγοντας: «Ο κύριος Μητσοτάκης έχει εκδηλώσει δημόσια την εμμονή του σε αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Αυτοδύναμες όμως ήταν οι κυβερνήσεις που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Στα μνημόνια. Σε πρακτικές καταστολής και περιστολής της δημοκρατίας».
Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έρχεται με το πρόγραμμα, τις θέσεις του, την επιμονή του στην προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, να απαντήσει με εντελώς διαφορετικό τρόπο στις ανάγκες της εποχής. Κυβερνήσεις μειοψηφίας που στο παρελθόν ονομάστηκαν αυτοδυναμίας, το μόνο που κάνουν είναι να αναπαράγουν την αδικία και τις παθογένειες».
Η εποχή απαιτεί «σταθερές κυβερνήσεις με ευρύτατη λαϊκή αποδοχή. Και τέτοια στις σημερινές συνθήκες, μόνο η κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας μπορεί να είναι» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Έκανε αναφορά στο δυστύχημα των Τεμπών λέγοντας: «Η Ελλάδα της αδιαφάνειας και του ρουσφετιού, που αδιαφορεί ακόμα και για της ζωές των ανθρώπων, δεν είναι η Ελλάδα που μας αξίζει».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ειδήσεις σήμερα
Σασμός: Η δυσάρεστη απόφαση του ALPΗΑ για την αγαπημένη σειρά – Οι σειρές που θα μείνουν εκτός
Κάιλι Τζένερ – Στα «Κόκκινα» τo Instagram: Αποκαλυπτικές φωτογραφίες με ένα μικροσκοπικό μαγιό
Survivor All Star: Η αμοιβή της Ελευθερία Ελευθερίου – Πήρε λιγότερα από τον Γκότση που αποβλήθηκε