Το νέο τοπίο που δημιούργησε η τραγωδία των Τεμπών, έχει υποστεί ήδη σημαντικές διαφοροποιήσεις, οι οποίες καταγράφονται και στις δημοσκοπήσεις και στα focus groups τα οποία δουλεύουν ασταμάτητα.
Δύο ευρήματα
Η νέα εικόνα που υπάρχει δείχνει δυο νέα σημαντικά ευρήματα:
- Η Ν.Δ. ανακτά περισσότερες από τις μισές απώλειες (4%-5%) που είχε λόγω της τραγωδίας.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει οριστικά τη μάχη του κέντρου, έχοντας να αντιμετωπίσει πλέον και μια σημαντική… αιμορραγία προς τα αριστερά του. Σημαντικές δυνάμεις, οι οποίες αθροιζόμενες αγγίζουν το 5% φεύγουν από τον «μετριοπαθή» αλλά ουσιαστικά αμήχανο ΣΥΡΙΖΑ και κατευθύνονται στις κάλπες του ΚΚΕ, του Μέρα25, της Πλεύσης Ελευθερίας, αλλά και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο Α. Τσίπρας καλείται να διαχειριστεί ένα πολιτικό αλαλούμ με σπασμωδικές κινήσεις, οι οποίες εκπέμπουν αλληλοαναιρούμενα μηνύματα.
Π.χ. η μεγάλη δεξαμενή των νέων ψηφοφόρων που αποτελούσε την ελπίδα της Κουμουνδούρου, δεν αποδεικνύεται και τόσο μεγάλη για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι νέοι είναι κατακερματισμένοι και θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ συστημικό κόμμα. Μεταγραφές τύπου Αντώναρου και Μιθριδάτη μπερδεύουν ακόμα περισσότερο το ζαλισμένο ακροατήριο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κατάρρευση του κυβερνητικού αφηγήματος για «προοδευτική κυβέρνηση», το οποίο προσκρούει πρωτευόντως στους αριθμούς που δεν βγαίνουν και δευτερευόντως στην απουσία προγραμματικών συμμάχων, αναγκάζει τον ΣΥΡΙΖΑ να προσχωρήσει σε μια γραμμή-«πρώτο κόμμα», η οποία δεν πείθει ούτε το ακροατήριό του, αλλά και διαψεύδεται από τη συντριπτική σε βάρος του παράσταση νίκης, η οποία είναι και το μόνο αδιάψευστο στοιχείο των δημοσκοπήσεων. Ο συνδυασμός αυτών των μεταβολών, όπως εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, καθιστούν εκ νέου εφικτό τον στόχο της αυτοδυναμίας. Πόσω μάλλον που τα «εναλλακτικά» αφηγήματα τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ, προϊόντος του χρόνου, δημιουργούν περισσότερα ερωτήματα και αμφιβολίες, παρά δίνουν καθαρές απαντήσεις.
Κερασάκι της τούρτας του πολιτικού αδιεξόδου ήταν η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην τροπολογία-μπλόκο στο μεταμφιεσμένο κόμμα του Κασιδιάρη. Η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει την τροπολογία που βάζει ταφόπλακα στα σχέδια του ναζιστικού μορφώματος έχει εκληφθεί από τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας σαν απροσχημάτιστο φλερτ με τους ορφανούς και ανέστιους πλέον εν δυνάμει ψηφοφόρους του Κασιδιάρη. Πρόκειται για πολιτικό κατάντημα ενός κόμματος της αριστεράς, το οποίο δείχνει πλέον να ποντάρει κυρίως σε ψήφους ακροδεξιών για να μη χάσει με μεγάλη διαφορά.
Συγκρίσεις
Το Μ. Μαξίμου έχοντας μια πιο καθαρή και ασφαλή εικόνα ολοκληρώνει την πρώτη φάση της στρατηγικής του, η οποία επιδιώκει την άμεση σύγκριση των δυο τετραετιών του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. Από το τέλος Απριλίου, όταν θα παρουσιαστεί το ολοκληρωμένο πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας, η Ν.Δ. θα επιμείνει στη θετική ατζέντα με συγκεκριμένες λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα, χωρίς να μπαίνει στο παιχνίδι της τοξικότητας και της έντασης που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό όμως, όπως τονίζουν πηγές από το Μ. Μαξίμου, δεν σημαίνει ότι θα μένουν αναπάντητα τα fake news της Κουμουνδούρου ούτε τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη που επιχειρεί το επιτελείο του Α. Τσίπρα.
Το νέο πρόγραμμα της Ν.Δ. σύμφωνα με πληροφορίες θα δίνει έμφαση σε 5 άξονες:
- Στην αλλαγή του κράτους με στόχο ένα πραγματικά σύγχρονο κράτος απαλλαγμένο από χρόνιες παθογένειες.
- Στην εξασφάλιση καλύτερων μισθών για όλους.
- Σε ένα ενισχυμένο ΕΣΥ.
- Στους νέους με έμφαση στο θέμα της στέγης. Χρυσή εφεδρεία για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος, ότι υπάρχουν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και οι αναθεωρημένες προς τα πάνω προβλέψεις του ΔΝΤ -και όχι μόνο- για τον ρυθμό ανάπτυξης.
- Η βεβαιότητα της κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, εφόσον εξασφαλιστεί πολιτική σταθερότητα.
«Αρωγός» στη στρατηγική της Ν.Δ. θεωρείται η επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην επιπόλαιη και μη πειστική παροχολογία του 2014 (αυξήσεις μισθών οριζόντια, μείωση τιμών, διαγραφή χρεών, χιλιάδες προσλήψεις και επανακρατικοποιήσεις ΔΕΗ, ΕΤΕ κ.λπ.). Το πακέτο αυτών των εύκολων εξαγγελιών αποτιμάται σε πάνω από 11,5 δισ. χωρίς να συμπεριλαμβάνει π.χ. την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ.
ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ
Τα γκάλοπ, το debate και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας
Το Μ. Μαξίμου παρότι έχει μια πιο καθαρή δημοσκοπική εικόνα, αναμένει τη δημοσκοπική αποτύπωση που θα γίνει 10 μέρες μετά το Πάσχα και αφού έχουν προκηρυχθεί και επίσημα οι εκλογές, προκειμένου να ξεδιπλώσει την προγραμματικά επιθετική στρατηγική του.
Σύμφωνα με πληροφορίες είναι ειλημμένη απόφαση του Κ. Μητσοτάκη να συμμετάσχει σε ένα debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Ενώ ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο μιας τετ α τετ αντιπαράθεσης με τον Α. Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός, σε αντίθεση με τον πολιτικό ακκισμό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει κανένα πρόβλημα για μια αντιπαράθεση με τον Α. Τσίπρα, γνωρίζοντας την πολιτική υπεροχή που έχει αποδειχθεί και στη Βουλή ότι διαθέτει έναντι του παρορμητικού αλλά ημιμαθούς αντιπάλου του. Ωστόσο είναι γνωστό ότι ένα debate με «απρόοπτα» το επιζητά εκείνος που γνωρίζει ότι ηττάται κι ελπίζει σε μια ανατροπή.
Συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη, εν αναμονή και των νέων δημοσκοπήσεων, εκτιμούν ότι ένα debate με τον Α. Τσίπρα είναι στο τραπέζι, αλλά αν η διαφορά που θα καταγραφεί στις εαρινές μετρήσεις τείνει στην προ Τεμπών μη αναστρέψιμη διαφορά (άνω του 5%-6%), δεν έχει κανένα λόγο να παρακολουθήσει τις θεατρικές διαθέσεις του απογοητευμένου Α. Τσίπρα.
Στο τέλος Απριλίου ο Κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας το οποίο επιμελείται προσωπικά ο ίδιος. Το μόνο όνομα το οποίο φέρεται να έχει κλειδώσει είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, όπως πολύ πιθανόν είναι να συμπεριλαμβάνεται και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδης. Ωστόσο ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να παρουσιάσει ένα ψηφοδέλτιο με έντονο «άρωμα γυναίκας» και γυναίκες σε εκλόγιμες θέσεις.