Στοιχεία
Παραδοσιακά «δύσκολες» εκλογικές περιφέρειες, όπως η Β2 Δυτικού Τομέα, η Ανατολική Αττική, η Β’ Πειραιώς και η Β’ Δυτικής Αττικής, βάφτηκαν… γαλάζιες, χαρίζοντας στο κυβερνών κόμμα μια ξεκάθαρη, μεγάλη πρωτιά. Η εντυπωσιακότερη πορεία καταγράφηκε στη Β’ Δυτικής Αττικής, (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα, Μέγαρα, Φυλή), όπου το εκλογικό ποσοστό της Ν.Δ. εκτοξεύτηκε από το 34,28% των προηγούμενων εκλογών στο 41,90% (+7,62%), ποσοστό που δεν είχε πιάσει ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ (36,24% είχε το 2019 και έπεσε στο 18,20%). Μάλιστα, στον Ασπρόπυργο ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 23 ολόκληρες μονάδες και έπεσε στην τρίτη θέση (με 14,54% από 37,58%), με το ΚΚΕ να ανεβαίνει στη δεύτερη θέση.
Αλλά και στον Β’ Δυτικό Τομέα Αθηνών (με δήμους όπως οι Αγία Βαρβάρα, Περιστέρι, Χαϊδάρι, Αιγάλεω) καταγράφηκε το ίδιο «διπλό» αποτέλεσμα: Κέρδισε η Νέα Δημοκρατία και έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Ν.Δ. έπιασε 34,46% (από 26,69%) και ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 22,71% (από 38,60%). Η μεγαλύτερη εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στη συγκεκριμένη περιφέρεια ήταν στον Δήμο της Αγίας Βαρβάρας (-19,18%).
Οσο για τη σαρωτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στην εκλογική περιφέρεια της Β’ Πειραιώς, δεν είναι μόνο ξεκάθαρη αλλά και ιστορική, αφού η κεντροδεξιά παράταξη είχε αναδειχθεί πρώτη δύναμη εκεί μόνο στις εκλογές του 1974 και του 1977!
Φυσικά, τίποτα δεν είναι τυχαίο. Η σταθερή αποκλιμάκωση της ανεργίας στις περιοχές που έχουν μεγάλο εργατικό πληθυσμό και η αναπτυξιακή προοπτική που δίνουν οι επενδύσεις με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ήταν οι καταλύτες που οδήγησαν στην εκτόξευση των εκλογικών ποσοστών της Ν.Δ. Το στοίχημα ήταν μεγάλο, δεδομένου ότι εμβληματικοί δήμοι των περιοχών αυτών ήταν ταυτισμένοι με τη βιομηχανική παραγωγή, κάποια στιγμή μαράζωσαν από την αποβιομηχάνιση και τώρα επιστρέφουν δυναμικά στην πρώτη γραμμή των επενδύσεων.
Καλωσόρισμα
Καλαφάτης: Ο λαϊκισμός και η πατριδοκαπηλία δεν είναι εύκολος αντίπαλος
Οταν στις αρχές Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στα Ναυπηγεία Περάματος, δεν τον υποδέχθηκε ένα συνηθισμένο κομματικό ακροατήριο, αλλά τον καλωσόρισαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Ηταν ο πρώτος πρωθυπουργός που βρέθηκε ποτέ στα ναυπηγεία και είχε κάθε λόγο να το κάνει. Η στήριξη των 24 ναυπηγείων του Περάματος σημαίνει ότι διασώθηκαν 700 θέσεις εργασίας και θα δημιουργηθούν άλλες 1.300, ενώ σε τέσσερα χρόνια έγιναν στα ναυπηγεία 70 κατασκευές νέων πλοίων και σκαφών. Αν εκτός από τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος βάλουμε στην εξίσωση τα Ναυπηγεία Σύρου, που επισκευάζουν με ρυθμό 100 πλοίων τον χρόνο, την Ελευσίνα, που έχει ήδη επισκευάσει 13 πλοία σε δύο μήνες, και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπου ολοκληρώθηκε η διαδικασία μεταβίβασης, τότε έχουμε τη μεγάλη εικόνα που αλλάζει προς το καλύτερο τις ζωές χιλιάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους στην ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου.
Ωστόσο, ενδιαφέρον έχει ότι το κυβερνητικό μακροπρόθεσμο πρόγραμμα για τις περιοχές αυτές δεν προβλέπει μόνο τη συνηθισμένη βιομηχανική ανάπτυξη, αλλά και το άνοιγμα σε άλλες μορφές οικονομικής εξωστρεφούς ανάπτυξης όπως ο τουρισμός. Στο Λαύριο, για παράδειγμα, η επέκταση της μαρίνας με στόχο να καταστεί η περιοχή η πρώτη πύλη yachting της Αττικής είναι κάτι που αλλάζει όλο το αναπτυξιακό αφήγημα.
Απολαβές, απασχόληση
Πέρα όμως από την τοπική ανάπτυξη, η ενίσχυση των εισοδημάτων έχει ως πρώτους αποδέκτες τους εργαζομένους των λαϊκών στρωμάτων. Η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ από 1ης Απριλίου σημαίνει ότι από το 2019 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε σωρευτικά κατά 20% (από 650 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2019 στα 663 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022, στα 713 ευρώ τον Μάιο του 2022 και στα 780 ευρώ τον Απρίλιο του 2023, δηλαδή συνολική αύξηση κατά 130 ευρώ).
Παράλληλα, η μείωση της ανεργίας κατά 7 ολόκληρες μονάδες, με αποτέλεσμα να προσεγγίζει τώρα το 10% και σύντομα να αναμένεται να πιάσει μονοψήφιο, προστίθεται στα κομβικά σημεία που, σύμφωνα με τους αναλυτές, οδήγησαν στην κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες. Η δε παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ψηφοδέλτιο της Δυτικής Αττικής σηματοδότησε το προσωπικό ενδιαφέρον του, ενώ αδιάκοπη ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια της 4ετίας η παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου που γίνεται στις συγκεκριμένες περιοχές.
Συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Βασικός πυλώνας της κυβερνητικής στρατηγικής παραμένει η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλους τους βαθμούς. Η κεντρική χρηματοδότηση βασικών έργων υποδομής προς τους δήμους, η μόχλευση ιδιωτικών και δημόσιων πόρων και η διεκδίκηση περισσότερων ευρωπαϊκών πόρων που κατανεμήθηκαν ισορροπημένα σε όλο το Λεκανοπέδιο.
Είναι ενδεικτικό ότι η Περιφέρεια Αττικής διαχειρίστηκε 1,1 δισ. ευρώ στην 4ετία και έχει ήδη διασφαλιστεί για την επόμενη θητεία ποσό 1,6 δισ., από τα ΠΕΠ Αττικής, με έργα που απλώνονται από την πεζογέφυρα στον Δήμο Χαϊδαρίου μέχρι το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στο Κερατσίνι.
Ειδήσεις σήμερα
Εκλογές 2023: Τα κλειδιά για την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας