Μόλις τα πρώτα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω στο προεκλογικό πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έγινε γνωστό ότι φτάνει στα 83 δισ. ευρώ. Στην κριτική ωστόσο ότι σήμερα ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι ανεφάρμοστο, αλλά και στην περίπτωση που εφαρμοζόταν θα οδηγούσε ξανά την ελληνική οικονομία σε πτώχευση, η Κουμουνδούρου αδυνατεί να δώσει μία πειστική απάντηση.
«Ο κ. Μητσοτάκης είχε υπολογίσει το πρόγραμμα 25 δισ., μετά το πήγε στα 48, και τώρα στα 85. Το πρόγραμμά μας είναι 5,5 δισ. ευρώ», απάντησε ο κ. Τσίπρας όταν ρωτήθηκε στη συνέντευξή του στο Μega, εννοώντας 5,5 δισ. ευρώ το χρόνο.
«Στην αρχή είπαν ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κοστίζει 23 δισ. Μετά 45 δισ. Ομως ο κ. Σκέρτσος αποδεικνύεται ο πιο large από όλους. Είπε σήμερα ότι κοστίζει 83 δισ. Μέχρι τις εκλογές τους βλέπω να “χτυπάνε” στα 150 δισ.», απάντησε με τη σειρά της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου, με… ολίγη από προεκλογική ειρωνεία, επιβεβαιώνοντας όσους -μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ- έχουν την άποψη ότι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της αντιπαράθεσης μέσα στις απαιτητικές συνθήκες της προεκλογικής περιόδου.
Στην ουσία, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να απαντήσει πόσο κοστίζει το πρόγραμμά του, αλλά και πώς θα βρεθούν αυτά τα χρήματα μέσα στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και χωρίς να μπει σε κίνδυνο η πορεία της προς τα πάνω.
Για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ μέσα στις πρώτες 50 ημέρες, ενώ η Ν.Δ. αύξησε πρόσφατα τον κατώτατο μισθό στα 780 ευρώ και υπόσχεται τη σταδιακή αύξησή του στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή μέσα στο 2027.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή στο ύψος του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, χωρίς να υπολογίζει το κόστος αυτής της επιλογής. Υπόσχεται άμεση αύξηση 10% τους μισθούς στον δημόσιο τομέα, άμεση επαναφορά της 13ης σύνταξης, αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής, θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στον ενεργειακό τομέα στο 5% κ.λπ.
Υπόσχεται ακόμα, γενικώς και αορίστως, άμεση φορολόγηση των υπερκερδών στα ταμεία των ενεργειακών εταιριών και των διυλιστηρίων, άμεση μείωση των χρεώσεων στο ρεύμα, τέλος στις αποκοπές ρεύματος κ.λπ.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Η πρώτη εντύπωση που προκαλούν οι υποσχέσεις του κ. Τσίπρα και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι επειδή είναι μη ή δύσκολα ορατό το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες μετά τις εκλογές, υπόσχεται και λέει ό,τι θέλει, χωρίς να σκέπτεται ότι θα βρεθεί εκτεθειμένος, αφού δεν πρόκειται να βρεθεί στη θέση να εφαρμόσει όσα λέει.
Η δεύτερη εντύπωση είναι ότι σε αντίθεση με ένα από τα κεντρικά προεκλογικά συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ και την προσπάθεια που κάνει ο κ. Τσίπρας να πείσει ότι η δεύτερη φορά Αριστερά δεν θα είναι συμφορά, τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε ξέρει ούτε μπορεί.
Σήμερα, ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί τις Σέρρες και η επόμενη κίνηση στο πρόγραμμα του κ. Τσίπρα είναι να ανακοινώσει αύριο «το πρόγραμμα για την αλλαγή», δηλαδή τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την προγραμματική διακυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ, παρά του ότι και τα τρία κόμματα του έχουν γυρίσει την πλάτη.
ΣΥΡΙΖΑ: Θέλει Γιάνη… ξορκίζει «Δήμητρα» ο Τσίπρας
Αποστάσεις από το πρόγραμμα «Δήμητρα», χωρίς όμως να αποκλείει τον Γιάνη Βαρουφάκη από μελλοντικό κυβερνητικό εταίρο, διότι αν το κάνει δεν έχει κυβερνητική προοπτική, προσπαθεί να πάρει ο κ. Τσίπρας.
Η ενδιάμεση προσπάθεια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να πει ότι θα συνεργαστεί μεν με τον Γιάνη Βαρουφάκη μετεκλογικά (σ.σ.: τον οποίο κατηγόρησε ως εμμονικό αλλά και… ενεργούμενο του Μητσοτάκη), αλλά το κόμμα τού 3% δεν μπορεί να επιβάλει τους όρους του στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έδειξε να πείθει τους πολίτες που κινούνται στο Κέντρο.
Ετσι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήγε στο Mega και είπε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι φίλος του Σόιμπλε, ότι ο ίδιος ήρθε σε σύγκρουση μαζί του το 2015 επειδή δεν συζητούσε τις «ανοησίες περί δραχμής» και υπογράμμισε ότι «αν θέλει ο κ. Βαρουφάκης να συζητήσει τέτοιου είδους σχέδια, να πάει να βρει τον κ. Σόιμπλε, που ήταν φίλος του, να τα κουβεντιάσουν μαζί. Αυτό δεν αφορά στο αύριο της χώρας και καμιά προοδευτική κυβέρνηση, γιατί αυτό είναι ένα σχέδιο βαθιά συντηρητικό».
Στην πραγματικότητα, η δουλειά του κ. Τσίπρα δεν είναι καθόλου εύκολη. Από τη μία, πρέπει να εμφανίζει τον Γιάνη Βαρουφάκη ως μελλοντικό κυβερνητικό εταίρο, αλλιώς δεν έχει κυβερνητικό αφήγημα μέσα στην προεκλογική περίοδο, και, από την άλλη, προσπαθεί να αντιμετωπίσει το φόβο των πολιτών να μην επιστρέψουν στο 2015 και παράλληλα να επιτεθεί στον Γιάνη Βαρουφάκη, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σημαντικές διαρροές προς το ΜέΡΑ25, όπως έχει και προς το ΚΚΕ.
Από την πλευρά του πάντως, ο Γιάνης Βαρουφάκης συνεχίζει στην ίδια γραμμή. Στην τελευταία του συνέντευξη στην ιστοσελίδα voria.gr είπε για το σχέδιο «Δήμητρα» ότι «δεν είναι απλά ρεαλιστικό ένα τέτοιο δημόσιο σύστημα δωρεάν ψηφιακών συναλλαγών σε συνθήκες κρίσης και πιθανής σύγκρουσης με την ευρωγραφειοκρατία, είναι και αναγκαίο» και συμπλήρωσε ότι «στόχος μας δεν ήταν και δεν είναι η έξοδος από το ευρώ, δεν πρόκειται όμως να θυσιάσουμε τη βιωσιμότητα αυτού του τόπου και τις επόμενες γενιές που συνεχίζουν να τον εγκαταλείπουν για το οποιοδήποτε νόμισμα».