Το εκλογικό… Βατερλώ, ωστόσο, οι πολίτες το επιφύλασσαν στα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ρίχτηκαν στη μάχη του σταυρού αλλά καταποντίστηκαν και καλούνται στο εξής να αναζητήσουν νέους τρόπους βιοπορισμού. Ακόμα και η Πόπη Τσαπανίδου, που εξελέγη τελευταία στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, δεν αποκλείεται να μη βρίσκεται, τελικά, στην επόμενη Βουλή, αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει περαιτέρω δυνάμεις και δεν εξασφαλίσει τέταρτη έδρα.
Μαύρο σε 10+1 υπουργούς
Δέκα πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καθίσουν στα έδρανα του Κοινοβουλίου και θα γίνουν έντεκα, αν ο Αλέξης Τσίπρας επιλέξει την έδρα της Α’ Πειραιά, αφήνοντας εκτός και τον Θεόδωρο Δρίτσα. Πρόκειται για τον Γιώργο Κατρούγκαλο, που θεωρείται το μοιραίο πρόσωπο αυτής της εκλογικής αναμέτρησης και αποσύρθηκε από τα ψηφοδέλτια λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, ενώ δεν εξελέγησαν οι Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Γιώργος Σταθάκης, Ανδρέας Ξανθός, Τρύφων Αλεξιάδης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Χριστόφορος Βερναρδάκης, Δημήτρης Βίτσας και Βαγγέλης Αποστόλου.
Θορυβώδης ήταν ο αποκλεισμός από τη Βουλή και διακεκριμένων στελεχών όπως ο Κώστας Ζαχαριάδης, που δεν κατάφερε να επανεκλεγεί στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, αλλά και ο Γιώργος Βαρεμένος, που έχασε την έδρα στην Αιτωλοακαρνανία, την οποία εξασφάλιζε από το 2012. Ελάχιστοι από αυτούς που έχασαν τη θέση τους στη Βουλή στοιχειοθετούν δικαίωμα σύνταξης βουλευτή, καθώς για την πλήρη συνταξιοδότησή τους απαιτείται θητεία τεσσάρων τετραετιών, ενώ μειωμένη σύνταξη μπορούν να πάρουν όσοι έχουν καθίσει στα έδρανα του Κοινοβουλίου δύο τετραετίες.
Πέμπτος στη σειρά, μετά και τον Κ. Ζαχαριάδη, κατετάγη στον Βόρειο Τομέα ο Π. Σκουρλέτης, προερχόμενος από τον στενό πυρήνα συνεργατών του Αλ. Τσίπρα και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος από το 2009 έως το 2015. Υπουργός Εργασίας και αργότερα Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος αλλά και υπ. Εσωτερικών, ο κ. Σκουρλέτης είχε εκλεγεί βουλευτής Επικρατείας τον Ιανουάριο του 2015 και τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου ρίχτηκε στη μάχη του σταυρού καταφέρνοντας να εκλεγεί στη Β’ Αθηνών. Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 εξελέγη ξανά βουλευτής Επικρατείας. Ο κ. Σκουρλέτης είναι οικονομολόγος με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και παλαιότερα είχε ασχοληθεί με επιχειρήσεις στα βόρεια προάστια.
Επιστρέφει στο πανεπιστήμιο
Στην ακαδημαϊκή του καριέρα θα αφιερωθεί μετά την προεκλογική εκστρατεία ο Γ. Σταθάκης, που υπέστη βαριά ήττα στα Χανιά με 4.648 ψήφους έναντι 10.950 του Π. Πολάκη, από τον οποίο έχασε για δεύτερη φορά την έδρα.
Οικονομολόγος και εκείνος στο επάγγελμα, είναι από το 1988 καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου διδάσκει Ιστορία Οικονομικών Θεωριών, Διεθνή Πολιτική Οικονομία, Μαρξική Οικονομική Θεωρία και Ελληνική Οικονομία. Το 2012 εξελέγη βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, παραιτήθηκε από αντιπρύτανης και ανέλαβε υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης του κόμματος. Μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 ανέλαβε υπ. Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ενώ αργότερα διετέλεσε υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Από το 2004 έως το 2008 ο Γιώργος Σταθάκης ήταν πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εφημερίδας «Αυγή».
Εκτός Βουλής έμεινε και ο πρώην διευθυντής της εφημερίδας «Αυγή», την περίοδο 2008-2015, Ν. Φίλης. Συγκεκριμένα, βρέθηκε στην 5η θέση της Α’ Αθηνών με 11.508 σταυρούς χάνοντας την έδρα του. Είχε πρωτοεκλεγεί βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 και είχε διατελέσει υπ. Παιδείας. Στις εκλογές του 2019 είχε επανεκλεγεί στην ίδια περιφέρεια. Δημοσιογράφος με μακρά καριέρα, δεν αποκλείεται να επιστρέψει στην παλιά του δουλειά.
Τασούλας για χρηματοδοτήσεις Βουλής: «Υπογράφηκαν πριν παραδώσω και ήταν σε ομοφωνία»
Αναζητούν νέους ρόλους
Η μάχη των προηγούμενων εκλογών μεταξύ του Π. Κουρουμπλή και του γιατρού Θ. Παπαχριστόπουλου για την έδρα στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας, που κρίθηκε με διαφορά λίγων ψήφων, μπορεί να έληξε υπέρ του πρώτου, αυτήν τη φορά όμως έμειναν και οι δύο εκτός Βουλής. Προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Κουρουμπλής εξελέγη για πρώτη φορά με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2012 και επί πρωθυπουργίας Τσίπρα διετέλεσε υπ. Ναυτιλίας, Εσωτερικών και Υγείας. Τυφλός από τα 10 του χρόνια από έκρηξη ξεχασμένης χειροβομβίδας, μπήκε στην πολιτική καταφέρνοντας να κατακτήσει υψηλά αξιώματα. Το επάγγελμά του είναι δικηγόρος, αλλά τα σχέδιά του άγνωστα προς το παρόν.
Θέση στο κόμμα αναζητείται για τον Κ. Ζαχαριάδη, που δεν κέρδισε τη μάχη του σταυρού, αλλά εντάσσεται στη νέα γενιά στελεχών, ενώ είναι και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ από το ιδρυτικό συνέδριο του 2013.
Στα πρωτοκλασάτα στελέχη που δεν εξελέγησαν βουλευτές στις εκλογές της 21ης Μαΐου ανήκουν, επίσης, ο πρώην αναπληρωτής υπ. Εθνικής Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας, ο πρώην αναπληρωτής υπ. Οικονομικών, Τ. Αλεξιάδης, ο πρώην υπ. Υγείας, Α. Ξανθός -καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε έδρα στο Ρέθυμνο όπου ήρθε πρώτος σε σταυρούς-, και ο πρώην υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου.
Πριν, όμως, στεγνώσει το μελάνι από τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών, τα κόμματα ρίχνονται ξανά στην προεκλογική αρένα, αυτήν τη φορά όχι με σταυροδοσία αλλά με λίστα. Η τελική εικόνα της επόμενης Βουλής θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Ειδήσεις σήμερα
Εκλογές 2023: Τα κλειδιά για την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας
Εκλογές στην Τουρκία: Σήμερα ο δεύτερος γύρος – Γιατί θα κερδίσει ο Ερντογάν
Πανελλήνιες 2023: Τα 10 SOS που πρέπει να ξέρετε
Φεστιβάλ των Καννών: Στη Γαλλίδα Ζυστίν Τριέ ο Χρυσός Φοίνικας
Ζώδια: Τι θα φέρει σε όλους ο Ιούνιος – Τι θα γίνει σε οικονομικά και σχέσεις