Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να κρύψει το άγχος του για το πολύ πιθανό ενδεχόμενο δεύτερης Κυριακής εκλογών, ενώ η συζήτηση που ακολούθησε δείχνει ότι δεν κατάφερε ούτε να μειώσει την πίεση που δέχoνται ο ίδιος και το κόμμα του για να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους στο δίλημμα Ν.Δ. ή ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίως όμως ενίσχυσε το κλίμα ασάφειας που υπάρχει γύρω από τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το κλίμα αμφιβολίας για το αν μπορεί το ΠΑΣΟΚ με πρόεδρο τον Νίκο Ανδρουλάκη να γίνει κρίσιμο μέγεθος και χρήσιμο κόμμα, στόχοι που έχουν τεθεί από τον ίδιο του τον αρχηγό.
Ξεκάθαρα μηνύματα
Στη συνέντευξη στην ΕΡΤ ο κ. Ανδρουλάκης είχε και ξεκάθαρα μηνύματα, εκτός από τα θολά. Ξεκαθάρισε ότι αν δεν πάρει διψήφιο ποσοστό, αντιλαμβάνεται ότι το μήνυμα των πολιτών θα είναι μήνυμα αποδοκιμασίας, άρα δεν θα έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει σε κυβέρνηση, απέκλεισε τη συμμετοχή του κόμματός του σε κυβέρνηση συνεργασίας, στην οποία θα μετέχει ο Γιάνης Βαρουφάκης και το ΜέΡΑ25 και έκλεισε τα σενάρια περί μη πολιτικού προσώπου (Στουρνάρα, Αλιβιζάτου κ.ά.) για τη θέση του πρωθυπουργού. Είπε δε ότι και οι υπουργοί της κυβέρνησης συνεργασίας, εφόσον προκύψει, πρέπει να είναι πολιτικά πρόσωπα.
Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης προσπάθησε να βάλει και μία ατζέντα για την απαραίτητη προγραμματική σύγκλιση, δίνοντας έμφαση στη μεταρρύθμιση του κράτους και του κοινωνικού κράτους, την διαφορετική αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ αν και νέος πολιτικός, δεν κατάφερε να απαντήσει πειστικά σε όσες διαχρονικές ευθύνες καταλογίζουν στο ΠΑΣΟΚ ως συστημικό κόμμα για τα κακώς κείμενα στον ελληνικό δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Debate Μητσοτάκη-Μπρυκνέρ: Δουλειά μου είναι να προστατεύσω τα σύνορα - Δεν έχω να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν
Για παράδειγμα, άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό περί μάχης να διατηρηθεί στην εξουσία, όταν ο ίδιος δεν παραιτείται από τη θέση του ευρωβουλευτή, παρά το ότι τον πιέζουν ακόμα και στενοί συνεργάτες του να το κάνει. Για την ακρίβεια του λένε ότι θα έπρεπε να το είχε ήδη κάνει.
Και έχει σημασία ότι εκτός από τη Ν.Δ. το πρώτο δημόσιο σχόλιο για τη συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη για το συγκεκριμένο σημείο ήρθε από τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα σημείωσε ότι δεν μπορείς να αποκλείεις πρόσωπα για τη θέση του πρωθυπουργού, χωρίς να προτείνεις κάποιο πρόσωπο. Το σχόλιο αυτό του Ανδρέα Λοβέρδου ενόχλησε, καθώς, ανεπισήμως, κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ φέρονται να διέρρευσαν σε συγκεκριμένα sites, φίλα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει ίδιες ανησυχίες με τον κ. Οικονόμου και τον κ. Σκέρτσο.
Στάση αναμονής
Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τη Ν.Δ., τηρεί στάση αναμονής και σιωπής έναντι του Νίκου Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ. Η εκπρόσωπος Τύπου Πόπη Τσαπανίδου, μετά τη συνέντευξη Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον βγει πρώτο κόμμα, μπορεί να κάνει κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Και άφησε ασχολίαστο και το ότι ο κ. Ανδρουλάκης αποκλείει και τον Αλέξη Τσίπρα από τη θέση του πρωθυπουργού από τις συζητήσεις για μία κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ εξαπέλυσε σκληρή κριτική κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ επειδή έβαλε στα ψηφοδέλτια τον Νίκο Παππά, παρά το ότι -όπως είπε, καταδικάστηκε με 13-0 από το Ειδικό Δικαστήριο. Φαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να αφήσει ανοικτό το παράθυρο διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ έως την πρώτη Κυριακή.
Στην ουσία τώρα, η νέα στρατηγική του Νίκου Ανδρουλάκη για να αναλάβει ρόλο ρυθμιστή μετά την πρώτη Κυριακή, εκτιμάται τόσο από το Μαξίμου όσο και από την Κουμουνδούρου ότι θα πέσει στο κενό. Και τα δύο επιτελεία συμφωνούν ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει πραγματικό στόχο και η πρωτοβουλία να παίρνει εκ των προτέρων την εξουσία να ορίσει τον επόμενο πρωθυπουργό χωρίς να την έχει, θα του γυρίσει μπούμερανγκ.