Εστιάζοντας στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στην ανάγκη να είναι κανείς τολμηρός στην εφαρμογή τους και υπογράμμισε: «Ελπίζω για τα επόμενα τέσσερα χρόνια στη διακυβέρνηση, να είναι χρόνια ισχυρής ανάπτυξης για την Ελλάδα, ανάπτυξης που θα περιορίσει τις ανισότητες και θα καταστήσει σίγουρη την στήριξη στους πιο ευάλωτους».
Ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να ενισχύσει και τα έσοδα του τουρισμού, από τα 18 στα 30 δισ. ευρώ ετησίως, μέσω της προσέλκυσης τουριστών κατά την περίοδο Μαΐου-Οκτωβρίου, σημειώνει το δημοσίευμα. Μιλώντας για τις εκλογές και σχολιάζοντας το σύστημα της απλής αναλογικής, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστηρίζει πως θα ήθελε να αποφύγει τη δημιουργία μιας κυβέρνησης συνεργασίας.
«Ξέρω πολύ καλά πως οι μισθοί είναι ακόμα χαμηλοί και πως πολλοί Έλληνες τα βγάζουν δύσκολα πέρα» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να διαπραγματευτεί μια στρατηγική για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων με τους δανειστές της ευρωζώνης, καθώς η χώρα μας διατηρεί το υψηλότερο δημόσιο χρέος στη ζώνη του ευρώ.
«Οι χώρες με υψηλό χρέος χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να το μειώσουν και αυτό χρειάζεται μια ειδική προσέγγιση. Μπορούμε να επιτύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα κοντά στο 2%. Και γι’ αυτό δεσμευόμαστε» υπογραμμίζει.
Στη συνέχεια της συνέντευξης, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στο τι του έμαθαν τα τέσσερα χρόνια στην ηγεσία της χώρας: «Πολλά πράγματα. Όταν αμφιβάλεις, πρέπει να είσαι τολμηρός αντί να κάνεις πίσω. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις μεταρρυθμίσεις, πραγματικά θέλω να βάλω την Ελλάδα σε μια διαφορετική τροχιά».
Ασκώντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «τάζει τον ουρανό με τ’ άστρα σε όλους». Ακόμα, σημειώνει πως, στο μυαλό του, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα είναι το 2023 σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτή που ήταν το 2019».
Το Reuters αναφέρεται επίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Πάντα υποστήριζα πως δεν υπάρχει λόγος να έχουμε μια συγκρουσιακή σχέση» με την Τουρκία, λέει ο κ. Μητσοτάκης επ’ αυτού. Παράλληλα, υπογραμμίζει πως το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» είναι «βαθιά αναθεωρητικό» και παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
«Το κύριο καθήκον μου είναι να διασφαλίσω την υπεράσπιση αυτών των δικαιωμάτων. Και, παράλληλα, θα απλώνω πάντα το χέρι της φιλίας προς την Τουρκία» ξεκαθαρίζει.
Εκλογές 2023 – Reuters: Οι 5 ερωτήσεις που «καίνε» τις αγορές – «Σταθερό χέρι» ο Μητσοτάκης
Εκλογές 2023 – Reuters: Ανάλυση του τοπίου στην Ελλάδα εν όψει των εκλογών της 21ης Μαΐου παρουσιάζει το Reuters, επισημαίνοντας ότι μπορεί να υπάρξει βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα λόγω του ενδεχόμενου να μην σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού, καθώς οι αγορές θα περιμένουν την επόμενη ημέρα.
Ψηφίστηκε στην Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τον σιδηρόδρομο
Η ισχυρή σχέση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η δέσμευση για μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να καθησυχάσουν τους επενδυτές εάν επανεκλεγεί. Μια ισχυρή οικονομία σημαίνει ότι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην ενοχλήσει τις αγορές, όπως συνέβη το 2015, σχολιάζει το Reuters.
«Από το χείλος του γκρεμού του 2015, όταν κόντεψε να βγει από την Ευρωζώνη, η Ελλάδα έχει εξελιχθεί και δεν προκαλεί βραχυπρόθεσμη ανησυχία» δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για την Ευρώπη, Άντριου Κένινγκχαμ.
Εκλογές 2023: Τα πέντε βασικά ερωτήματα για τις αγορές
- Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους ψηφοφόρους;
Η κρίση του πληθωρισμού, καθώς αποδυναμώνεται η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Ο πληθωρισμός έφτασε στο 12,1% τον Σεπτέμβριο και έκτοτε επιβραδύνθηκε στο 4,5% σε ετήσια βάση, καθώς οι τιμές της ενέργειας πέφτουν. Ο μέσος ετήσιος μισθός εξακολουθεί να βρίσκεται περίπου 25% κάτω από το ανώτατο επίπεδό τους από το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.
«Υπάρχει μια τεράστια συμπίεση των μισθών τα τελευταία 10 χρόνια και οι άνθρωποι το έχουν νιώσει πραγματικά στην τσέπη τους» δήλωσε ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων Teneo.
- Τι σημαίνουν οι εκλογές για την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα;
Με τρεις από τις τέσσερις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας να βρίσκονται μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, οι εκλογές ενδέχεται να αποτελέσουν το τελευταίο εμπόδιο για να ανακτήσει η χώρα το καθεστώς που έχασε πριν από μία δεκαετία.
Η S&P Global δήλωσε ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση BB+ της Ελλάδας εντός του επόμενου έτους, εάν μια νέα κυβέρνηση διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που ξεκλειδώνουν τα ταμεία ανάκαμψης της ΕΕ.
Η Goldman Sachs λέει ότι η υλοποίηση του σχεδίου Μητσοτάκη να τριπλασιάσει περίπου τις δαπάνες της σε κονδύλια της ΕΕ φέτος θα μπορούσε να είναι το «τελικό βήμα» για μια αναβάθμιση.
Το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού της Ελλάδας, περίπου στο 4%, είναι ήδη χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ίσως το ρίξει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.
Ωστόσο, πολλά από τα καλά νέα για την αξιολόγηση της Ελλάδας μπορεί να έχουν ήδη τιμολογηθεί, δήλωσε ο διευθυντής χαρτοφυλακίου BlueBay Asset Management, Kaspar Hense.
- Θα αποχωρήσουν οι ξένοι επενδυτές αν χάσει ο Μητσοτάκης;
Απίθανο. Οι επενδυτές θεωρούν τον Μητσοτάκη ως ένα σταθερό χέρι, δεδομένων των ισχυρών σχέσεών του με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις Βρυξέλλες, αλλά οι απόψεις για τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αλλάξει πολύ μετά την οικονομική κρίση. Η Ελλάδα έχει επίσης έναν από τους καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη.
«Οι επενδυτές αναζητούν πρώτα την πολιτική σταθερότητα και θα χαιρετίσουν την επιστροφή στην κυβέρνηση Μητσοτάκη», είπε ο Piccoli της Teneo, προσθέτοντας ότι «είναι ξεκάθαρα υπέρ της αγοράς».
Η πιθανότητα μιας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ίσως έβλαπτε το κλίμα, αλλά μια επανάληψη του 2015 θεωρείται απίθανη.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει πολύ πιο mainstream μετά την ένταξή του στην κυβέρνηση, επομένως υπάρχει μικρή πιθανότητα να δούμε μια επανάληψη της αστάθειας του 2015», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars Wealth Management, Γιώργος Λαγαριάς.
- Τι σημαίνουν οι εκλογές για τις ελληνικές μετοχές;
Μια αποφασιστική νίκη της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να φέρει βραχυπρόθεσμη υπεραπόδοση.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει σημειώσει άνοδο περίπου 21% μέχρι στιγμής φέτος, ενώ ο ευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έχει σημειώσει άνοδο 10%. Η στροφή προς τις τράπεζες, που ενισχύεται από την άνοδο των επιτοκίων, συμβάλλει στην εξήγηση της υπεραπόδοσης του ΧΑ.
Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για τη διάθεση των συμμετοχών της στις ελληνικές τράπεζες.
Το κρατικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, λέει ότι θα αποχωριστεί τις τραπεζικές του συμμετοχές μέχρι το τέλος του 2025. Κατέχει περίπου το 40% στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, το 27% στην Τράπεζα Πειραιώς, το 9% στην Alpha Bank και το 1,4% στη Eurobank.
«Τα καλά νέα είναι ότι μετά τις εκλογές και την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον και καλύτερες αποτιμήσεις για τις τράπεζες» δήλωσε ο Al Alevizakos, υψηλόβαθμο στέλεχος της AXIA Ventures Group.
- Τι γίνεται με το ευρώ;
Οι εκλογές, που στο παρελθόν αποτέλεσαν έναυσμα για πώληση του ευρώ, δεν αποτελούν κάτι σημαντικό για τους traders αυτή τη φορά.
Το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και ένα εργαλείο έκτακτης αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ έχουν αμβλύνει τις ανησυχίες για διάσπαση της ευρωζώνης.
«Το όλο θέμα των περιφερειακών πιέσεων έχει πραγματικά περάσει σε δεύτερη μοίρα» δήλωσε ο Adam Cole, υψηλόβαθμο στέλεχος στην RBC Capital Markets.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Αυτές είναι οι αυξήσεις συντάξεων για την 4ετία 2024-2027 [αναλυτικοί πίνακες]
Εκλογές 2023 – Αυλωνίτου: Η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά να… τηγανίσουν τον Μητσοτάκη [βίντεο]