Στο πλαίσιο αυτό, οι καλύτεροι μισθοί και οι λιγότεροι φόροι αποτελούν τις βασικές ενότητες του προγράμματος και θα παρουσιαστούν τις επόμενες μέρες από τον πρωθυπουργό μαζί με τις παρεμβάσεις στο κράτος, το νέο ΕΣΥ, την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και το ειδικό πρόγραμμα που θα αφορά στους νέους.
Ιδιαίτερα το τελευταίο το «δουλεύει» η ομάδα προγράμματος με τον Χάρη Θεοχάρη, αλλά και τον γραμματέα του κόμματος, Παύλο Μαρινάκη, καθώς αποτελεί την… αχίλλειο πτέρνα της Ν.Δ., ιδιαίτερα μετά την τραγωδία στα Τέμπη.
Οι περιοδείες του κ. Μητσοτάκη θα συνεχιστούν με πρόσημο την οικονομία, αλλά και συγκεκριμένο αναπτυξιακό πρόσημο ανά περιοχή που θα επισκέπτεται ο πρωθυπουργός με τους συνεργάτες του και με υπουργούς που θα αναλύουν τους τομείς των δικών τους δράσεων. Αυτό είναι και το μοντέλο που έχει δοκιμαστεί στις περιοδείες που κάνει.
Σήμερα Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στα Ιωάννινα, ενώ τη Μεγάλη Δευτέρα προγραμματίζει να βρεθεί στη Δυτική Θεσσαλονίκη, μία περιοδεία που είχε ακυρωθεί εξαιτίας της τραγωδίας των Τεμπών.
Χθες, στην ομιλία του στην εκδήλωση του υπουργείου Οικονομικών, ο πρωθυπουργός έκανε τη σύγκριση μεταξύ του τι παρέλαβε και του πού έχει πάει η χώρα σήμερα.
«Το 2023 δεν θυμίζει την υπερχρεωμένη χώρα της μνημονιακής επιτήρησης, αυτή που ύστερα από τα capital controls, ύστερα από τις πολλές περικοπές των μισθών και των συντάξεων εμφάνιζε μηδενική ανάπτυξη, αλλά και χαμηλή διεθνή αξιοπιστία, με τραυματισμένη και διχασμένη την κοινωνία της, με τον κύριο πάροχο ηλεκτρισμού στα πρόθυρα χρεοκοπίας έχοντας ετήσιες ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Το καλοκαίρι του 2019, λοιπόν, κάναμε μία νέα αρχή. Τέσσερα χρόνια μετά, έχουμε καλύψει απώλειες στο μέσο εισόδημα, έχουμε εκτινάξει την παραγωγικότητά μας, τις επενδύσεις μας, τις εξαγωγές μας. Το εθνικό προϊόν επανέρχεται φέτος στα επίπεδα του 2010, ενώ το κλείσιμο του 2022 μας βρίσκει με τη δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Είναι κάτι που, σε συνδυασμό με τις ισχυρές επιδόσεις του τουρισμού, αισιοδοξούμε ότι θα διατηρήσει το θετικό πρόσημο και εν μέσω των ανησυχιών για μια διεθνή οικονομική κάμψη. Ομως, κυρίες και κύριοι, ο δείκτης της ανάπτυξης δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι και πρέπει πάντα να είναι μία παράμετρος της συλλογικής ευημερίας, αλλά και της ατομικής προκοπής».
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η κυβέρνησή του μείωσε πάνω από 50 φόρους, αποκλιμακώνοντας ταυτόχρονα και τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών.
ECOFIN: Μετά την έγκριση της αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης η απορρόφηση θα φτάσει στο 64%
Οπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «οι φορολογούμενοι πληρώνουν πια χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ, χαμηλότερο φόρο εισοδήματος, καταργήθηκε για όλους η εισφορά αλληλεγγύης, πρακτικά έχουν γίνει δωρεάν οι γονικές παροχές, ο εταιρικός φόρος έπεσε στο 22%, ο φόρος στα μερίσματα στο 5%. Αλλά χρησιμοποιήσαμε και τη φορολογία ως κίνητρο, ως επενδυτικό κίνητρο για επενδύσεις στην καινοτομία».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και το δίλημμα της κάλπης τονίζοντας: «Η ανάπτυξη πρέπει να διευρύνει συνολικά τον δημόσιο πλούτο και μέρισμα από αυτόν να μετατρέπεται σε περισσότερη απασχόληση, σε καλύτερες αμοιβές. Οι συμπολίτες μας έχουν βιώσει τη μετάβαση από το λαϊκισμό στο ρεαλισμό και από την καθήλωση στην πρόοδο. Θα συγκρίνουν και θα κρίνουν, θα ζυγίσουν και θα αποφασίσουν», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως «με ορόσημο την Κυριακή 21 Μαΐου, ενωμένοι οι Ελληνίδες και οι Ελληνες θα δώσουν δεύτερη ισχυρή εντολή στην προκοπή, ώστε η αυτοδύναμη Ελλάδα να προχωρήσει όπως της αξίζει, σταθερά, τολμηρά και μόνο μπροστά».
Παράθυρο για νέα μέτρα στήριξης
Τη δυνατότητα για παρεμβάσεις μέσα στο 2023, αλλά μετά τις εκλογές, δίνει η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών ότι το 2022 έκλεισε με μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα, έναντι πρόβλεψης για έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ.
Μιλώντας χθες στην εκδήλωση «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα – Πρόοδος – Προοπτική», ο υπουργός Οικονομικών τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο Προϋπολογισμός ήταν για πέρσι ισοσκελισμένος. Μάλιστα, σύμφωνα με βίντεο με το οποίο συνόδευσε την παρουσίασή του, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 έχει ήδη αναθεωρηθεί από το -0,7% του ΑΕΠ που προέβλεπε ο Προϋπολογισμός σε 1% του ΑΕΠ. Παράλληλα, τις προηγούμενες ημέρες στελέχη του οικονομικού επιτελείου τόνιζαν ότι και ο ρυθμός ανάπτυξης για φέτος αναθεωρείται από το 1,8% του Προϋπολογισμού στο 2,3%. Με τις νέες προβλέψεις θα πρέπει από μηδενικό έλλειμμα το 2022 να φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ (περίπου 2,2 δισ. ευρώ), ενώ η οικονομία θα έχει ανάπτυξη 2,3%. Με δεδομένο ότι και για φέτος ισχύει η ρήτρα συνολικής διαφυγής στην οικονομία δεν υπάρχει συγκεκριμένος στόχος για το πλεόνασμα. Απλώς βάζουμε ένα στόχο στο 1% του ΑΕΠ λόγω της υπεραπόδοσης της οικονομίας. Σε δεύτερη ανάγνωση, από τη δημοσιονομική προσαρμογή των 5 δισ. ευρώ που θα μπορούσε να πετύχει η οικονομία, θα χρειαστούν μόνο 2,2 δισ. Συνεπώς, μόνο από την απόδοση της οικονομίας θα υπάρχει περιθώριο 2,8 δισ. για νέες, ακόμη και μόνιμες παρεμβάσεις στο δεύτερο μισό του 2023.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Πασκάλ Ντόναχιου, ο οποίος συμμετείχε στην εκδήλωση, δήλωσε βέβαιος ότι οι αλλαγές που έχουν γίνει στην οικονομία και την κοινωνία, και η δημοσιονομική προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια οδηγούν την Ελλάδα με βεβαιότητα στην επενδυτική βαθμίδα.
ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ
Οι αυξήσεις σε δέκα αναπηρικά επιδόματα
Αύξηση κατά 8% θα πάρουν από τον Απρίλιο περίπου 200.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η αύξηση αφορά 10 προνοιακά επιδόματα που καταβάλλει κάθε μήνα ο ΟΠΕΚΑ, τα οποία συνδέονται με παθήσεις ή και με εισοδηματικά κριτήρια.
Σχετική τροπολογία θα κατατεθεί εντός των προσεχών ημερών στη Βουλή και θα ψηφιστεί άμεσα, ώστε οι δικαιούχοι να πληρωθούν τα αυξημένα επιδόματα στο τέλος Απριλίου και εφεξής κάθε μήνα να λαμβάνουν τα νέα και μεγαλύτερα ποσά.
Τα επιδόματα που αυξάνονται είναι:
- Επίδομα κίνησης. Από 165 ευρώ αυξάνεται σε 178,2 ευρώ.
- Διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος κ.λπ. Από 362 ευρώ αυξάνεται σε 390,96 ευρώ.
- Οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά αναπηρία. Από 313 ευρώ αυξάνεται σε 338,04 ευρώ.
- Οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση. Από 527 ευρώ αυξάνεται σε 569,16 ευρώ.
- Οικονομική ενίσχυση παραπληγικών, τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων-ανασφάλιστων και ασφαλισμένων του Δημοσίου. Από 771 ευρώ αυξάνεται σε 832,68 ευρώ (απώλεια και των δύο άκρων). Για μονό ακρωτηριασμό από 330,40 ευρώ αυξάνεται σε 356,83 ευρώ και για περιθαλπόμενους σε προνοιακές δομές από 385,50 ευρώ αυξάνεται σε 416,34 ευρώ.
- Ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία, αιμορροφιλία κ.λπ. και ανοσοανεπάρκεια (AIDS). Από 362 και 697 ευρώ (για AIDS) αυξάνεται αντίστοιχα σε 390,96 ευρώ και 752,76 ευρώ.
- Ενίσχυση κωφών και βαρήκοων ατόμων. Από 362 ευρώ αυξάνεται σε 390,96 ευρώ.
- Ενίσχυση ατόμων με αναπηρία όρασης. Από 362 ευρώ αυξάνεται σε 390,96 ευρώ για εργαζομένους και συνταξιούχους, ενώ για ανασφάλιστους, δικηγόρους και πτυχιούχους ΑΕΙ από 697 ευρώ αυξάνεται σε 752,76 ευρώ.
- Ενίσχυση ατόμων με εγκεφαλική παράλυση. Από 697 ευρώ αυξάνεται σε 752,76 ευρώ.
- Ενίσχυση ασθενών και αποθεραπευμένων χανσενικών και μελών των οικογενειών τους. Για όσους νοσηλεύονται καθώς και για τα εξαρτημένα μέλη τους το επίδομα αυξάνεται από 362 ευρώ σε 390,96 ευρώ. Για όσους νοσηλεύονται κατ’ οίκον καθώς και για αποθεραπευμένους το επίδομα από 697 ευρώ αυξάνεται σε 752,76 ευρώ.