Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 18:30 στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, θα τηρηθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες και μαζί με τον κ. Τσίπρα -εκτός της κ. Κατσέλη- στο πάνελ θα είναι η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου, ο τομεάρχης Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής Οικονομικού Κύκλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο δικηγόρος και μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΑ, Δημήτρης Λυρίτσης.
Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα επαναλάβει τα περί «σεισάχθειας» του 2015 που έπεσαν στο κενό με πολύ δυσάρεστο τρόπο για τους δανειολήπτες, αν και αναμένεται να υποσχεθεί μερική διαγραφή χρεών υπό προϋποθέσεις, παρόλο που ήταν ο επικεφαλής της κυβέρνησης ο οποίος επί της ουσίας κατέστησε παρελθόν το νόμο Κατσέλη και επέτρεψε τη λειτουργία των funds και των servicers στην Ελλάδα.
Επίσης, θα επαναλάβει τα περί κρατικοποίησης της Εθνικής Τράπεζας και θα εξαπολύσει άλλη μία σφοδρή επίθεση σε τράπεζες και funds, ενώ τα όσα θα πει δεν θα αφορούν μόνο στην προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και την επαγγελματική στέγη, όπως και την αγροτική περιουσία.
Ανοίγει η ατζέντα
Το σταδιακό ξεκαθάρισμα του εκλογικού τοπίου και η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να επιβάλει το αφήγημα περί «αυταρχικού καθεστώτος Μητσοτάκη» βάζει στο κάδρο των εκλογών και άλλα θέματα από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει και να εκτεθεί για ζητήματα όπως η οικονομία, η ενέργεια, η ανάπτυξη, η ακρίβεια κ.λπ. Είναι πρόσφατα τα παραδείγματα του Γιάννη Δραγασάκη και της Θεοδώρας Τζάκρη, που αποκάλυψαν σχέδια για αύξηση της φορολογίας και κατάργηση φοροαπαλλαγών βγαλμένα από το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που ακόμα δεν είναι γνωστό αλλά είναι έτοιμο, και είναι νωπή η προσπάθεια του επικοινωνιακού μηχανισμού της Κουμουνδούρου να μαζέψει τις γκάφες των στελεχών της.
Μέθοδοι Γκέμπελς
Σε αυτό το σκηνικό, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κάνει προμετωπίδα της αντιπολιτευτικής του στρατηγικής την «ιδιωτικοποίηση του νερού», ασχέτως αν δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Διοργανώνει συναυλίες, όπως αυτή στη Θεσσαλονίκη, ώστε μετά να «πανηγυρίσει» για τη δήθεν αυθόρμητη συμμετοχή των πολιτών σε μια συναυλία που είχε σκοπό τη διαμαρτυρία για την… ιδιωτικοποίηση του νερού και να υποστηρίξει ότι οι πολίτες δεν πιστεύουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό που λένε σε όλους τους τόνους ότι ούτε υπήρχε ούτε υπάρχει θέμα ιδιωτικοποίησης του νερού, το οποίο ήταν, είναι και θα είναι δημόσιο αγαθό. Στην ίδια γραμμή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συμπαρασύρει και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και το ΜέΡΑ25, που εμπλέκονται και στα σενάρια περί «κυβέρνησης ηττημένων», χωρίς να παρουσιάσει ούτε ένα στοιχείο που να δείχνει ότι υπάρχει ζήτημα ιδιωτικοποίησης του νερού. Και απαντά στις καταγγελίες της κυβέρνησης περί μεθόδων Γκέμπελς (σ.σ.: δηλαδή λέγε, λέγε κάτι θα μείνει) με περισσότερο… Γκέμπελς, δηλαδή δίνοντας εντολή στα επώνυμα και ανώνυμα trolls του Διαδικτύου να επιτίθενται μαζικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην κυβέρνηση για την «ιδιωτικοποίηση του νερού».
Στημένα σκηνικά
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίζονται και τα θέματα της Παιδείας, και ειδικά των ΑΕΙ. Είναι χαρακτηριστικό το στιγμιότυπο από την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελευσίνα, όπου ο φοιτητής του λέει «κόπηκα» και ο κ. Τσίπρας του απαντά: «Δεν κόπηκες εσύ, η Κεραμέως σε έκοψε». Μετά, το ρεπορτάζ συνεχίστηκε. Ο φοιτητής είχε κοπεί με βαθμό «3», ενώ ντοκουμέντα από το Διαδίκτυο έδειχναν ότι είναι σημαίνον μέλος της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως τότε που ο Αλέξης Τσίπρας είχε «στήσει» υποψήφιο δήμαρχο του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν και έμπορος, για να του πει μπροστά στις κάμερες πόσο έφταιγε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την ακρίβεια. Ή, ακόμα παλαιότερα, τότε που επισκέφθηκε το Μάτι ένα πρωί στις 6:30 το πρωί προστατευμένος από την οργή του κόσμου με δικό του κάμεραμαν και είχε ντύσει μέλος της κυβέρνησής του και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δήθεν «μαυροφορεμένη χήρα» για να συνομιλήσει μαζί της σε… ήρεμους τόνους μπροστά στις κάμερες. Και έχουμε ακόμα περίπου επτά εβδομάδες ως την 21η Μαΐου…