Το εμφανές και από σκοπού «καπέλωμα» του Νίκου Ανδρουλάκη από τον Αλέξη Τσίπρα ξεπέρασε τα επιτρεπτά όρια σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που δηλώνουν επιφυλακτικά έναντι του Αλέξη Τσίπρα και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, λένε, το παράκανε με τη στάση… προστασίας του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., ενώ το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε ως επιχείρημα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη ακόμα και τον Ευάγγελο Βενιζέλο «κτύπησε» άσχημα στη Χαριλάου Τρικούπη.
Εμπειρα στελέχη του κόμματος σημειώνουν στον «Ελεύθερο Τύπο» πως «όσο αδύνατη είναι η μετεκλογική συνεργασία με τη Ν.Δ. μετά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη, άλλο τόσο αδύνατη είναι και με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη στάση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ που δείχνει ότι θέλει να «καπελώσει» το ΠΑΣΟΚ και τίποτε άλλο». Το πρόβλημά τους όμως είναι ότι κανείς δεν τους πιστεύει, αφού στην κοινή γνώμη περνά η συντονισμένη προσπάθεια του επικοινωνιακού μηχανισμού της Κουμουνδούρου να εμφανίζει ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. ως ενιαίο μέτωπο δύο κομμάτων που τα έχουν βρει κατά της κυβέρνησης.
Η ρήξη Ανδρουλάκη – Μητσοτάκη δείχνει, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, οριστική, αλλά από τις πρώτες κιόλας ημέρες του «γάμου» ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. φαίνεται ότι η συμπόρευση των δύο δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.
«Ρεπορτάζ» που ενόχλησαν
Εκπληκτα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ διάβασαν σε ΜΜΕ φίλα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, αμέσως μετά την προ ημερησίας στη Βουλή, πως ο Νίκος Ανδρουλάκης «δεν καταφέρνει να κεφαλαιοποιήσει την πολιτική συγκυρία». Και ότι στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει προβληματισμός για την εμφάνιση του Μιχάλη Κατρίνη στη Βουλή επειδή «ήταν η πολλοστή φορά που, αντί να καλύπτει, αναδείκνυε το κενό Ανδρουλάκη στις συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών». Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ διάβαζαν επίσης ότι «Ανδρουλάκης και Κατρίνης δεν τα πάνε καλά», αλλά και ότι η αντικατάσταση του Μιχάλη Κατρίνη δεν αποφασίζεται όχι επειδή είναι πολύπλοκο ζήτημα (σ.σ.: αρκεί μία επιστολή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. στον Πρόεδρο της Βουλής), αλλά επειδή αναπληρώτρια κοινοβουλευτική εκπρόσωπος είναι η Νάντια Γιαννακοπούλου, την οποία, σύμφωνα με τις διαρροές της Κουμουνδούρου, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν συμπαθεί, ούτε θεωρεί έμπιστο πρόσωπο.
Μετά τον Μιχάλη Κατρίνη, σύμφωνα με το «ρεπορτάζ» που μοιράστηκε, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη θέλει να «φάει» την Εύα Καϊλή. Πρώτον, επειδή υπάρχει μεγάλη εμπάθεια μεταξύ τους και, δεύτερον, επειδή η κ. Καϊλή μιλάει πολύ με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο -κατά τις διαρροές της Κουμουνδούρου- θέλει να καλύψει το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα. Οι εμπνευστές των εν λόγω διαρροών γνωρίζουν επίσης ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα τη «φάει» την κ. Καϊλή (σ.σ.: η οποία σημειώνεται ότι έχει εκλεγεί αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου), αλλά όχι τώρα. Θα τη «φάει» όταν δεν θα της επιτρέψει να ξαναβάλει υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή, λόγω 12ετίας.
Αυτά τα ωραία διάβασαν στη Χαριλάου Τρικούπη και προβληματίζονται.
Ορισμένοι σιωπούν ή λάμπουν διά της απουσίας τους και άλλοι προσπαθούν να πείσουν τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι ο πολιτικός εναγκαλισμός με τον Αλέξη Τσίπρα δεν είναι η ορθότερη πολιτική επιλογή και χρειάζονται κινήσεις ώστε να καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει της υπόθεση της παρακολούθησής του ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛ. και όχι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η στοχοποίηση Μητσοτάκη και οι διαφοροποιήσεις από ΣΥΡΙΖΑ
Θεωρείται δεδομένο ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης και η ομάδα του -όσο και οι κ.κ. Σκανδαλίδης και Καστανίδης που αναμένεται να εκπροσωπήσουν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. στην Εξεταστική- εντός και εκτός Βουλής θα επιχειρούν να κρατούν ψηλά στην ατζέντα το θέμα της παρακολούθησης Ανδρουλάκη και να βάζουν στο επίκεντρο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε αυτά τα δύο σημεία, όπως και στη συνεχή πίεση να συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, οι επιδιώξεις με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι κοινές.
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., ωστόσο, θα επιμείνει να μη συνδέει -όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ- την υπόθεση Ανδρουλάκη με την υπόθεση Κουκάκη σε μία προσπάθεια ανάδειξης της παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη σε μείζονα υπόθεση, ενώ θα επιμείνει ότι η παρακολούθηση του κινητού του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ έγινε με σκοπό την πολιτική ομηρία του κόμματος, γι’ αυτό και έλαβε μέρος όταν ήταν υποψήφιος αρχηγός και όχι τα προηγούμενα χρόνια που ήταν ευρωβουλευτής.
Θα υπάρξουν όμως και κινήσεις διαφοροποίησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, λέει το ρεπορτάζ.
Για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. δεν θα αμφισβητήσει το ρόλο της Δικαιοσύνης στην έρευνα που πρέπει να γίνει, ούτε τα πρόσωπα που θα επιληφθούν της έρευνας, όπως συστηματικά κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν θα υπάρξει αντίρρηση, λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, να εξεταστούν στο πλαίσιο της έρευνας της Εξεταστικής ή και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας πρόσωπα για άλλες υποθέσεις για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία, όπως π.χ. την υπόθεση των συνακροάσεων στον Περισσό που έχει καταγγείλει το ΚΚΕ ή όποια άλλη υπόθεση για την οποία παρουσιαστούν, είτε στην Εξεταστική Επιτροπή είτε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είτε στη Δικαιοσύνη, επαρκή στοιχεία.
Ειδήσεις σήμερα
Εκλογές: Φουντώνουν πάλι τα σενάρια για αλλαγή εκλογικού νόμου
Εξεταστική: «Eρευνα σε βάθος και όλα στο φως» λέει η ΝΔ για τις παρακολουθήσεις