Η πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. εγκρίθηκε με τη θετική ψήφο της Αντιπολίτευσης αλλά και την ανοχή της Ν.Δ., που δήλωσε «παρούσα», υπερασπιζόμενη τη «δυνατότητα σύστασης Εξεταστικών Επιτροπών με πρωτοβουλία της μειοψηφίας, που δόθηκε με την πρόταση της Ν.Δ. κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2019, όπως υπογράμμισε ο εισηγητής της Ν.Δ., Δημήτρης Καιρίδης, στην Ολομέλεια.
Εβγαλαν «πόρισμα»
«Την τιμή, την υπόληψη και το κύρος της Ν.Δ. δεν μπορεί κανείς να τα αμαυρώσει», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Γιάννης Βρούτσης, απαντώντας στο μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και ελάσσονος αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως «εμείς προχωράμε για να πέσει φως σε οποιαδήποτε σκιά υπάρχει», γιατί η Ν.Δ. έχει λόγους να υπερασπίζεται τη δημοκρατία καθώς είναι η παράταξη που το 1974 την αποκατέστησε, που κυβερνά σε περιόδους κρίσιμες για τον τόπο, έχει δώσει εξετάσεις για τη δημοκρατία και θα δίνει και στο μέλλον, και όπου συναντάμε προβλήματα, δίνουμε λύσεις». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. απέρριψε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., παρατηρώντας πως το κείμενο που έχει κατατεθεί με όσα αναφέρει δείχνει πως η Χαριλάου Τρικούπη, πριν ακόμα τη διερεύνηση της υπόθεσης, φαίνεται πως έχει καταλήξει ήδη στο «πόρισμά» της.
Υπάρχει… παρελθόν
Ο εισηγητής της Ν.Δ., Δημήτρης Καιρίδης, αναφέρθηκε σε υποθέσεις δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων και στο παρελθόν, όπως το 2016, με τα mails του αντιπροέδρου του ΣτΕ, που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει όπως έδειξε με αγωνία να μείνουν εκτός της διερεύνησης της Εξεταστικής, όπως άλλωστε και οι καταγγελίες των 17 βουλευτών το 2016 ή τις πληροφορίες ότι και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η σύζυγός του και η κόρη τους είχαν αποτελέσει στόχο παρακολούθησης όταν εκείνος ήταν υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ.
Οι γαλάζιοι βουλευτές, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, αποσαφήνισαν ότι «είναι άλλο πράγμα η νόμιμη επισύνδεση του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και άλλο η προσπάθεια παρακολούθησή του που έγινε από το λογισμικό Predator στη συνέχεια» σε αντίθεση με το πείσμα της αντιπολίτευσης να βάζει και τις δύο υποθέσεις στο μίξερ με μόνη επιδίωξη τη δημιουργία εντυπώσεων σε βάρος της κυβέρνησης.
Οι βουλευτές της Ν.Δ. σε όλους τους τόνους ξεκαθάρισαν πως η επιδίωξη του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και της Κ.Ο. είναι να προχωρήσουν όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, αλλά και να αναληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες, όπως η απόφαση για διεξαγωγή ελέγχων στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, αλλά και σε υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, που έλαβε χθες η Ολομέλεια της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών με φόντο τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ.
Υψηλοί τόνοι
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του προσπάθησε και χθες στην Ολομέλεια να «καπελώσει» στη συζήτηση το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., με τον Γιώργο Κατρούγκαλο ως εισηγητή να δίνει τον τόνο εξαπολύοντας σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης λέγοντας μεταξύ άλλων: «Στην περίπτωση Ανδρουλάκη ή υπήρχε λόγος και ήταν νόμιμη η παρακολούθηση και άρα δεν μπορεί να ήταν λάθος είτε δεν υπήρχε εξαρχής κανένας λόγος εθνικής ασφάλειας, άρα η παρακολούθηση ήταν εξαρχής παράνομη» και επέμεινε στην παραίτηση της κυβέρνησης και στη λύση των άμεσων εκλογών
Επίθεση από ΠΑΣΟΚ
Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, επιτέθηκε προσωπικά κατά του πρωθυπουργού λέγοντας ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετατρέπει το επιτελικό κράτος σε επιτελικό παρακράτος»: «Ενας πρωθυπουργός που το πρώτο που κάνει είναι να πάρει πάνω του την ευθύνη της ΕΥΠ δεν μπορεί να μείνει στο απυρόβλητο. Ο πρωθυπουργός όχι μόνο αρνείται να απαντήσει στα ερωτήματα, αλλά επιχειρεί να εμφανιστεί και ως τιμητής. Ξεπέρασε κάθε όριο κυνισμού, θρασύτητας και περιφρόνησης δημοκρατικών κανόνων».
Νωρίτερα, ο κ. Καστανίδης συμφώνησε στη διεύρυνση του ερευνητικού πεδίου της υπό σύσταση Εξεταστικής προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι καταγγελίες του ΚΚΕ για παρακολουθήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Κεντρικής Επιτροπής του από το 2016.
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, από το βήμα της Βουλής ανέφερε πως «είναι απαράδεκτες όλες οι παρακολουθήσεις και δεν εξαιρούνται αυτές που έχουν τυπική νομιμότητα». «Το κόμμα μας», είπε, «θα κάνει προσπάθεια να γίνει πραγματική έρευνα των υποθέσεων και να αναδειχθούν οι ευθύνες για υποκλοπές. Συμφωνούμε πως πρέπει να διερευνηθεί η υπόθεση της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, αλλά δεν μπορεί να μην ελεγχθεί και κάθε άλλη υπόθεση για την οποία υπάρχουν στοιχεία. Δεν μπορεί να μην ελεγχθεί η υπόθεση που αφορά τις παρακολουθήσεις του ΚΚΕ. Μια υπόθεση που κρατά εδώ και 6 χρόνια με επαναλαμβανόμενα κρούσματα. Μια υπόθεση που συνεχίζεται, αφού ξανά πριν λίγους μήνες σημειώθηκαν νέες συνακροάσεις και ψευδείς κλήσεις όπως καταγγείλαμε».
Η εισηγήτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, ψήφισε μεν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., αλλά ζήτησε να προστεθούν και οι διερευνήσεις των συνακροάσεων των τηλεφώνων του ΚΚΕ από το 2016, όσο και η τεκμηριωμένη δημοσιοποίηση της παρακολούθησης του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.
Η ψηφοφορία
Υπέρ της σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής τάχθηκαν 142 βουλευτές των πέντε κομμάτων της αντιπολίτευσης και οι τρεις από τους τέσσερις ανεξάρτητους βουλευτές, καθώς ο Παναγιώτης Κουρουμπλής απείχε της ψηφοφορίας. Οι 157 βουλευτές της Ν.Δ. ψήφισαν «παρών». Οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, που θα αποτελείται από 29 μέλη, θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες και σύμφωνα με την απόφαση θα πρέπει αυτές να έχουν ολοκληρωθούν μέσα σε διάστημα ενός μήνα. Η σύνθεση των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής θα είναι 15 βουλευτές της Ν.Δ., οκτώ του ΣΥΡΙΖΑ, δύο από το ΚΙΝ.ΑΛ. και ένας από τα υπόλοιπα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης και από τους ανεξάρτητους βουλευτές.
Ειδήσεις σήμερα
Εκλογές: Φουντώνουν πάλι τα σενάρια για αλλαγή εκλογικού νόμου