Πανστρατιά
Στην «αίθουσα πολέμου» βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδης και οι Τ. Θεοδωρικάκος, Θ. Πλεύρης, Στ. Πέτσας, Α. Σκέρτσος, Κ. Σκρέκας, Γ. Γεραπετρίτης, Λ. Οικονόμου, οι αρχηγοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της ΕΛ.ΑΣ., ανώτατο στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων και του ΕΚΑΒ. Αυτό που λειτούργησε καλύτερα ήταν ότι η πολιτική ηγεσία, έχοντας την πλήρη εικόνα, έδωσε απλώς τις κατευθύνσεις. Και οι επιχειρησιακοί αποφάσιζαν σε πλήρη συντονισμό με τους συναρμόδιούς τους, π.χ. πού και πόσα εναέρια μέσα θα πάνε, ποιες επίγειες δυνάμεις θα πάνε σε ποιο σημείο, ποιοι δρόμοι θα κλείσουν και ποιες περιοχές θα εκκενωθούν. Τα φαινόμενα σύγχυσης και επικάλυψης αρμοδιοτήτων έλειψαν αυτή τη φορά, με αποτέλεσμα μια τόσο μεγάλη πυρκαγιά, όπως η πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Πεντέλη και με τόσο δυσμενείς καιρικές συνθήκες (οι ριπές του ανέμου ξεπέρασαν αρκετές φορές τα 100 Km/h), να μπορέσει να σβηστεί σε μόλις 20 ώρες, χωρίς απώλεια ανθρώπινης ζωής και με σχετικά περιορισμένες -ως προς την επικινδυνότητά της- καταστροφές σπιτιών και επιχειρήσεων. Ασφαλώς κάηκαν πάνω από 16.000 στρέμματα πολύτιμου δάσους, αλλά το «μεγάλο κακό» αποφεύχθηκε.
Στο Μ. Μαξίμου υπάρχει ικανοποίηση για τον Χρ. Στυλιανίδη, αλλά και όλους όσοι συμμετείχαν στον συντονισμό της κατάσβεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αξιολογήθηκαν ως πολύ σημαντικά δυο νέα στοιχεία που λειτούργησαν αποτελεσματικά:
- Η άψογη συνεργασία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με την ΕΛ.ΑΣ., αλλά και με τη Δασική Υπηρεσία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
- Τα αυξημένα εναέρια μέσα που υπήρχαν φέτος στη διάθεση του κράτους. Συνολικά επιχείρησαν 26 εναέρια μέσα (16 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα) με σημαντική τη συμβολή των Air Tractors, τα οποία έπαιξαν διπλό ρόλο: Και εποπτικό-συντονιστικό και κατασβεστικό (έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν 3 τόνους νερού). Ο μέγιστος αριθμός εναέριων μέσων που επιχειρούσαν την ίδια στιγμή έφτασαν τα 19. Κοινή είναι η πεποίθηση ότι μεγάλο μέρος της διαφοράς φέτος την κάνουν τα εναέρια μέσα, τα οποία επιτρέπουν στις επίγειες δυνάμεις να «τελειώνουν» πιο γρήγορα και «εύκολα» τις επιμέρους μεγάλες εστίες.
Θετικά αποτιμώνται και η αποτελεσματικότητα του «112» και η έγκαιρη εκκένωση περιοχών που κινδύνεψαν ή μπορεί να κινδύνευαν. Απομακρύνθηκαν από τις επικίνδυνες περιοχές αρκετές δεκάδες χιλιάδες πολιτών κι αυτό ήταν έργο κυρίως της ΕΛ.ΑΣ. Ετσι εξηγείται και μια φαινομενική παραδοξότητα: Ενώ συμμετείχαν συνολικά 485 πυροσβέστες με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα (μαζί με τους 28 Ρουμάνους πυροσβέστες και εκπαιδευμένους εθελοντές), συμμετείχαν περισσότεροι αστυνομικοί. Η ΕΛ.ΑΣ. διέθεσε 626 αστυνομικούς με 232 οχήματα που επιφορτίστηκαν με την έγκαιρη εκκένωση των επικίνδυνων περιοχών. Το ΓΕΕΘΑ έστειλε 22 στελέχη της ειδικής ομάδας «Δευκαλίων» και στην επιχείρηση συμμετείχαν πολυάριθμα στελέχη της Δασικής Υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Δεν έτυχε…»
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «αυτό το αποτέλεσμα δεν έτυχε, αλλά πέτυχε». Καθώς από τον Ιανουάριο γινόταν κάθε εβδομάδα διυπουργική σύσκεψη υπό τον Χρ. Στυλιανίδη και με τη σταθερή συμμετοχή των Λ. Οικονόμου (ΥΠΠΟ), Στ. Πέτσα (ΥΠΕΣ), Α. Σκέρτσου (Μαξίμου), ΥΠΕΘΑ, ΥΠΕΝ, μαζί με τους επικεφαλής των επιχειρησιακών δυνάμεων (Π.Υ.-ΕΛ.ΑΣ.-ΕΚΑΒ) και της Τ.Α., χτίζοντας βήμα βήμα τον καλύτερο συντονισμό όλου του σύνθετου μηχανισμού.
Το άγχος των πυρκαγιών ήταν και είναι ούτως ή άλλως μια κρίσιμη παράμετρος, η οποία μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τις πολιτικές εξελίξεις. Η πυρκαγιά της 19ης Ιουλίου δεν ήταν η πρώτη και δυστυχώς δεν είναι και η τελευταία, καθώς μπροστά βρίσκεται 1 εβδομάδα του Ιουλίου και όλος ο Αύγουστος. Ηταν όμως η πρώτη μεγάλη σε έκταση και πολύ επικίνδυνη πυρκαγιά, καθώς ήταν κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Αυτό που βγήκε από την κυβέρνηση και εκλήφθηκε ως «πανηγυρισμός» και «αλληλοσυγχαρητήρια» από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν παρά ένας αναστεναγμός πρόσκαιρης ανακούφισης.
Ευρωπαϊκά μέτρα μετά το σοκ Ντράγκι
Το οριστικό κόψιμο της συζήτησης περί πρόωρων εκλογών, όπως εκτιμά το Μ. Μαξίμου, περιόρισε το αίσθημα ανασφάλειας στην αγορά ενισχύοντας τη σταθερότητα και ταυτοχρόνως έβγαλε την Ελλάδα από τον διευρυνόμενο κύκλο κυβερνητικής αστάθειας χωρών της Ε.Ε. Μετά την ήττα του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία, την πτώση του Μπόρις Τζόνσον στη Μ. Βρετανία, την πτώση της κυβέρνησης στη Βουλγαρία ήρθε και η σειρά του «Σούπερ Μάριο». Η παραίτηση του Μάριο Ντράγκι (φωτό) έχει «παγώσει» (εκτός της Ιταλίας) όλη την Ευρώπη, καθώς φαίνεται να φεύγει από το προσκήνιο μια από τις τελευταίες ισχυρές πολιτικές προσωπικότητες που έχουν απομείνει στην αμήχανη και αδύναμη Ε.Ε. Η περίπτωση της Ιταλίας έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, καθώς η «βόμβα της απλής αναλογικής», που έχει να αντιμετωπίσει στις επόμενες εκλογές, είναι αυτή που φταίει για τις δραματικές στιγμές που ζει η Ιταλία εν μέσω ενεργειακής κρίσης και με τα ελλείμματά της να τείνουν να ξεφύγουν.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το «σοκ Ντράγκι» θα «ξυπνήσει» την Ε.Ε., η οποία θα αναγκαστεί πλέον, να πάρει ισχυρά μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού. Εως τότε όμως σχεδιάζει την επέκταση των υφιστάμενων μέτρων στήριξης και τον εμπλουτισμό τους με νέα μέτρα από τον Σεπτέμβριο.
«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» στις εισπρακτικές
Επί του παρόντος η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της σε «παράδοξες» συμπεριφορές τραπεζών και κυρίως εταιριών διαχείρισης χρεών στις οποίες έχει μεταβιβαστεί «κοψοχρονιά» μεγάλο μέρος του ιδιωτικού χρέους. Ηδη ο υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας έριξε μια «προειδοποιητική βολή» προς τις τράπεζες και τις εισπρακτικές εταιρίες, ότι οι μέθοδοι που ακολουθούν έχουν πιαστεί από τα ραντάρ της κυβέρνησης, η οποία δεν προτίθεται να καθίσει με σταυρωμένα χέρια.
Το «κόλπο» που κάνουν κυρίως οι εισπρακτικές είναι ουσιαστικά να υπονομεύουν των εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο οποίος αποσκοπεί σε βιώσιμη διαχείριση του χρέους των ιδιωτών. Οι εν λόγω εταιρίες, στις οποίες οι τράπεζες έχουν μεταβιβάσει όχι μόνο «κόκκινα» δάνεια αλλά και εξυπηρετούμενα, βάζουν προσκόμματα με στόχο το αδιέξοδο, το οποίο οδηγεί σε πλειστηριασμούς ακινήτων. Είναι προφανές ότι οι πλειστηριασμοί για τις εταιρίες διαχείρισης και τα funds που βρίσκονται από πίσω τους σημαίνουν πολύ και γρήγορο χρήμα στα ταμεία τους. Οι πληροφορίες λένε ότι εφόσον δεν υπάρξει άμεση συμμόρφωση τραπεζών και εισπρακτικών εταιριών στην τήρηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, «θα ληφθούν ισχυρά μέτρα». Το σχετικό μήνυμα έχει σταλεί από την κυβέρνηση όχι μόνο με την «προειδοποίηση Σταϊκούρα», αλλά και σε κλειστές συναντήσεις που έχουν γίνει με εκπροσώπους των συστημικών τραπεζών, αλλά και των εταιριών που διαχειρίζονται με σκληρότητα και υστεροβουλία το ιδιωτικό χρέος.