Αλλωστε, ένας άλλος Ιταλός είχε επισημάνει προ ημερών τον κίνδυνο της πλεύσης στο άγνωστο: «Πλέουμε σε ταραγμένα νερά» είχε πει ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, αναφερόμενος στην Ευρώπη που αντιμετωπίζει μεγάλη ενεργειακή κρίση.
Οι ραγδαίες εξελίξεις στην Ιταλία από την πτώση της κυβέρνησης Ντράγκι, ο οποίος δημιουργούσε κλίμα σταθερότητας και αξιοπιστίας, προκάλεσαν αναταραχή στο χρηματιστήριο του Μιλάνου και μεγάλη αύξηση στα σπρεντ που ξεπέρασαν τις 245 μονάδες. Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα υπέγραψε την απόφαση για τη διάλυση της Βουλής και της Γερουσίας, ανοίγοντας τον δρόμο στις εκλογές που θα γίνουν στις 25 Σεπτεμβρίου. Ταυτόχρονα ζήτησε από τον Μάριο Ντράγκι να παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός προκειμένου να προωθηθούν τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί για την ολοκλήρωση του Σχεδίου Ανάκαμψης στα καθορισμένα χρονικά πλαίσια. Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται ότι η πολιτική αναταραχή στην Ιταλία θα προκαλέσει αναταράξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, που καλείται να επιλύσει ενεργειακή κρίση, πληθωρισμό και μεταπανδημικές συνέπειες.
Επιστροφή… στο χάος
Στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας επικρατεί χάος μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού. Η προσπάθεια επανάκαμψης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στα πολιτικά πράγματα, η δημοσκοπική άνοδος της ακροδεξιάς Τζόρτζια Μελόνι και η προσπάθεια του υπό διάλυση κινήματος «Πέντε Αστέρων» να επανέλθει στις «ένδοξες» εποχές της αντισυστημικότητας δημιουργούν κλίμα που επαναφέρει την Ιταλία σε περασμένες εποχές πολιτικού ανορθολογισμού. Το τέλος της εποχής Ντράγκι προκλήθηκε από τα δύο δεξιά κόμματα, «Φόρτσα Ιτάλια» και «Λέγκα», μαζί με το λαϊκιστικό «Κίνημα 5 Αστέρων», τα οποία δεν στήριξαν την πρόταση Ντράγκι για επανασύσταση της κυβέρνησης, προβάλλοντας τη δική τους ατζέντα σε κρίσιμα ζητήματα, με την ελπίδα να επανακτήσουν τους χαμένους ψηφοφόρους. «Η προδομένη Ιταλία» έγραφε στο πρωτοσέλιδο η εφημερίδα «Ρεπούμπλικα», σχολιάζοντας τις παρασκηνιακές κινήσεις των πολιτικών αρχηγών που προτίμησαν να ρίξουν μια κυβέρνηση η οποία μπορούσε να εγγυηθεί τη σταθερότητα, με όφελος λίγες ψήφους.
Η ακροδεξιά
Άσμα αλ Άσαντ: Η σύζυγος του Μπασάρ Αλ Άσαντ καταθέτει αίτηση διαζυγίου
Αυτή που κερδίζει ωστόσο από την αναταραχή είναι η ακροδεξιά παράταξη «Αδέλφια της Ιταλίας» της Μελόνι, που δημοσκοπικά προηγείται όλων κι ενδέχεται να κερδίσει τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αναλαμβάνοντας να βγάλει από την κρίση τη χώρα. Το ενδεχόμενο δε, της σύμπραξης της Μελόνι με τον Μπερλουσκόνι είναι πολύ πιθανό, καθώς ο άλλοτε «Καβαλιέρε» συναντάται αυτές τις μέρες με πιθανούς συμμάχους του εν όψει των εκλογών και προσπαθεί να βρει στηρίγματα για να επανέλθει στην έδρα της Γερουσίας που έχασε λόγω της καταδίκης του για σκάνδαλα.
Η προεκλογική περίοδος αναμένεται σύντομη μεν, γεμάτη όμως από πολιτικές πιέσεις, ανατροπές και πολιτικές ακρότητες. Λέγκα και Πέντε Αστέρια θα προσπαθήσουν να ορθοποδήσουν και να ανακτήσουν δυνάμεις, για να ανακόψουν τη πορεία των «Αδελφών της Ιταλίας». Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, που έχει σταθεροποιηθεί μετά από πολλές ανακατατάξεις στο εσωτερικό του, απέκλεισε οποιαδήποτε συνομιλία με το κίνημα των πεντάστερων του Τζουζέπε Κόντε, όπως επίσης και με τον κατηγορούμενο για σκάνδαλο, πρώην πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, που αποχώρησε από το Pd για να δημιουργήσει τη «Ζωντανή Ιταλία», ένα μικρό κεντρώο κόμμα.
Δημοσκοπήσεις
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρίας ερευνών Termometro Politico, τα «Αδέλφια της Ιταλίας» συγκεντρώνουν 23,7% (αύξηση 0,7% σε σχέση με μία εβδομάδα πριν) έχοντας προβάδισμα έναντι του Ματέο Σαλβίνι που βρίσκεται στο 15,4%. Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα φθάνει στο 22,7% (αύξηση 0,4% απ’ την περασμένη εβδομάδα) και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων υποχώρησε στο 11,9% (έχασε 0,5%). Η Forza Italia του Μπερλουσκόνι βρίσκεται στο 7,6% και το κόμμα του Ρέντσι στο 3%. Αριστερά, Οικολόγοι και Φιλελεύθεροι παραμένουν σε χαμηλά ποσοστά.
Ενας Ευρωπαίος φεύγει
«Μάλλον ο Ντράγκι κουράστηκε» έλεγε ο Μπερλουσκόνι τις προηγούμενες ημέρες, σχολιάζοντας με σχετική ειρωνεία την επιμονή του τεχνοκράτη πρωθυπουργού να παραιτηθεί αφού δεν μπορεί να κυβερνά με ευρεία πλειοψηφία. Ο Μάριο Ντράγκι ανέλαβε τα καθήκοντά του στις αρχές του 2021, μετά από πρόταση του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα, για να συντάξει και να εφαρμόσει το πακέτο επιχορηγήσεων από την Ε.Ε. προς την Ιταλία. Ο Ματαρέλα ήταν βέβαιος ότι αν κάποιος μπορούσε να φέρει εις πέρας τη δύσκολη αποστολή, που απαιτούσε μεταρρυθμίσεις και σταθερότητα στο πρόγραμμα, αυτός ήταν ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γνωστός και ως «σωτήρας του ευρώ», ο οποίος χαίρει μεγάλης αναγνώρισης και σεβασμού στις Βρυξέλλες.
«Δεν είναι απλά ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας, αλλά το πεπρωμένο της Ιταλίας», αποκαλούσε ο Μάριο Ντράγκι το Ταμείο Ανάκαμψης με ευρωπαϊκούς πόρους για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Ο 74χρονος Μάριο Ντράγκι, ο οποίος διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στη σταθεροποίηση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ε.Ε., πίστεψε ότι θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων μέχρι την επόμενη άνοιξη που θα γίνονταν κανονικά οι εκλογές. «Και οι τραπεζίτες έχουν καρδιά», είπε αποχαιρετώντας τα μέλη του Κοινοβουλίου, χωρίς να μπορεί να κρύψει τη συγκίνησή του.