Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζει συσπείρωση (54%) γεγονός το οποίο σημαίνει ότι σχεδόν ένας στους δύο ψηφοφόρους του στις εθνικές εκλογές έχει πλέον αποστασιοποιηθεί από την Κουμουνδούρου.
Οι μεγαλύτερες απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφονται, όπως ήταν αναμενόμενο, προς τη Νέα Αριστερά (10%), προς το ΠΑΣΟΚ (4%) το οποίο βρίσκεται πλέον καθαρά στη δεύτερη θέση αλλά και προς το ΚΚΕ το οποίο φλερτάρει με διψήφιο ποσοστό και απειλεί την τρίτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.
Τη μεγαλύτερη αποσυσπείρωση παρουσιάζουν οι Σπαρτιάτες 46% ενώ η συσπείρωση της ΝΔ φτάνει στο 70% γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει τις απώλειες στην πρόθεση ψήφου για τις επικείμενες ευρωεκλογές. Τα πιο υψηλά ποσοστά συσπείρωσης εμφανίζει το ΚΚΕ (94%), η Ελληνική Λύση (91%) και το ΠΑΣΟΚ (85%).
Το βασικό κριτήριο για την επιλογή του κόμματος που θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, το 38% αναφέρει την οικονομία, το 17% τα κοινωνικά ζητήματα και το 16% την ιδεολογία.
Όσον αφορά στην εικόνα των υπουργών, ο Νίκος Δένδιας με 32% θεωρείται ο πιο επιτυχημένος και ακολουθεί Κυρ. Πιερρακάκης (12%), Μιχ. Χρυσοχοϊδης (10%), Άδωνις Γεωργιάδης (8%) και Κωστής Χατζηδάκης (4%). Το 37% των ερωτηθέντων δηλώνει «κανένας» ενώ το 18% δεν απαντά.
Δείτε τη δημοσκόπηση
Δημοσκόπηση Alco: Μπροστά με 16 μονάδες η ΝΔ – «Μάχη» ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ
Προβάδισμα 16 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία, ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco, το πρώτο μέρος της οποίας παρουσιάστηκε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, το βράδυ της Πέμπτης.
Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 28,2%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 12,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 10,2%, το ΚΚΕ 9,1%, η Ελληνική Λύση 6,1%, η Νίκη 3,2%, η Πλεύση Ελευθερίας 2,5%, οι Σπαρτιάτες 2,3% και η Νέα Αριστερά 2,1%.
Το ΠΑΣΟΚ αυξάνει τη διαφορά του από τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να παρουσιάζει κέρδη, ενώ πάνω από τέσσερις μονάδες αυξήθηκε μέσα σε έναν μήνα το ποσοστό των αναποφάσιστων.
Για τα θέματα της καθημερινότητας, σε σχετική ερώτηση για την ακρίβεια, το 87% των πολιτών θεωρεί ότι η κυβέρνηση μπορεί να πάρει και άλλα μέτρα για την αντιμετώπισή της, ενώ το 9% ότι έχει εξαντλήσει τα περιθώρια.
Επίσης, το 38% απαντά ότι η ανοδική πορεία των τιμών στην Ελλάδα οφείλεται περισσότερο στην απουσία επαρκούς αριθμούς ελέγχων, το 29% σε διεθνείς παράγοντες και το 28% σε παθογένειες της ελληνικής αγοράς.
Επίσης, το 53% διαφωνεί με την καθιέρωση απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, με κόστος για τους ασθενείς σαφώς μικρότερο απ’ ότι στα ιδιωτικά νοσοκομεία, ενώ το 41% συμφωνεί.
Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών, το 62% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρεί τη στάση και τους χειρισμούς της κυβέρνησης λανθασμένους, ενώ το 24% σωστούς.
Για τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής το 69% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο, ενώ το 20% ικανοποιημένο.
Στο ερώτημα «πόσο ικανοποιημένοι είστε από την κυβέρνηση;», το 45% απάντησε «καθόλου», το 28% «λίγο» και το 25% «πολύ αρκετά».