O εκτελεστικός αντιπροέδρος της Κομισιόν, Μάρος Σέφκοβιτς, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε «μια πρωτοβουλία για την ανθεκτικότητα των υδάτων, η οποία έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, να στηρίξει τα κράτη μέλη στις προσπάθειές τους να καταπολεμήσουν τις πολύ σοβαρές συνέπειες της λειψυδρίας».
Εκτιμά μάλιστα ότι αυτή η στρατηγική «θα βασιστεί σε ένα ισχυρό κεκτημένο στον τομέα των υδάτων και θα συμπληρώσει επίσης μια πληθώρα εν εξελίξει δραστηριοτήτων για την αξιολόγηση της σοβαρότητας της ξηρασίας, τη μέτρηση των επιπτώσεων της ξηρασίας και την πρόβλεψη μελλοντικών κινδύνων ξηρασίας».
Η ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή προς την Επιτροπή αφορούσε τις ενέργειες για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
Επισήμανε ειδικότερα ότι «ο συνδυασμός αυξημένων θερμοκρασιών, έντονης ξηρασίας και μειωμένων βροχοπτώσεων έχει οδηγήσει σε ελλείψεις νερού, με σημαντικές συνέπειες για αστικά κέντρα, αγροτικές περιοχές και νησιά.
» Σύμφωνα με την ΕΕΑ, περίπου το 20% της επικράτειας της Ευρώπης και το 30% του πληθυσμού αντιμετωπίζουν σοβαρή πίεση ή έλλειψη υδάτινων πόρων. Το δε οικονομικό κόστος εκτιμάται σε 9 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
» Αυτό καθιστά αδήριτη την ανάγκη για ολιστική προσέγγιση, η οποία να περιλαμβάνει το σύνολο των υδάτινων πόρων, την προστασία οικοσυστημάτων, ανθρώπινη κατανάλωση, γεωργία, βιομηχανία και τουρισμό.
» Κατόπιν αυτών, ερωτάται η Επιτροπή:
» 1. Τι προτίθεται να κάνει για τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της ασφάλειας των αποθεμάτων νερού;
» 2. Είναι τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία αρκετά για τις απαιτούμενες επενδυτικές ανάγκες για την παροχή νερού αλλά και τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων έρευνας κι ανάπτυξης νέων τεχνολογιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος;».
Η απάντηση του εκτελεστικού αντιπροέδρου Μάρος Σέφκοβιτς εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ως εξής:
«Πρόσφατα, στο πλαίσιο των πολιτικών κατευθυντήριων γραμμών της εκλεγείσας προέδρου ανακοινώθηκε μια πρωτοβουλία για την ανθεκτικότητα των υδάτων, η οποία έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, να στηρίξει τα κράτη μέλη στις προσπάθειές τους να καταπολεμήσουν τις πολύ σοβαρές συνέπειες της λειψυδρίας.
» Η στρατηγική αυτή θα βασιστεί σε ένα ισχυρό κεκτημένο στον τομέα των υδάτων και θα συμπληρώσει επίσης μια πληθώρα εν εξελίξει δραστηριοτήτων για την αξιολόγηση της σοβαρότητας της ξηρασίας, τη μέτρηση των επιπτώσεων της ξηρασίας και την πρόβλεψη μελλοντικών κινδύνων ξηρασίας.
» Όσον αφορά τις χρηματοδοτικές ανάγκες, υπάρχουν κονδύλια της ΕΕ για την παροχή χρηματοδοτικής στήριξης σε επενδύσεις που σχετίζονται με το νερό. Μεταξύ του 2021 και του 2027 περίπου 13 δισ. ευρώ από κονδύλια της πολιτικής για τη συνοχή θα επενδυθούν στη διαχείριση των υδάτων.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» ιδιαίτερης σημασίας είναι η σύμπραξη για την ασφάλεια των υδάτινων πόρων του πλανήτη και η σύμπραξη στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας στην περιοχή της Μεσογείου (PRIMA), μαζί με την αποστολή για την αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων μας έως το 2030 και την αποστολή για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
» Επιπλέον, στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) διατίθεται χρηματοδοτική στήριξη για την υποστήριξη των γεωργών όσον αφορά την εφαρμογή των υποχρεωτικών απαιτήσεων που απορρέουν από την οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα και για επενδύσεις για τη βελτίωση των αρδευτικών υποδομών. Επίσης, παρέχονται κίνητρα για βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης λύσεων κατά της λειψυδρίας που βασίζονται στη φύση».
Ειδήσεις σήμερα
Βίντεο-ντοκουμέντο: Αγριο ξύλο εξωσχολικών με μαθητές στο Παγκράτι
Εκλογές στη Γερμανία: Μικρό προβάδισμα του SPD δείχνουν τα exit polls