Ο φετινός Σεπτέμβριος δεν αποτελεί εξαίρεση για τον κ. Τσίπρα, έχει όμως πολλές απαιτήσεις. Δεν είναι πλέον μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον πίνακα της σύγκρισης, αλλά και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Και οι συνεργάτες του που παρακολούθησαν αναλυτικά όσα είπε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ από το βήμα της ΔΕΘ, όπως αναλυτικά είχαν παρακολουθήσει και τα όσα είχε πει ο πρωθυπουργός, ενημέρωσαν τον κ. Τσίπρα ότι ο κ. Ανδρουλάκης, μετά την επίθεση Μητσοτάκη, κινείται ως βασικός αντίπαλος.
Τα στελέχη της Κουμουνδούρου που μελέτησαν Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη, είπαν στον κ. Τσίπρα στην τελευταία σύσκεψη που έγινε πριν εκείνος ανέβει Θεσσαλονίκη, ότι πρέπει να επικεντρωθεί στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στο Ταμείο Ανάκαμψης, στο ιδιωτικό χρέος και στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, πέραν των ζητημάτων δημοκρατίας και θεσμικότητας, με αφορμή την υπόθεση των παρακολουθήσεων, όπου είναι δεδομένο πως εκεί θα στηριχθεί.
Τελικά στην ομιλία του δεν έδειξε να τους ακούει. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έταξε τα πάντα ξεχνώντας για κάθε μέτρο που ανακοίνωνε να μιλά για την κοστολόγησή του. Βασικός μισθός στα 800 ευρώ, 13η σύνταξη, επιδόματα, αυξήσεις στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, μείωση ΦΠΑ στον χαμηλότερο συντελεστή στα τρόφιμα.
Από εκεί και πέρα έταξε την κατάργηση της ελάχιστης βάσης, την απόσυρση της βοήθειας στην Ουκρανία, την μείωση στα εξοπλιστικά προγράμματα, την επιστροφή στο ΕΣΥ των ανεμβολίαστων υγειονομικών, την κρατικοποίηση της ΔΕΗ και πολλά άλλα. Επίσης τάχθηκε κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Ο Αλέξη Τσίπρας στην ομιλία του δεν είπε το παραμικρό για τις παρακολουθήσεις και το θέμα Πιτσιόρλα ενώ επίσης δεν έκανε τον κόπο να παραδεχθεί το λάθος του για τα fake news που διέσπειρε με αφορμή τους 38 μετανάστες στον Εβρο.
Επίσης στο πρόγραμμα του δεν έγινε η παραμικρή αναφορά στην προσέλκυση επενδύσεων κάτι που επιβεβαιώνει ότι κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ!
Αναλυτικά όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησε με αναφορές για τη συμπρωτεύουσα μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ενώ συνέχισε ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομία. Δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να πρωταγωνιστήσει, προσθέτοντας ότι διαπιστευτήρια τους είναι όσα έπραξαν ως κυβέρνηση αλλά και ως αξιωματική αντιπολίτευση.
«Ο ελληνικός λαός δεν θα προσαρμοστεί στην βαρβαρότητα αλλά ούτε θα αυτοκτονήσει», τόνισε λέγοντας ότι είναι έτομοι να παρουσιάζουν ένα σχέδιο δικαιοσύνης σε όλους τους τομείς. Ο κ. Τσίπρας, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της εργασίας, σημειώνοντας ότι οι πολίτες θέλουν πίσω την υπερηφάνεια τους. «Μαζί με την κοινωνία δίνουμε λύσεις που οδηγούν μπροστά», υπογράμμισε.
«Είμαστε εδώ για όλους αυτούς που θέλουν πίσω την περηφάνεια τους», σχολίασε.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
«Είμαστε εδώ για να δώσουμε μαζί με την κοινωνία λύσεις που βλέπουν και οδηγούν μπροστά. Να δώσουμε χώρο στους νέους. Καλύτερα σχολεία, καλύτερα πανεπιστήμια. Με ανοικτές πόρτες για όσα παιδιά επιθυμούν να σπουδάσουν», είπε στη συνέχεια και τόνισε:
«Είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε το δικαίωμα στην εργασία. Να είναι ασφαλής ο εργαζόμενος απέναντι στην εκμετάλλευση».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως βασικός άξονας θα είναι η αύξηση μισθών αλλά και ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για να ανασάνει η κοινωνία και η παραγωγή.
«Είμαστε εδώ για να μπει ένας φραγμός στον ηθικό και θεσμικό κατήφορο. Να μπει τέλος στο πάρτι διαφθοράς της αναξιοκρατίας, των κολλητών και των γαλάζιων Golden Boys», τόνισε.
«Είμαστε εδώ για να γίνει η χώρα δύναμη ειρήνης και σταθερότητας. Γέφυρα και όχι φυλάκιο. Για μια χώρα που θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της χωρίς μεγάλα λόγια και αδιέξοδες κούρσες εξοπλισμών», σημείωσε.
«Να ανοίξει ο δρόμος της επίλυσης διαφορών για την ηφαλοκρυπίδα και την ΑΟΖ στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης», ανέφερε.
«Είμαστε εδώ για ένα πράγμα. Για να φέρουμε ξανά σε αυτή τη χώρα τη δικαιοσύνη παντού. Στην κοινωνία, την οικονομία, το κράτος. Ένα κράτος εγγυητή της κοινωνικής συνοχής. Όχι προστάτη των καρτέλ. Με ένα παραγωγικό πρότυπο συνυφασμένο με τις ανάγκες της εποχής και της χώρας», επεσήμανε.
«Πρώτη προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Όχι πια λόγια, όχι δικαιολογίες αλλά δράση. Το κράτος από συμμέτοχος των καρτέλ, είναι ξανά ο εγγυητής της κοινωνικής συνοχής. Για τη δραστική μείωση των λογαριασμών ενέργειας, επανακρατικοποιούμε τη ΔΕΗ ανακτούμε τουλάχιστον το 51% του δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο. Η ΔΕΗ επιστρέφει. Αποσυνδέουμε την τιμή χονδρικής ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή φυσικού αερίου. Θεσπίζουμε ανώτατο συντελεστή κέρδος στην παραγωγή ενέργειας στο 5%. Θεσπίζουμε ανώτατο όριο τιμής λιανικής στην ηλεκτρική ενέργεια ανά μεγαβατώρα. Επιβάλουμε διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών. Αξιοποιούμε τους ενεργειακούς πόρους, συμπεριλαμβανομένου του λιγνίτη. Προστατεύουμε από τις αποκοπές τους ευάλωτους και όλη την κοινωνία.
Μειώνουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, στον χαμηλότερο συντελεστή της ευρωπαϊκής ένωσης. Καταργούμε την καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Θεσπίζουμε ΦΠΑ στα τρόφιμα στον χαμηλότερο συντελεστή, στο 6%», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Η δεύτερη προτεραιότητα είναι η ενίσχυση του εισοδήματος. Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, με νόμο, στα 800 ευρώ. Θεσπίζουμε μηχανισμό τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στους συνταξιούχους επιστρέφουμε τα αναδρομικά σε τρεις ετήσιες δόσεις. Μια ηθική υποχρέωση μετά την εξαπάτηση από την κυβέρνηση. Επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019, πλήρης ως 500 ευρώ, ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια. Οι αυξήσεις του 2023 είναι νόμος του ΣΥΡΙΖΑ», είπε και πρόσθεσε:
«Αυξάνουμε το αφορολόγητο όριο στα 10.000 ευρώ. Για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, εμπόρους, μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, θεσπίζουμε και για αυτούς αφορολόγητο 10.000 ευρώ. Καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος».
«Προχωράμε με διαγραφή μέρους βασικής οφειλής χρεών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία και 120 δόσεις. Δημιουργείται ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός. Καταργείται ο πτωχευτικός κώδικας, με προστασία πρώτης κατοικίας, αγροτικής γης και επαγγελματικής στέγης», σημείωσε.
«Τρίτη προτεραιότητα είναι η στήριξη του κοινωνικού κράτους. Καταργούμε τον νόμο Χατζηδάκη. Επαναφέρουμε ρυθμίσεις για αιτιολογημένη απόλυση, για το οκτάωρο και των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Επανιδρύουμε το σώμα επιθεώρησης εργασίας. Προχωράμε για ένα νέο ΕΣΥ με πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών και επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας. Μονιμοποιούμε το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη στην πανδημία και σταματάμε την τιμωρητική αναστολή εργασίας. Αναμορφώνουμε το μισθολόγιο του υγειονομικού προσωπικού, για να σταματήσουμε το brain drain», τόνισε και συνέχισε:
«Αυξάνουμε τις τοπικές μονάδες υγείας σε όλη τη χώρα. Εδραιώνουμε τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού και το δίκτυο της κατ’ οίκον φροντίδας. Ολοκληρώνουμε την επιχειρησιακή οργάνωση του ΕΚΑΒ. Διευρύνουμε τον ΕΟΠΠΥ».
«Καθιερώνουμε 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, ενισχύουμε με 20.000 διορισμούς δασκάλων και καθηγητών και να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Θεσπίζουμε τη ρήτρα αυτόματης πρόσληψης. Διπλασιάζουμε σε βάθος τετραετίας τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων και τον αριθμό των μελών ΔΕΠ. Στα Πανεπιστήμια θέλουμε δασκάλους και καθηγητές, δεν θέλουμε αστυνομικούς. Οι αστυνομικοί να πάνε στη γειτονιά και να πολεμήσουν το έγκλημα που πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Καθιστούμε δωρεάν τη φοίτηση στα μεταπτυχιακά. Επαναφορά στο σύστημα εισαγωγής στις πράσινες και κόκκινες σχολές με μόνο την απόκτηση απολυτηρίου. Επαναφέρουμε την λειτουργία των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών. Διαμορφώνουμε εθνικό σχέδιο φοιτητικής στέγης και φυσικά καταργούμε τους νόμους της ΝΔ συμπεριλαμβανομένης της ΕΒΕ που είχε στόχο να σκοτώσει τα περιφερειακά πανεπιστήμια και να κάνει τους νέους πελάτες των ιδιωτικών κολεγίων», είπε για την παιδεία.
«Η τέταρτη εθνική προτεραιότητα είναι αυτό που ονομάζουμε παραγωγική ανασυγκρότηση. Για Δίκαιη και Βιώσιμη Ενεργειακή Μετάβαση, σπάμε τον αποκλεισμό από τις ΑΠΕ. Δανειοδοτούνται έργα ιδιοπαραγωγής – ιδιοκατανάλωσης ΑΠΕ για νοικοκυριά. Υλοποιούμε ένα διευρυμένο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», συνεχώς ανοικτό για αιτήσεις. Θεσπίζουμε ενισχυμένο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, και για επιχειρήσεις. Χρηματοδοτούμε τους δήμους για την εγκατάσταση ΑΠΕ», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.
«Για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, βιομηχανίας και αγροτών ενισχύουμε τη ρευστότητα με ανακατεύθυνση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης προς την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Ενισχύουμε τις μικροπιστώσεις για αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Χρηματοδοτούμε μεγάλα επενδυτικά σχέδια για υλοποίηση έργων ιδιοπαραγωγής ΑΠΕ με στόχο τη δραστική μείωση του κόστους ενέργειας στη βιομηχανία και τη μεταποίηση. Ενισχύουμε το Equifund «Δημιουργώ – Καινοτομώ», που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε.
Ο κ. Τσίπρας έκανε αναδρομή στο πώς έχουν διασωθεί οι ελληνικές τράπεζες, λέγοντας πως ο πολίτης έχει δώσει από το υστέρημά του αλλά οι τράπεζες δεν εισφέρουν στην οικονομία της χώρας. «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν θα τους επιτρέψουμε να μοιράσουν τα μερίσματα εξαμήνου όπως σχεδιάζουν. Δεν θα επιτρέψουμε να ιδιωτικοποιήσουν την Εθνική Τράπεζα. Δεν θα κάνουν παιχνίδια με τον ιδρώτα του Έλληνα φορολογούμενο. Εμείς θα τη μετατρέψουμε σε ισχυρό δημόσιο πυλώνα του εθνικού συστήματος. Αποτρέπουμε εναρμονισμένες πρακτικές συστημικών τραπεζών και κατευθύνουμε χρηματοδοτικά εργαλεία στη βάση της εθνικής στρατηγικής. Εφαρμόζουμε πολιτική εναρμονισμένη στο δημόσιο συμφέρον και στη διαχείριση των κόκκινων δανείων», σημείωσε.
«Πέμπτη προτεραιότητα είναι να δημιουργηθεί ένα δημοκρατικό κράτος. Η χώρα βίωσε απίστευτες καταστάσεις», είπε ο κ. Τσίπρας μιλώντας για τις παρακολουθήσεις, τις «λίστες χρηματοδότησης ΜΜΕ» και ανέφερε πως «έχουμε χρέος να κάνουμε την Ελλάδα ευνομούμενο κράτος».
«Αποκαθιστούμε τις μισθολογικές αδικίες στους λειτουργούς της δικαιοσύνης. Ενισχύουμε τις υποδομές και την επέκταση της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης. Κόβουμε τον ομφάλιο λώρο μεταξύ δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας. Όποιος δικαστής επιθυμεί να αξιοποιηθεί και να προσφέρει μετά τη συνταξιοδότηση, να γνωρίζει ότι δεν θα έχει πρόσθετη αμοιβή πέραν της σύνταξης. Αυξάνουμε τους εισακτέους στην εθνική σχολή δικαστών», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας:
«Βάζουμε τέλος στην κακή νομοθέτηση. Κατοχυρώνουμε νομοθετικά τον όρο γυναικοκτονία. Κατοχυρώνουμε νομικά τον γάμο για όλα τα πρόσωπα. Ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Σημασία έχει να αγαπάς άνευ όρων. Τέλος, καταργούμε όλες τις ποινικές ασυλίες που έχουν προβλεφθεί τα τελευταία χρόνια, με πρώτη την ασυλία των τραπεζικών στελεχών».
«Στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ενισχύουμε οικονομικά εφημερίδες και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Με βάση τις πραγματικές ανάγκες και με βάση διαφανή κριτήρια. Επαναφέρουμε την υποχρέωση για 400 εργαζόμενους σε όλους τους σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας. Θεσπίζουμε έλεγχο της αδιαφανούς χρηματοδότησης δανείων στα ΜΜΕ. Επανεκκίνηση της διαδικασίας των αδειών. Η διοίκηση της ΕΡΤ και του ΑΠΕ θα επιλέγεται από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής με διακομματική συνεννόηση», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Για την ΕΥΠ, επιστρέφει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Καταργούνται τροπολογίες που δεν επιτρέπουν γνωστοποίηση παρακολούθησης. Νομοθετικός ορισμός των λόγων εθνικής ασφάλειας. Θεσπίζεται έλεγχος από δικαστικό συμβούλιο και έγκριση με αιτιολογημένη απόφαση της άρσης απορρήτου. Ο διορισμός του διοικητή θα γίνεται με βάση την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και την ΑΔΑΕ», τόνισε.
«Η Ελλάδα γερνάει», ανέφερε ο κ. Τσίπρας λέγοντας πως «υπάρχουν άνθρωποι που γεννήθηκαν ή ζουν εδώ για δεκαετίες θεωρούνται ξένοι». «Πρώτα από όλα στηρίζουμε τη γυναίκα. Αναδιαμορφώνουμε το επίδομα παιδιού, μέχρι τα 24 έτη. Από τη σύνταξή της και μετά, επαναφέρουμε αυτό το επίδομα εφ’ όρου ζωής. Μια γυναίκα, μια μητέρα θα γνωρίζει ότι δεν θα είναι μόνη της», πρόσθεσε.
«Το επίδομα μητέρας διαμορφώνεται στα 70 ευρώ για το πρώτο παιδί, στα 105 για το δεύτερο και στα 140 ευρώ για το τρίτο παιδί. Το επίδομα στη σύνταξη θα αντιστοιχεί στο σύνολο των παιδιών που έχει αναθρέψει κάθε γυναίκα. Εξισώνουμε την άδεια μητρότητας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Επεκτείνουμε το επίδομα μητρότητας από τους τέσσερις στους εννιά μήνες για όλες τις εργαζόμενες, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες. Ειδική άδεια μητρότητας για αυτοαπασχολούμενες και ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες», συμπλήρωσε.
«Εξασφαλίζουμε πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά και όλα τα σχολικά γεύματα για όλα τα παιδιά. Επιδοτούμε 400.000 νέους και νέα ζευγάρια, 24 ως 44 ετών, διπλασιάζοντας το σημερινό επίδομα από 70 σε 140 ευρώ το μήνα, στα 280 ευρώ για ζευγάρι με ένα παιδί, στα 350 ευρώ για ζευγάρι με δυο παιδιά. Αυξάνουμε τα εισοδηματικά κριτήρια», πρόσθεσε.
«Βάζουμε τέλος στο ανεξέλεγκτο AIRBNB. Δημιουργούμε τράπεζα στέγης από υπάρχοντα διαμερίσματα του δημοσίου ή ιδιωτών, για να διατεθούν σε νέα ζευγάρια με χαμηλά ως και μηδενικά ενοίκια. Η αντίληψη του δικού μας σχεδίου δεν είναι να φορτώσουμε με δάνεια νέους ανθρώπους».
«Τελευταίος άξονας είναι η μεταρρύθμιση του πλαισίου που αφορά τους μετανάστες. Η δημογραφική πρόκληση δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά όσο αρνούμαστε να ενσωματώσουμε τους ανθρώπους που ζούνε δίπλα μας. Τους ανθρώπους που μετέχουν την ελληνική παιδεία και στο κοινό γίγνεσθαι, αλλά εμείς κάνουμε πως δεν τους βλέπουμε. Η κοινωνική ένταξη των μεταναστών είναι απαραίτητος πυλώνας. Πρέπει να γίνει και στη χώρα μας, με σχέδιο», σχολίασε. «Αλλάζουμε τη διαδικασία πολιτογράφησης, απλοποιώντας τη διαδικασία», ανέφερε.
«Το σύνθημά μας λέει να ξαναφέρουμε πίσω τη δικαιοσύνη παντού», ανέφερε ο κ. Τσίπρας καθώς ολοκλήρωσε την εξαγγελία των έξι αξόνων του προγράμματός του. «Έχουμε στόχο να μην αφήσουμε ούτε ένα ευρώ που προορίζεται για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών να πάει χαμένο. Η χώρα θα έχει μια μεγάλη ευκαιρία με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο σημερινός σχεδιασμός διευρύνει ανισότητες και αναξιοκρατία», επεσήμανε. «Η γκρίζα διαχείριση και οι απευθείας αναθέσεις έφτασαν στα 7 δισεκατομμύρια. Στόχος μας είναι η ανακατανομή και ο ανασχεδιασμός για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Υπολογίζουμε ότι περίπου 20 με 25 δισεκατομμύρια ευρώ μπορούν να κινητοποιηθούν για τα προγράμματα που ανέφερα, από μια δεξαμενή 80 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ ως το 2027», πρόσθεσε.
«Καθένας πρέπει να συνεισφέρει το μερίδιο που του αναλογεί για να ξεπεράσουμε όλοι μαζί τις δυσκολίες. Στα υψηλά μερίσματα άνω των 50.000 ευρώ αυξάνεται ο φορολογικός συντελεστής στο 10%. Οι επιχειρήσεις που παρουσιάζουν απρόσμενα κέρδη μέσα στην κρίση, μιλώ για τις επιχειρήσεις παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και πετρελαίου, προχωρούμε στη φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών. Τα κέρδη τα ουρανοκατέβατα δεν δημιουργήθηκαν από παραγωγικές επενδύσεις. Είναι κέρδη που δημιουργήθηκαν από την κρίση και τα στραβά μάτια της κυβέρνησης. Αυτά τα κέρδη στο σύνολό τους θα επιστρέψουν στην ελληνική κοινωνία. Για να γίνουν υποδομές προστασίας για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Οι παρεμβάσεις αυτές θα φέρουν στα ταμεία 3 δισεκατομμύρια», τόνισε. «Όχι πια δυσβάσταχτα βάρη στη μεσαία τάξη και τους αδύναμους. Φορολόγηση στους ισχυρούς», υπογράμμισε.
«Η μεγάλη απόφαση είναι μπροστά μας. Είναι το διακύβευμα των επόμενων εκλογών. Δεν αφορά σε πρόσωπα. Υπερβαίνει ακόμα και τους διαχωρισμούς αριστεράς και δεξιάς. Η ανάγκη απαιτεί να βάλουμε μπροστά αυτά που μας ενώνουν κι όχι αυτά που μας χωρίζουν. Η δημοκρατία κινδυνεύει. Το διακύβευμα είναι δημοκρατία ή ολιγαρχία. Δημοκρατία ή οικογενειοκρατία; Κράτος ή παρακράτος; Στις επόμενες εκλογές οι πολίτες θα αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τον τόπο», είπε ο κ. Τσίπρας.
Επανέλαβε ότι η πολιτική αλλαγή μπορεί να γίνει πράξη μόνο με καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Απλής Αναλογικής, μια νίκη «που θα ανοίξει το δρόμο, την επόμενη κιόλας μέρα, να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου».