Ο Demis Hassabis υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη σε πολλούς τομείς και να αναδείξει τα πλεονεκτήματά της στην Οικονομία, την Παιδεία, τον Τουρισμό, τον Πολιτισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας.
Ποιος είναι όμως ο Demis Hassabis που «παίζει στα δάχτυλα» την Τεχνητή Νοημοσύνη;
Στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο 46χρονος ερευνητής μίλησε ως ο CEO της DeepMind, ενός start-up project που ίδρυσε ο ίδιος το 2010 και το εξαγόρασε η Google το 2014 για 500 εκατ. δολάρια. Γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου του 1976 από πατέρα με ελληνοκυπριακές ρίζες και μητέρα από τη Σιγκαπούρη. Πολλά διεθνή ΜΜΕ και όχι μόνο τον έχουν αναγνωρίσει ως έναν χαρισματικό και μοναδικό tech guru, με τον Guardian να τον χαρακτηρίζει ως «τον σούπερ-ήρωα της AI» και το περιοδικό TIME να τον συμπεριλαμβάνει στη λίστα με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους του τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Ο Demis Hassabis κατάφερε, ως ο διευθύνων σύμβουλος της DeepMind, να σημειώσει σημαντικά επιτεύγματα στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, μαζί και με άλλες ομάδες επιστημόνων πληροφορικής, όπως το να λύσει το πρόβλημα της αναδίπλωσης των πρωτεϊνών όπως και να κερδίσει επαγγελματίες στο επιτραπέζιο παιχνίδι Go.
Το «άστρο» του, όμως, φαινόταν από όταν ήταν 4 ετών, όταν ξεκίνησε να παίζει σκάκι βλέποντας τον πατέρα του να παίζει με τον θείο του. Μέχρι να γίνει 13 ετών, έφτασε να είναι ο δεύτερος κορυφαίος παίκτης παγκοσμίως στην ηλικιακή του κατηγορία. Επενδύοντας τα χρηματικά έπαθλα από τις νίκες του στο σκάκι, αγόρασε τον υπολογιστή ΖΧ Spectrum, μέσω του οποίου και με τη βοήθεια βιβλίων, κατάφερε από μόνος του στα 8 του να μάθει προγραμματισμό και να γράφει τα δικά του βιντεοπαιχνίδια.
Αποφοίτησε από το σχολείο από τα 16 του και όχι από τα 18 του και έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ενώ παράλληλα ξεκίνησε να δουλεύει στην Bullfrog, μέσω της οποίας συμμετείχε στην ομάδα δημιουργίας του παιχνιδιού Theme Park, το οποίο πούλησε 15 εκατ. αντίτυπα και έδινε στους παίκτες τη δυνατότητα να «βλέπουν» μια εκτεταμένη επιχείρηση εμπορικών δραστηριοτήτων από τα μάτια του… Θεού.
Στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ πήρε πτυχίο στις επιστήμες πληροφορικής και έκανε διδακτορικό στη νευροεπιστήμη στο University College London (UCL). Ο ίδιος είχε δηλώσε στο Observer ότι «βαριέμαι εύκολα και ο κόσμος είναι τόσο ενδιαφέρων, επομένως υπάρχουν πολλά cool πράγματα να κάνω».
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Τότε ήταν που δημιούργησε τη DeepMind και μετά την επιτυχία της, απέκτησε μεγαλύτερη δύναμη στη Google, καθώς συγχωνεύτηκε με το Google Brain, το εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης του κολοσσού, το τιμόνι του οποίου ανέλαβε ο Demis Hassabis.
Αν και δεν μιλάει ελληνικά, είχε πει ότι «κατανοώ λίγα ελληνικά, επειδή ο παππούς μου ζούσε με την οικογένειά μας για αρκετό καιρό και επικοινωνούσε στα ελληνικά με τον πατέρα μου» σε παλαιότερες συνεντεύξεις του σε κυπριακά μέσα ενημέρωσης, ενώ εκφράζει την περηφάνια του για τις ελληνικές του ρίζες.
Όπως έχει αναφέρει, «φέρω μέσα μου τον ελληνικό τρόπο σκέψης και θεωρώ τη συνεισφορά της Ελλάδας στον δυτικό πολιτισμό, από τους αρχαίους χρόνους, ως ένα βαθύτατο κομμάτι της προσωπικότητάς μου». Είναι υπέρμαχος της ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία ωστόσο θα πρέπει να γίνει προσεκτικά, όπως υποστηρίζει ο ίδιος.
Demis Hassabis: Τι συζήτησε με τον Μητσοτάκη
Ο Demis Hassabis συζήτησε με τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στον τομέα της ΑΙ (τεχνητή νοημοσύνη) και για την ανάγκη δημιουργίας ενός πλαισίου δεοντολογίας και ασφάλειας ως προς τη χρήση της, με γνώμονα την προστασία των χρηστών και τη μείωση του κινδύνου, χωρίς να περιορίζεται η ανάπτυξη της καινοτομίας και της τεχνολογίας.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Hassabis, ο οποίος είναι μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες διεθνώς στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να επωφεληθεί σε πολλούς τομείς από τη χρήση της και να αναδείξει τα πλεονεκτήματά της στην Οικονομία, την Παιδεία, τον Τουρισμό, τον Πολιτισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας.
Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει ο πρωθυπουργός σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη εντός και εκτός Ελλάδος.
Ειδήσεις σήμερα
Σπυροπούλου: «Ο γιατρός μου είπε ότι μπορεί να μην γεννήσω το παιδί»
«Μπερδέματα» για 3 ζώδια – Τι επιφυλάσσει η συνάντηση των τριών πλανητών… Ήλιου, Αφροδίτης και Ερμη