Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα capital.gr και βάσει πληροφοριών από τοπικά μέσα ενημέρωσης, δικαστήριο της Τρίπολης αποφάσισε να ανασταλεί η εφαρμογή της συμφωνίας που υπέγραψε πριν από μερικούς μήνες η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Νάιλα αλ Μανγκούς (γνωστή από την «παρεξήγηση» στο αεροδρόμιο της Τρίπολης με τον Νίκο Δένδια), με τον Τούρκο ομόλογό της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για έρευνες και εξόρυξη υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές της λιβυκής ΑΟΖ, όπως αυτή προβλέπεται από το προβληματικό τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο είχε υπογράψει τον Νοέμβριο του 2019 η κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού της Τριπολιτάνας, Φαγέντ αλ Σάρατζ, με τον Ερντογάν.
Συνάντηση
Μετά την υπογραφή του δεύτερου μνημονίου στην Τρίπολη, ο Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι «συζητήσαμε τα βήματα προς μια πολιτική λύση και τις σχέσεις μας με τον πρωθυπουργό Ντμπεϊμπά. Υπογράψαμε Μνημόνια Συναντίληψης στους τομείς των υδρογονανθράκων και επί του Πρωτοκόλλου, ενώ είχα και κατ’ ιδίαν συνάντηση με την ομολόγό μου, Νάιλα Μοχάμεντ αλ Μανγκούς».
Προ εβδομάδων, πέντε Λίβυοι δικηγόροι προσέφυγαν στο αρμόδιο δικαστήριο της Τρίπολης ενάντια στο μνημόνιο, το οποίο, όπως είχε τονίσει η Αθήνα, «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματά της και αποτελεί παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και εσκεμμένη κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή», και το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει η Αγκυρα για παράνομες δραστηριότητες στο Λιβυκό Πέλαγος (νοτιοανατολικά του Νομού Λασιθίου).
Η προσφυγή τους ζητούσε την ακύρωση του μνημονίου με μια σειρά από επιχειρήματα, όπως ότι η κυβέρνηση του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά δεν είναι εξουσιοδοτημένη να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες, καθώς και ότι η συμφωνία ονομάστηκε μεν Μνημόνιο Συνεννόησης, αλλά είναι στην ουσία μια οικονομική συμφωνία για το πετρέλαιο. Επίσης τονίστηκε ότι η συμφωνία Τσαβούσογλου-Μανγκούς παραβιάζει αρκετές διατάξεις του νόμου περί πετρελαίου, κυρίως την έλλειψη εμπειρίας των τουρκικών εταιριών στον τομέα αυτό.
Πέραν αυτού, οι πέντε Λίβυοι δικηγόροι είχαν καταθέσει αίτημα για προσωρινή διαταγή για άμεση αναστολή της, διότι η συμφωνία «σφετερίστηκε παρανόμως την αποκλειστική δικαιοδοσία της Εθνικής Εταιρίας Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) στο εμπόριο πετρελαίου και περιέχει κείμενα που χρήζουν διαφορετικής ερμηνείας, προκαλώντας σοβαρή ζημιά που δεν μπορεί να επιδιορθωθεί αν η Τουρκία ξεκινήσει την εφαρμογή της συμφωνίας, δηλαδή αν τουρκικά υδρογραφικά και γεωτρητικά πλοία αρχίσουν σχετικές έρευνες.
Πάντως, το θέμα είναι ανοικτό, αφού η διευρυμένη στρατιωτικο-ενεργειακή συμφωνία των δύο πλευρών ενδέχεται να «οπλοποιηθεί» από την Αγκυρα, προκαλώντας εντάσεις στη συγκεκριμένη περιοχή…
Διεθνείς επικρίσεις
«Φως στο Τούνελ»: «Μπορεί να είναι και 8 τα παιδιά» – «Βόμβα» Νικολούλη για την υπόθεση της Αμαλιάδας
Το τουρκολιβυκό μνημόνιο έχει επικριθεί διεθνώς και ειδικά από την Ε.Ε., διά στόματος του αρμόδιου επιτρόπου για την εξωτερική πολιτική, τις διεθνείς υποθέσεις και την άμυνα/ασφάλεια, Ζοζέπ Μπορέλ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς την αντίθεσή του στο τουρκολιβυκό μνημόνιο και αναφέρθηκε στο άρθρο 6 του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF), το οποίο δεν επιτρέπει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση να υπογράφει τέτοιου είδους δεσμευτικές πολιτικές συμφωνίες.
Στις αρχές Νοεμβρίου, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμανε ότι η τρέχουσα κυβέρνηση της Τρίπολης οφείλει, με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, να μην υπογράφει νέες συμφωνίες που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ή επιφέρουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις για αυτή, ενώ για πολλοστή φορά τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης της διαδικασίας για την πραγματοποίηση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών στη βορειοαφρικανική χώρα.
ΥΠΕΞ ΠΡΟΣ ΛΙΒΥΗ
Ρηματική διακοίνωση για τις έρευνες του «Sanco Swift»
Ρηματική διακοίνωση με την οποία αντικρούει τις ανυπόστατες αιτιάσεις περί «παράνομων» ενεργειών του ερευνητικού σκάφους «Sanco Swift» επέδωσε το ΥΠΕΞ στην πρεσβεία της Λιβύης στην Αθήνα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε ότι οι σεισμικές έρευνες που διεξάγονται από το ερευνητικό σκάφος νότια της Πελοποννήσου και νοτιοδυτικά της Κρήτης λαμβάνουν χώρα σε περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Οι συντεταγμένες των περιοχών στις οποίες πραγματοποιούνται οι έρευνες είναι προσβάσιμες σε όλους τους ενδιαφερομένους μέσω της έκδοσης σχετικών NAVTEX και η ελληνική πλευρά χαιρετίζει την αναφορά από τη λιβυκή πλευρά στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
Ωστόσο, υπενθυμίζει στη λιβυκή πλευρά ότι τα δύο παράνομα και ανυπόστατα Μνημόνια Κατανοήσεως που αυτή έχει υπογράψει με την Τουρκία (Νοέμβριος 2019 και Οκτώβριος 2022) παραβιάζουν κατάφωρα θεμελιώδεις διατάξεις της UNCLOS, οι οποίες αντανακλούν και κανόνες του Διεθνούς εθιμικού Δικαίου.
Επιπλέον, το ελληνικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι τα εν λόγω παράνομα μνημόνια αγνοούν και παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας επί της υφαλοκρηπίδας της, καθώς και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της επί της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης.
Μέσω της ρηματικής διακοίνωσης, το ελληνικό ΥΠΕΞ απορρίπτει εκ νέου τα συγκεκριμένα μνημόνια, κάτι το οποίο έχει κάνει και στο παρελθόν με σχετικές ρηματικές διακοινώσεις.
Στη Δυτική Αφρική ο Δένδιας
Για έκτη φορά επισκέπτεται την αφρικανική ήπειρο (και για τέταρτη τη Δυτική Αφρική) ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας από σήμερα αρχίζει το τριήμερο ταξίδι του στην Ακτή Ελεφαντοστού, στην Γκάνα και στην Γκαμπόν (για δεύτερη φορά μέσα σε 13 μήνες). Ειδικότερα, στην Ακτή Ελεφαντοστού είναι η πρώτη επίσκεψη (διαχρονικά και ιστορικά) στη χώρα και στο Αμπιτζάν θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της. Το ταξίδι Δένδια πραγματοποιείται την περίοδο που ο Τούρκος ΥΠΕΞ πραγματοποιεί από προχθές εβδομαδιαίας διάρκειας επίσκεψη σε Νότια Αφρική, Ρουάντα, Γκαμπόν, Ζιμπάμπουε και Σάο Τομέ και Πρινσίπε (πρώην πορτογαλική αποικία).
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Πόσα κερδίζουν όσοι βγήκαν από 1ης Ιανουαρίου – Ποιοι παίρνουν αύξηση στην επικουρική
Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Η κυβέρνηση αποφασίζει για την κηδεία του σε σύσκεψη στο Μαξίμου