«Δυστυχώς, σήμερα στον 21ο αιώνα γινόμαστε παράδειγμα των μελανών σημείων, όπως η εισβολή στη Ρωσία», τόνισε ο Νίκος Δένδιας. Μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον Άντονι Μπλίνκεν για το κλίμα στην ανατολική Μεσόγειο. «Οι γειτονικές Τουρκία και Συρία χτυπήθηκαν από τον φονικό σεισμό».
Μάλιστα, αποκάλεσε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «φίλο μου», κάτι που είχε κάνει και ο Τούρκος ομόλογός του, όταν ο Νίκος Δένδιας είχε πάει στη γείτονα.
«Η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες για να αποφευχθεί η ένταση στην περιοχή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας, συμπληρώνοντας ότι έχει ενημερώσει πλήρως τον Άντονι Μπλίνκεν για τις μέχρι τώρα ενέργειες που έχουν γίνει.
Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε και στο ενεργειακό, λέγοντας ότι: «Οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερό μας εταίρο στο ενεργειακό, στον τουρισμό».
«Αγαπητέ μου Τόνι θα ήθελα να σε ευχαριστήσω θερμά και να σε υποδεχθώ στη Μητρόπολη της Δημοκρατίας», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.
Μπλίνκεν σε Δένδια: Θέλω να σε ευχαριστήσω για τη βοήθεια στην Τουρκία
«Θέλω να σε ευχαριστήσω Νίκο προσωπικά για τη βοήθεια που παρέχει η Ελλάδα στην Τουρκία», είπε ο Άντονι Μπλίνκεν, απευθυνόμενος στον Νίκο Δένδια.
Μάλιστα, τόνισε αργότερα μέσα στην ημέρα θα δει από κοντά μερικούς διασώστες που βρέθηκαν στην Τουρκία και βοήθησαν ώστε να ανασυρθούν ζωντανοί κάποιοι από τους σεισμόπληκτους.
Αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο καταδίκασε, λέγοντας: «Έχει περάσει ένας χρόνος από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ελλάδα ήταν πάντα μία σιωπηλή δύναμη στη στήριξη της Ουκρανίας», είπε ο Άντονι Μπλίνκεν.
Χαρακτήρισε ως «στρατηγική αποτυχία τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», λέγοντας ότι η Ελλάδα δέχθηκε Ουκρανούς πρόσφυγες.
Είπε ακόμη ότι η Αμερική θέλει να επενδύσει και να βοηθήσει τις χώρες των Βαλκανίων να μειώσουν την εξάρτησή τους στα ενεργειακά από τη Ρωσία. «Οι ΗΠΑ θέλουν να επενδύσουν σε ΑΠΕ στην Ελλάδα», τόνισε ο Άντονι Μπλίνκεν. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι ο αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας θα βοηθήσει σε αυτό.
«Στην καρδιά της σχέσης μας είναι οι δεσμοί των λαών μας. Οι λαοί μας έχουν τις πιο ισχυρές Δημοκρατίες του κόσμου», είπε και τόνισε: «Ευχαριστώ Νίκο, ευχαριστώ τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είναι πάντα γενναιόδωρος στη φιλοξενία. Οι σχέσεις μας θα γίνουν ακόμη καλύτερες στο μέλλον», είπε.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «παράνομο το τουρκολιβυκό μνημόνιο» σε ερώτηση που του έγινε. Μάλιστα, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει την ένταση με την Ελλάδα.
Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι για την ελληνική εξωτερική πολιτική η επιλογή να βοηθήσει την Ουκρανία είναι εύκολη. «Υπάρχει επιτιθέμενος και αμυνόμενος. Υπάρχει θύτης και θύμα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι με την πλευρά του θύματος. Ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τη χώρα που δέχθηκε την επίθεση, θα το κάνουμε».
Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι είναι υποχρέωσή μας απέναντι στους συνανθρώπους μας να τους βοηθήσουμε. «Πάντα αυτό έχει και πολιτικές συνέπειες».
Ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θέλει ανταλλάγματα από τη βοήθεια που παρέχει στην Τουρκία. Μάλιστα, είπε «η Ελλάδα είναι ανιδιοτελής».
Νωρίτερα στο πλαίσιο των διευρυμένων συνομιλιών, οι δύο υπουργοί κήρυξαν την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ.
Opened the U.S.-Greece Strategic Dialogue with @NikosDendias and recognize that U.S.-Greece relations are stronger than ever. At the dialogue in October 2021, I signed the updated U.S.-Greece Mutual Defense Cooperation Agreement, the bedrock of our defense relationship. pic.twitter.com/uN07YHvmq8
— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) February 21, 2023
Μπλίνκεν-Δένδιας: Το μήνυμα του ΥΠΕΞ στον ομόλογό του
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας τόνισε την ανάγκη για έναν ανοιχτό διάλογο ενώ εξήρε τις στρατηγικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Μάλιστα όπως ο ίδιος τόνισε «αυτές οι σχέσεις αποδεικνύουν το έμπρακτο ενδιαφέρον των ΗΠΑ σχετικά με την Άμυνα». Ο κ. Δένδιας έκανε μία σύντομη αναφορά και στον τομέα της ενέργειας τονίζοντας την εξέχουσα σημασία της συμμετοχής της Αλεξανδρούπολης στον αγωγό φυσικού αερίου.
Όπως ανέφερε ο Νίκος Δένδιας η δυνατή συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ έχει γίνει ακόμα πιο ισχυρή. «Έχουμε να συναντηθούμε από την τρίτη συνάντηση που έγινε πριν από 1,5 χρόνο στην Ουάσινγκτον και τώρα επιστρέφετε στην Ελλάδα. Από τότε βιώσαμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το γεγονός είναι ότι ανάμεσα σε όλες αυτές τις εξελίξεις η δυνατή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ έχει γίνει ακόμα πιο ισχυρή. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη σχέση μας» είπε ο υπουργός Εξωτερικών. Πρόσθεσε ότι «η ενίσχυση της συνεργασίας μας προωθεί τα κοινά μας συμφέροντα, αλλά και την περιφερειακή ειρήνη στην περιοχή».
Μπλίνκεν: Οι σχέσεις μας αλλάζουν
«Νίκο φίλε μου χαίρομαι που σε συναντώ Ο σημερινός μας διάλογος αντικατοπτρίζει την συνεργασία των δύο χωρών για περισσότερα από 20 χρόνια. Άλλωστε, ο τελευταίος στρατηγικός διάλογό μας μας ήταν το 2021. Από τότε έχουν βελτιωθεί οι σχέσεις άμυνας ανάμεσα μας.» ανέφερε αρχικά ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις κοινές ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Όπως ο ίδιος υποστήριξε «Οι στρατιώτες μας κάνουν μαζί ασκήσεις. Πλέον η Ελλάδα αποτελεί έναν κόμβο για τις στρατιωτικές δυνάμεις τις χώρας. Χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν ανοίξει και συγκεκριμένα στην βάση της Σούδας, όπου έχουν επενδυθεί περισσότερα από 123.000.000 δολάρια.»
Όπως σημείωσε «η Ελλάδα έχει γίνει κόμβος στην περιοχή για τις στρατιωτικές ομάδες των ΗΠΑ που επεκτείνονται εδώ στην περιοχή» προσθέτοντας ότι «με αυτό τον τρόπο έχουν ανοίξει και θέσεις εργασίας στη χώρα».
Παράλληλα υπογράμμισε ότι «θέλουμε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο το ΝΑΤΟ στην στήριξη της Ουκρανίας» ενώ έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι «η Ελλάδα βοήθησε και πολύ γρήγορα στην αντιμετώπιση της φυσικής καταστροφής με τον σεισμό στην Τουρκία».
Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί στη στενή σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ, καθώς από τη μια σημείωσε ότι «πάνω από 1 εκατ. Αμερικανοί ζουν ή επισκέπτονται την Ελλάδα» και από την άλλη ότι ένας από αυτούς ήταν ο πρόεδρος Μπάιντεν «που αποκαλεί τον εαυτό Μπαϊντενόπουλο (σ.σ. έτσι είχε αποκαλέσει τον εαυτό του ο πρόεδρος των ΗΠΑ στη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη».
Ο κ. Μπλίνκεν χαρακτήρισε την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας μοντέλο για την περιοχή.
«Η αιολική καθώς και η ηλιακή ενέργεια πλέον παράγουν το 50% ενέργειας που χρειάζεται η Ελλάδα. Η Ελλάδα ανοίγεται στην Ευρωπαϊκή αγορά ενώ ταυτόχρονα σταματά να εξαρτάται από το φυσικό ρωσικό αέριο.».
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρθηκε και στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα των πανεπιστημίων. «Πάνω από 1.000.000 Αμερικάνοι ζουν ή επισκέπτονται την Ελλάδα. Είμαστε δύο χώρες με στενή σχέση. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε τη συνεργασία στα πανεπιστήμια. Ήδη 30 πανεπιστήμια έχουν έρθει στην Ελλάδα. Στόχος μας 100.000 φοιτητές να συμμετέχουν στις ανταλλαγές ανάμεσα στις δύο χώρες. Η φιλία μας εξελίσσεται συνεχώς και οδηγεί τις δύο χώρες σε ένα καλύτερο μέλλον.».
Οι τομείς συνεργασίας που καλύπτει ο Στρατηγικός Διάλογος είναι: Περιφερειακά Ζητήματα, Άμυνα και Ασφάλεια, Επιβολή του Νόμου και Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, Ανθρωπιστικές προκλήσεις και Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση Καταστροφών, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενέργεια και Περιβάλλον, Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών.
Σήμερα ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 πμ στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία».
Στο πρόγραμμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών περιλαμβάνεται και η ξενάγησή του στην Αρχαία Αγορά. Στη συνέχεια, ο Άντονι Μπλίκεν θα συναντηθεί με μέλη των ομάδων έρευνας και διάσωσης της ΕΜΑΚ που επέστρεψαν από τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας.
Ακολούθως, θα εγκαινιάσει την επέκταση του κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.
Μπλίνκεν-Δένδιας: Η υποδοχή του υπουργού
Ειδήσεις σήμερα
Ειδήσεις σήμερα
Αποκάλυψη-Συντάξεις: Οι αυξήσεις για την επόμενη 5ετία [πίνακες]
Market Pass: 32.000 αιτήσεις σε λίγη ώρα – Από σήμερα αιτήσεις και στα ΚΕΠ [Βίντεο]