Στις 25 Ιουνίου του 1950 ο βορειοκορεατικός στρατός περνά τον 38ο παράλληλο και εισβάλλει στη Νότια Κορέα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με απόφασή του από την οποία η τότε Σοβιετική Ενωση απείχε, κάλεσε την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη γειτονική χώρα, αλλά η Βόρεια Κορέα δεν συμμορφώθηκε. Ετσι, ο ΟΗΕ αποφάσισε τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή, με στόχο την κατοχύρωση της συλλογικής ασφάλειας και της εθνικής ακεραιότητας ενός κράτους-μέλους του, της Νότιας Κορέας.
Η Ελλάδα στήριξε ενεργά την απόφαση των Η.Ε. και από τον Δεκέμβριο του 1950 μετείχε με εκστρατευτικό σώμα αποτελούμενο από ένα τάγμα πεζικού και ένα σμήνος μεταγωγικών αεροπλάνων στον πόλεμο της Κορέας. Γιατί ως λαός πιστεύουμε και αγωνιζόμαστε έμπρακτα για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και παγκόσμιας ασφάλειας, προασπίζοντας την ελευθερία των λαών και την εθνική ανεξαρτησία των κρατών. Η Δημοκρατία της Κορέας αποτελούσε εκείνη την εποχή το προπύργιο του ελεύθερου κόσμου που βρισκόταν σε κίνδυνο και συνεκδοχικά κινδύνευε και η Δημοκρατία, η ελευθερία και η διασφάλιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της Δύσης. Τα φιλελεύθερα και δημοκρατικά κράτη στάθηκαν στο πλευρό του κορεατικού λαού, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας.
Οι άνδρες του ελληνικού στρατού και της αεροπορίας αγωνίστηκαν με ηρωισμό και αυτοθυσία για την εθνική ακεραιότητα της Νότιας Κορέας και για το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα του λαού της να ζει δημοκρατικά, ειρηνικά και ελεύθερα και να προοδεύει μέσω της ατομικής και συλλογικής ευημερίας. Το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα συνέβαλε καταλυτικά στην αίσια έκβαση του πολέμου και στην προάσπιση των υψηλών ιδανικών της ειρήνης, της ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης.
Δημοσκοπικό σοκ στον ΣΥΡΙΖΑ
Η πρώτη μάχη στην οποία ο ελληνικός στρατός είχε καίρια συμβολή ήταν η κατάληψη του υψώματος 381 τον Ιανουάριο του 1951, όπου χάρη στην απαράμιλλη γενναιότητα των Ελλήνων στρατιωτών, οι επιτιθέμενοι Κινέζοι τράπηκαν σε άτακτη φυγή. Κομβική σημασία για την εξέλιξη του πολέμου είχε η κατάληψη του στρατηγικής σημασίας υψώματος Χάρι τον Ιούνιο του 1953, όταν ο ελληνικός λόχος, αποτελούμενος από 150 άνδρες, απέκρουσε ένα κινεζικό σύνταγμα 3.000 στρατιωτών.
Καθοριστική υπήρξε, επίσης, και η συνεισφορά της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αφού το ελληνικό σμήνος εκτελούσε μεταφορές προσωπικού και υλικού, πραγματοποίησε ρίψεις εφοδίων και πυρομαχικών σε προκεχωρημένα ή αποκομμένα φίλια τμήματα, καθώς και νυχτερινές πτήσεις εντός του εχθρικού εδάφους για συλλογή πληροφοριών. Οι άνδρες όμως του 13ου Σμήνους θα μείνουν στην Ιστορία για την υπέρβαση των ορίων της αυταπάρνησης και αυτοθυσίας, όταν κατά την εκκένωση του αεροδρομίου του Χανγκάρι, αψηφώντας τα συνεχή εχθρικά πυρά των Βορειοκορεατών, κατάφεραν να απεγκλωβίσουν και να διασώσουν όλους τους τραυματίες των συμμάχων.
Αξιοσημείωτο υπήρξε, επίσης, το ανθρωπιστικό έργο του στρατεύματος, αφού οι Ελληνες γιατροί και νοσοκόμες της υγειονομικής μονάδας παρείχαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους Νοτιοκορεάτες τραυματίες, παιδιά και ενήλικες, επιδεικνύοντας την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό τους σε εκείνες τις τραγικές ώρες.
Ενιωσα απερίγραπτο δέος και συγκίνηση όταν κατέθεσα στεφάνι στο μνημείο των Ελλήνων πεσόντων πολεμιστών που έχει ανεγερθεί από την κορεατική κυβέρνηση, προς ένδειξη έμπρακτης αναγνώρισης του αξιοθαύμαστου ηρωισμού των Ελλήνων, που δεν διστάζουν να δίνουν τη ζωή τους, προκειμένου κάθε λαός να απολαμβάνει το δικαίωμα της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της Δημοκρατίας. Οι Ελληνες που πολέμησαν στην Κορέα, με την απαράμιλλη ανδρεία τους και το ψυχικό τους μεγαλείο, έγραψαν το δικό τους έπος, για το οποίο είμαστε εθνικά υπερήφανοι.
Οι ακατάλυτοι αυτοί ιστορικοί δεσμοί έχουν σφυρηλατήσει εξαιρετικά φιλικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Δημοκρατίας της Κορέας, οι οποίες εδράζονται στις κοινές αξίες της Δημοκρατίας, της ελευθερίας, και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, με όρους αλληλεγγύης και ανθρωπισμού.
Ο Γιώργος Σταμάτης είναι Βουλευτή Επικρατείας της Ν.Δ.
Ειδήσεις σήμερα
Επίδομα τέκνων με δώρο: Αυτά είναι τα νέα ποσά [πίνακες]
Προτάσεις διαΝΕΟσις: Συγχωνεύσεις νοσοκομείων και έμφαση στις ειδικότητες
Αριστοτέλης Σαρρηκώστας: Φωτογράφησε την Ιστορία, γκρέμισε την προπαγάνδα