Η διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα -αν και χωρίς ιδιαίτερο εσωκομματικό κόστος για τον Στέφανο Κασελάκη, καθώς διέγραψε ένα στέλεχος προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, αν και ήταν υποψήφιος πρόεδρος- είναι μόνο η αρχή.
Τα… πρακτικά της συνεδρίασης οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι δεν έχουμε να κάνουμε με στελέχη κόμματος που διαφωνούν σε ιδεολογικά και πολιτικά ζητήματα, αλλά με εχθρούς που μισούνται πραγματικά! Και υπό αυτήν την οπτική, είναι πλέον πολύ λογικό και πιθανό, ανεξάρτητα από το ποιος θα πάρει την πρωτοβουλία, αν θα έχουμε δηλαδή διαγραφές ή αποχωρήσεις, μετά το συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει χάσει ένα μεγάλο κομμάτι του.
«Μέσα στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, υπάρχουν κίνδυνοι για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρω τι μορφή θα πάρει. Ηδη φεύγουν αρκετοί από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι κοινό μυστικό», είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Αριστείδης Μπαλτάς σε μία τοποθέτηση που δεν πήρε δημοσιότητα, αλλά έχει τη σημασία της για τις μελλοντικές εξελίξεις.
Από πληροφορίες προκύπτει πως τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την «Ομπρέλα», τους «6+6», αλλά και μετριοπαθείς «προεδρικούς» που βρίσκονται στη ΡΕΝΕ, ο κ. Κασσελάκης αντιμετωπίστηκε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ως «διακοσμητικό στοιχείο», με τους περισσότερους να θεωρούν ότι κουμάντο στο κόμμα κάνει το δίδυμο Πολάκη-Παππά, που σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τα ξαναβρήκαν και πορεύονται πλέον μαζί, σχετικά αυτονομημένοι από τον Αλέξη Τσίπρα.
Αίσθηση, για παράδειγμα, προκάλεσε σε όλους η φράση του Στέφανου Κασσελάκη, κάποια στιγμή που επικρατούσε ένταση και ακούγονταν φωνές από όλες τις κατευθύνσεις ότι ο ίδιος δεν είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας. «Αφού είσαι πρόεδρος του κόμματος, είσαι και πρόεδρος της Πολιτικής Γραμματείας εξ οφίτσιο», του εξήγησαν τότε, ενώ πολλά στελέχη έκαναν γκριμάτσες αποδοκιμασίας ή έκπληξης, που ο πρόεδρος δεν μπορούσε να δει καθώς συνδεόταν από τον υπολογιστή του με τις ΗΠΑ.
Ακόμα και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί της εισήγησης του νέου προέδρου, αυτό το 20 υπέρ, 10 κατά και 8 λευκά, είναι εντελώς προβληματικό και αφήνει ορθάνοικτους τους λογαριασμούς στην κεντρική επιτροπή στις 11 και 12 Νοεμβρίου.
Καταρχάς, πρέπει να γίνει σαφές ότι η κρίση για τον κ. Κασσελάκη αποφεύχθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
Η Πολιτική Γραμματεία έχει 43 μέλη και τον κ. Κασσελάκη έσωσαν τα μέλη που δεν ψήφισαν. Δηλαδή οι Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Στέφανος Τζουμάκας, που ήταν παρόντες, και η Δανάη Κολτσίδα, η οποία δεν ήταν παρούσα.
Αν αυτοί ψήφιζαν κατά της πρότασης Κασσελάκη, τότε η πρόταση δεν θα περνούσε και ο πρόεδρος θα τελούσε ήδη και υπό τυπική -πέραν της ουσιαστικής που είναι ορατή εδώ και καιρό- αμφισβήτηση. Σε αυτήν την περίπτωση, ο κ. Κασσελάκης θα συγκαλούσε άμεσα την κεντρική επιτροπή ζητώντας τη στήριξή της και είτε θα την έπαιρνε είτε όχι.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει ηγετική θέση στον ενεργειακό μετασχηματισμό - Δημιουργούνται ευκαιρίες επένδυσης
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά της εισήγησης Κασσελάκη ψήφισαν από την Ομπρέλα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Ανδρέας Ξανθός, ο Πάνος Λάμπρου, η Αννέτα Καββαδία, η Κατερίνα Κνήτου, η Χάρις Ματσούκα και η Εφη Καλαμαρά.
Λευκό ψήφισαν, η Εφη Αχτσιόγλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Νίκος Μπίστης, ο Κώστας Βλαχάκης, η Σία Αναγνωστοπούλου και η Θεανώ Φωτίου.
Οπως εξηγήσαμε παραπάνω, αντίθετοι με την εισήγηση Κασσελάκη ήταν και οι Γιάννης Ραγκούσης, Στέφανος Τζουμάκας και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αλλά επέλεξαν να μην ψηφίσουν.
Το επιτελείο Κασσελάκη βλέπει ως… περίεργη τη στάση διαφόρων στελεχών, όπως για παράδειγμα του Διονύση Τεμπονέρα που ψήφισε λευκό ή του Δημήτρη Τζανακόπουλου που διαφοροποιήθηκε από τους «6+6» και ψήφισε «κατά» ή ακόμα και της Ολγας Γεροβασίλη, η οποία ενώ είχε καταψηφίσει στην κοινοβουλευτική ομάδα, προχθές ψήφισε «υπέρ».
ΑΓΡΙΟΙ ΚΑΒΓΑΔΕΣ ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΝ «ΑΨΥ» ΣΦΑΚΙΑΝΟ
Αρχηγική εμφάνιση Πολάκη στην Πολιτική Γραμματεία
Με εξαίρεση τη συγγνώμη του Δημήτρη Τζανακόπουλου προς τον Παναγιώτη Ρήγα για το επεισόδιο του Ιουνίου και τις αμήχανες ευχές όλων προς τον Στέφανο Κασσελάκη όταν τους ενημέρωσε ότι παντρεύεται τον αγαπημένο του Τάιλερ Μάκμπεθ, όλη η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ήταν ένα σύνολο προκλητικών ενεργειών και εχθροπραξιών.
Σύμφωνα με τους παρευρισκόμενους, το Νο2 του κόμματος και υπερσυντονιστής της κοινοβουλευτικής ομάδας Παύλος Πολάκης στοχοποίησε από την αρχή την Εφη Αχτσιόγλου, τον Αλέξη Χαρίτση, τον Ανδρέα Ξανθό. Τους δύο πρώτους επειδή κατά τη γνώμη του δεν έκαναν σκληρή κριτική για το πώς η κυβέρνηση διαχειρίζεται τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης ή γιατί δεν επέβαλε έξτρα φορολογία στις εταιρίες ενέργειας και τον κ. Ξανθό επειδή -κατά τη γνώμη του- δεν έκανε σκληρή κριτική την περίοδο της πανδημίας.
Τότε, τα στελέχη της «Ομπρέλας» εξοργίστηκαν, σηκώθηκαν όρθιοι και τον διέκοψαν, λέγοντας για το περιστατικό πως «υπήρξε λαϊκή κατακραυγή». Συγκεκριμένα, «υπήρξε μια διαφωνία» και έγινε μια «ανασκόπηση των διαχρονικών τοποθετήσεων του Παύλου» για τις οποίες «κάθε φορά που βγαίναμε στα κανάλια, από τα πέντε λεπτά που είχαμε, τα τρία απολογούμασταν», όπως είπαν τα στελέχη της «Ομπρέλας» και πως «εξαιτίας του ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε πέντε μονάδες και τώρα έρχεται εδώ και παριστάνει τον τιμητή», με τον κ. Σκουρλέτη να χαρακτηρίζει μάλιστα τον κ. Πολάκη «χορηγό του κ. Μητσοτάκη».
Μεγάλη κόντρα υπήρξε και ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και τον Πάνο Σκουρλέτη, με τον πρώην γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ να λέει φόρα παρτίδα στον νέο πρόεδρο ότι δεν είχε και δεν έχει σχέση με καμία εκδοχή της Αριστεράς.
Κατά πληροφορίες, όταν ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε να τον διακόψει, ο Πάνος Σκουρλέτης φέρεται να του είπε «ο τρόπος που έχεις λειτουργήσει μέχρι σήμερα είναι άκρως διχαστικός», ενώ τον κατηγόρησε ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει ούτε πού βρίσκεται ούτε σε ποια θέση είναι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε καν πόση σημασία έχει να αναζητηθούν τα αίτια των συνεχών εκλογικών ηττών.
Τα πράγματα δεν σταμάτησαν εκεί. Σε άλλο σημείο, ο Πάνος Λάμπρου εκ μέρους της «Ομπρέλας» ζήτησε να παραιτηθούν οι νέοι τομεάρχες που πήραν θέση υπέρ υποψηφίων της Ν.Δ., φωτογραφίζοντας τη Νίνα Κασιμάτη και την Ελενα Ακρίτα, ενώ όταν ο Στέφανος Κασσελάκης είπε κάτι για την ανάγκη να επικρατήσει ενότητα, η Αννέτα Καββαδία φέρεται να του απάντησε στα αγγλικά «it takes two to tango», δηλαδή χρειάζονται δύο για να χορέψεις τανγκό. Αυτή τη φράση, η κ. Καββαδία την ανάρτησε και στο Διαδίκτυο μετά, για να πάρει την απάντηση -ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί- από την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Δώρα Αυγέρη ότι «η ενότητα δεν είναι ένα τανγκό για δύο, όπως ειπώθηκε. Είναι χορός κυκλικός που απευθύνεται σε πολλούς». Στην ίδια τοποθέτηση, η κ. Αυγέρη είπε, απευθυνόμενη στην εσωκομματική αντιπολίτευση, πως «όποιος δεν αισθάνεται καλά στον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να φύγει».
Το ήδη τεταμένο κλίμα, πάντως, της Πολιτικής Γραμματείας επιδεινώθηκε από την τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος με τη φράση «η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες», επί της ουσίας προανήγγειλε εξελίξεις.
ΑΡΝΗΣΗ ΦΙΛΗ ΝΑ «ΜΑΖΕΨΕΙ» ΤΑ ΠΕΡΙ… ΤΡΑΜΠ
«Πυρά» διαρκείας από Τσακαλώτο
«Την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις είναι μπροστά μας. Υπάρχουν πολλοί που μπορούν να διαφωνήσουν μεταξύ τους για το ποια είναι η σωστή απόφαση. Αλλά είμαι σίγουρος ότι με πολλούς και πολλές συντρόφους και συντρόφισσες θα παραμείνει η σχέση που έχουμε οικοδομήσει εδώ και δεκαετίες» είπε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ εξήγησε και γιατί δεν έδωσε συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο το βράδυ της νίκης του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος ήταν η αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη για «φως και σκοτάδι». «Τι ήθελες να πεις; Οτι η Εφη Αχτσιόγλου ή εγώ αντιπροσωπεύαμε το σκοτάδι;», φέρεται να ρώτησε ο κ. Τσακαλώτος τον κ. Κασσελάκη, αλλά απάντηση δεν πήρε.
Ο κ. Τσακαλώτος πάντως ήταν ο μόνος που άσκησε ξεκάθαρη κριτική και στον Αλέξη Τσίπρα. «Ηταν λάθος που ο σύντροφος Αλέξης δεν πήρε θέση απέναντι στα όσα ακούστηκαν προεκλογικά περί υπονόμευσης» είπε ο κ. Τσακαλώτος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο παρασκήνιο ο κ. Τσίπρας κινήθηκε εναντίον υποψηφιοτήτων σαν τη δική του και της κ. Αχτσιόγλου και υπέρ της υποψηφιότητας Κασσελάκη.
Ο Νίκος Παππάς, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ζήτησε από τον Νίκο Φίλη να πάρει πίσω τους χαρακτηρισμούς «Τραμπ» και «Γκρίλο» για τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά ο Νίκος Φίλης δεν το έκανε, απλώς τον παρέπεμψε στη συνάντηση που ο ίδιος είχε με τον κ. Κασσελάκη. Ο κ. Παππάς πάντως κάλεσε σε κάποιο σημείο τα στελέχη της «Ομπρέλας» να συνειδητοποιήσουν και να αποδεχθούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει νέο πρόεδρο και αυτός είναι ο Στέφανος Κασσελάκης.