Ο κ. Ανδρουλάκης σε δηλώσεις του υπογράμμισε: «Μετά και την περιπέτεια της πανδημίας υπάρχει τεράστια αύξηση των ιδιωτικών δαπανών υγείας για τον ελληνικό λαό. Κάτω από αυτές τις περιστάσεις και την αύξηση των ανισοτήτων, για εμάς είναι προτεραιότητα η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Με αξιοποίηση του 10% των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να κάνουμε ισχυρό δίκτυο πρωτοβάθμιας υγείας και να δώσουμε κίνητρα σε ειδικότητες που υπάρχει έλλειψη.
Και, βέβαια, και οικονομικά κίνητρα σε όλους τους υγειονομικούς, όχι μόνο τα παλαμάκια της πανδημίας. Εδώ, σήμερα, κάναμε μια μεγάλη συζήτηση με τους εκπροσώπους του νοσοκομείου της Ιεράπετρας. Θεωρούμε ότι είναι προτεραιότητα να ενταχθεί στα νοσοκομεία “τύπου Α”, ώστε η μεγάλη ανάγκη για προσωπικό να καλυφθεί μέσα από τα κίνητρα και όχι με συμβασιούχους και επικουρικούς, αλλά με μόνιμο προσωπικό. Είναι άμεση ανάγκη να στηριχτεί το νοσοκομείο και να παράσχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες της Ιεράπετρας».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την τραγωδία των Τεμπών, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε: «Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη όπου δεκάδες νέοι συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους με αυτό τον βίαιο τρόπο, πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στο πολιτικό σύστημα. Έχουμε ανάγκη ένα κράτος, που θα εγγυάται την ασφάλεια, την προοπτική στον ελληνικό λαό και όχι ένα κράτος πελατειακό λάφυρο στα χέρια των εκάστοτε κυβερνώντων μόνο και μόνο για να διασφαλίζουν τις καρέκλες τους. Σε αυτές τις παθογένειες θα μπούμε εμπόδιο για να φτιάξουμε ένα κράτος που θα υπηρετεί πάνω απ’ όλα τον πολίτη και τον ελληνικό λαό».
Σχολιάζοντας την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής είπε χαρακτηριστικά: «Όπως είπα και χθες από το Ηράκλειο, εύχομαι να είναι η τελευταία παρέμβαση του κράτους για τον κατώτατο μισθό. Και από εδώ και πέρα να καθορίζεται μέσα από διαπραγματεύσεις που θα αφορούν τους εργαζομένους και τους φορείς τους. Και, βέβαια, πρέπει να λειτουργήσουν ξανά οι τριετίες για να υπάρχουν μισθοί αξιοπρέπειας. Ζούμε σε μια εποχή, όπου ο πληθωρισμός μειώνει τα εισοδήματα του ελληνικού λαού.
Έχουμε χρέος να στηρίξουμε τους αδύναμους εργαζομένους. Έχουμε χρέος να υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Και, βέβαια, να λειτουργήσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και το λέω και εδώ από την Κρήτη όπου υπάρχει το τεράστιο ζήτημα των συμπολιτών μας, που δουλεύουν στον τουριστικό τομέα».
Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε: «Να μπούμε εμπόδιο στον αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Τσίπρας υποσχόταν σεισάχθεια και άνοιξε την πόρτα στα funds να πάρουν την περιουσία του ελληνικού λαού. Ο κ. Μητσοτάκης «εκτέλεσε» τον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Δεσμεύομαι για ένα νομοθετικό πλαίσιο που να οδηγήσει τα funds σε διαπραγματεύσεις διαφάνειας, με συγκεκριμένα κριτήρια ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να ρυθμίσουν τα δάνεια τους.
Να υπάρξει προστασία της πρώτης κατοικίας στα πρότυπα του νόμου, που εμείς το ΠΑΣΟΚ θεσπίσαμε το 2010, και τέλος 120 δόσεις για χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ και για τους συνεπείς μείωση 30% του κεφαλαίου τους. Η λύση για τις 80.000 οικογένειες που έχουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο, είναι το 1/3 να σηκώσει ο δανειολήπτης και τα 2/3 το τραπεζικό ίδρυμα».
Ειδήσεις σήμερα