Στην ευόδωση των σχετικών ενεργειών συνέτειναν δυναμικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν. Καταλύτες ήσαν η επίσκεψη Μπλίνκεν στα Χανιά καθώς και η τηλεφωνική επικοινωνία των δυο ανδρών (ενώ ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών ήταν σε κρίσιμο ταξίδι στη δυτική Αφρική, σε Πράσινο Ακρωτήριο, Αγκόλα, Νιγηρία και Ακτή Ελεφαντοστού).
Τα αεροσκάφη -υπό λογικές χρονικές προϋποθέσεις- θα αρχίσουν να παραδίδονται προς το τέλος της δεκαετίας, ενώ οι αρμόδιες επιτροπές θα αρχίσουν σύντομα να συζητούν τα σχετικά χρονοδιαγράμματα, για τα όπλα που θα εγκατασταθούν στα υπερσύγχρονα αεροσκάφη, τα θέματα υποστήριξης και συντήρησης, τα εκπαιδευτικά ζητήματα κ.λπ. (που λαμβάνουν χώρα σε Νότια Καρολίνα, Αριζόνα κ.λπ.).
Μετά την παραλαβή της επιστολής από το υπ. Αμυνας αναμένεται σε δύο εβδομάδες η οριστική επιστολή αποδοχής. Και αυτό γιατί -πράγμα απίθανο- ίσως υπάρξουν αντιρρήσεις του Κογκρέσου, αν και κορυφαίοι γερουσιαστές και βουλευτές, όπως ο Ντικ Ντέρμπιν της πολιτείας Μέριλαντ/Δημοκρατικός), ο Τζέιμς Ρις (Ρεπουμπλικανός/Αϊντάχο), ο Μάικ Μακόλ (Ρεπουμπλικανός βουλευτής από το Τέξας) και ο Γκρέγκορι Μικς (επικεφαλής Δημοκρατικός βουλευτής της Νέας Υόρκης), δηλαδή οι επικεφαλής των πανίσχυρων επιτροπών εξωτερικών σχέσεων και διεθνών υποθέσεων των δυο Σωμάτων του Κογκρέσου, είναι έντονα υποστηρικτές του ελληνικού αιτήματος και εκτιμούν την εξωτερική και αμυντική πολιτική και στάση της χώρας μας.
Η υπερκινητικότητα των τελευταίων ημερών (άσχετα αν είναι διαφορετικά τα δυο αιτήματα Ελλάδος και Τουρκίας) σχετίζεται με την αποδοχή εκ μέρους της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του σουηδικού αιτήματος για ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ και με την προχθεσινή τελική υπογραφή του Ερντογάν, καθώς και με την αμερικανική επιστολή προς την Αγκυρα για την αγορά των 40 F-16 BLOCK70/72 ως και των 79 κιτ αναβάθμισης των τουρκικών αεροσκαφών, που βρίσκονται εδώ και χρόνια ενταγμένα στον αεροπορικό στόλο της γειτονικής χώρας. Προφανώς, η τελευταία (χρονικά) επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Κωνσταντινούπολη και οι συναντήσεις του με Ερντογάν και Φιντάν καθόρισαν τις μετέπειτα εξελίξεις. Ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών ανέλαβε την επιτάχυνση των διαδικασιών για τα εξοπλιστικά, πριν από την άφιξη του Πούτιν στην Αγκυρα (μέσα στον Φεβρουάριο) και τις υψηλόβαθμες τουρκορωσικές επαφές (που πάντοτε προβλημάτιζαν τη Δύση).
Η χώρα μας θα είναι η μοναδική στη νοτιοανατολική Ευρώπη που θα έχει στις τάξεις της μαχητικά F-35 (πιθανότατα μεταξύ 12 με 20), με μοναδική εξαίρεση το Ισραήλ. Πολλά κράτη της κεντρικής, δυτικής και βόρειας Ευρώπης (ως και της Απω Ανατολής) έχουν και θα έχουν τέτοια αεροσκάφη.
Σεισμός 5,1 ρίχτερ στη Μυτιλήνη - Ποια είναι η εκτίμηση των σεισμολόγων
Η προμήθεια του F-35 stealth (μειωμένης παρατηρησιμότητας), αεροσκάφους πέμπτης γενιάς, και κυρίως των υπερσύγχρονων όπλων (αέρος-αέρος, αέρος εδάφους κ.λπ.) που θα μεταφέρει κάνουν τη χώρα μας να έχει αναβαθμισμένη παρουσία σε εθνική, περιφερειακή και νατοϊκή βάση (δεδομένη αεροπορική υπεροχή) και απέναντι στην Τουρκία, η οποία -συγκριτικά με το συνεχώς αναβαθμιζόμενο ναυτικό της- παρουσιάζει αεροπορικά «κενά», και θα παρέχει ουσιαστικά πλεονεκτήματα στην Ελλάδα.
Η διαπραγμάτευση για τα αεροσκάφη
Στην προσεχή διαπραγμάτευση-ανταλλαγή επιστολών αναμένεται να καθοριστεί και ο τελικός αριθμός των αεροσκαφών που θα αγοράσει η Ελλάδα (αρχικά ίσως να είναι 12 αντί για 20), με αρμόδιες αεροπορικές πηγές να επισημαίνουν ότι ο αριθμός των αεροσκαφών που τελικά θα παραγγελθούν θα είναι συνάρτηση της οικονομικής κατάστασης της χώρας μας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το πρόγραμμα των F-35 ήταν το μόνο εξοπλιστικό πρόγραμμα στο οποίο έκανε ειδική μνεία στο Κοινοβούλιο ο έμπειρος υπ. Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας παρουσιάζοντάς το ως δεδομένο και βάσει ειλημμένης απόφαση, ενώ τα υπόλοιπα εξοπλιστικά προγράμματα θα επαναξιολογηθούν και θα αναδιαταχθούν/καταμεριστούν βάσει των οικονομικών μας δυνατοτήτων (ενώ για πολλούς και προφανείς λόγους θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο πολεμικό μας ναυτικό).
Εγρήγορση
Τέλος, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα -βάσει αναλύσεων/εκτιμήσεων του υπογράφοντα- θα πρέπει να δώσουμε την αρμόζουσα βαρύτητα στην παρουσία της φρεγάτας μας στην Ερυθρά Θάλασσα, συνδυάζοντας την παρουσία μας στον ευρωπαϊκό στολίσκο, αλλά και τη συμμετοχή μας στην αμερικανοβρετανική επιχείρηση «Φύλακας Ευημερίας» – TF153 στο Μπαχρέιν.
Παράλληλα, να επιδιώξουμε δυναμική και πολυδιάστατη συμμετοχή στην πεντάμηνης διάρκειας κορυφαία άσκηση του ΝΑΤΟ/STEADFAST DEFENDER που αρχίζει αυτές τις ημέρες, καθώς και στη συλλογή/επικέντρωση στα διδάγματα από τους πολέμους στην Ουκρανία και στο πολυμετωπκό φάσμα επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή, δεδομένου ότι έρχονται πολύ δραματικές εξελίξεις, βάσει πληροφοριών και αναλύσεων του υπογράφοντα.
Ειδήσεις σήμερα
Δίκη για το Μάτι: Ολοι ήξεραν για νεκρούς πριν από τη σύσκεψη-σόου
ΣΥΡΙΖΑ: Εχθροί εντός των πυλών για τον Κασσελάκη