Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε: Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024 (κόστους 82 εκατ. ευρώ). Πρόσθετη έκπτωση 10% της ΔΕΗ στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων). Οι καταβολές των ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ θα δοθούν τον Απρίλιο, πριν το Πάσχα. Στους συμβολαιακούς, συνεταιρισμένους και σε ομάδες παραγωγών μεσοπρόθεσμη μείωση ρεύματος τουλάχιστον 30% του κόστους σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μία δεκαετία. Στους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο πρόγραμμα με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκατ. ευρώ. Αυξάνεται άμεσα από 3MW σε 6MW ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικός χώρος διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1.350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για ΦΒ των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10kW σε 50kW. Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, που φτάνουν σήμερα τα 87 εκατ. ευρώ. Στη Θεσσαλία, δημιουργείται νέος Οργανισμός Υδάτων Θεσσαλίας, με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκατ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα, τα υπόλοιπα (76 εκατ.) χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο, το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος. Πρόγραμμα «Απόλλων» για ώριμα έργα Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας, το οποίο θα καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, των ΔΕΥΑ, των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ.
Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος ειδικά στη στήριξη των πληγέντων και στους αγρότες του Κάμπου, είπε: «Η ανάταξη θα κοστίσει 3,3 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας. Οι αποζημιώσεις σε αποκαταστάσεις υποδομών ήδη έχουν φτάσει το 1 δισ. ευρώ. Το ύψος της πρώτης αρωγής είναι 148 εκατ. ευρώ συν 20 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις. Σήμερα ξεκινούν νέες προκαταβολές σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Εχουν διατεθεί 40 εκατ. ευρώ από την πρώτη αρωγή και στις 2.000 και 4.000 ευρώ που έχουν δοθεί προστίθεται ο δεύτερος κύκλος, που αφορά ποσό από 5.000 έως 10.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της περιφέρειας, «παραπάνω από 30.000 αγρότες δήλωσαν ζημιές στον ΕΛΓΑ, αλλά για την πλήρη καταβολή της κρατικής αρωγής φάκελο μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει μόνο οι 4.400 -1 στους 7-, αν και τα δικαιολογητικά φέτος είναι πολύ λιγότερα. Πρέπει, λοιπόν, να προχωρήσουν όσοι έχουν πληγεί στην κατάθεση των σχετικών δικαιολογητικών μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ώστε να κινηθεί πιο γρήγορα η διαδικασία της αποζημίωσής τους». Και επεσήμανε: «Από τις 28.000 αιτήσεις στο μηχανισμό αρωγής λείπουν βασικά δικαιολογητικά, όπως τίτλοι ιδιοκτησίας. Από τον ΕΛΓΑ 33.000 αγρότες και 2.100 κτηνοτρόφοι έχουν εισπράξει 150 εκατ. ευρώ για τις ζημιές του 2023 και στις 20 Φεβρουαρίου θα υπάρξει νέα εκταμίευση. Από τις μέχρι στιγμής 2.999 αιτήσεις επιδότησης ενοικίων έχουν εγκριθεί ήδη οι μισές και πιέζουμε να κινηθούν πιο γρήγορα οι διαδικασίες. Σήμερα δεν υπάρχει μαθητής στη Θεσσαλία που να μην παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματά του. Ο ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτων της Θεσσαλίας θα έρθει στο Κοινοβούλιο εντός του μήνα και θα ταράξει τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα νερά της Θεσσαλίας. Θα είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση, αναγνωρίζοντας ότι είναι σίγουρο πως κάποιοι θα ξεβολευτούν Εως το τέλος μήνα θα παραδοθεί και το πόρισμα των Ολλανδών για τους υδάτινους πόρους της Θεσσαλίας. Τα σχολεία θα έχουν πλήρως αποκατασταθεί μέχρι την έναρξη της επόμενης σχολικής περιόδου με δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών».
Ο πρωθυπουργός, κάνοντας μια αποτίμηση της κυβερνητικής αγροτικής πολιτικής, ανέφερε ότι ήταν αυτή που μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές από το 22 στο 9%. Εδωσε πρόσθετη μείωση 50% στο φόρο αγροτών όταν συμμετέχουν σε συλλογικά σχήματα. Μείωσε φόρο και ασφαλιστικές εισφορές. Επέστρεψε τον ειδικό φόρο στο πετρέλαιο. Μείωσε τον ΦΠΑ σε λιπάσματα, ζωοτροφές και μηχανήματα. Κατάργησε τη φορολόγηση των ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ. Απορρόφησε το 90% των αυξήσεων στην ενέργεια. Ο νέος ΕΛΓΑ έδωσε τα 4 τελευταία χρόνια 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά ήταν εισφορές αγροτών.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση δεν σύρεται από τις κινητοποιήσεις για να απαντήσει στα φλέγοντα και υπαρκτά προβλήματα», επισημαίνοντας στην αντιπολίτευση πως «τα σημαντικά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα οφείλουμε να τα δούμε ενωτικά και όχι με κομματική σκοπιμότητα». Τόνισε ότι «η αναγέννηση της Θεσσαλίας απαιτεί ρεαλισμό, συντονισμό του κράτους πρώτου και δεύτερου βαθμού και συνέπεια» και είπε ότι οι άξονες της κυβερνητικής πολιτικής είναι «η στήριξη των δοκιμαζόμενων Θεσσαλών για να χτίσουν ξανά τη ζωή τους, και να κατασκευάσουμε με σύγχρονο και αναθετικό τρόπο τις υποδομές. Αυτή όμως είναι μια άσκηση χρονοβόρα και κοστοβόρα», καθώς τα έργα θα «πρέπει να κατασκευαστούν γρήγορα αλλά όχι πρόχειρα…».
«ΟΧΙ ΞΑΝΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΙΛΑ, ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε τις προτάσεις για αγρότες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, ως «ακοστολόγητες» λέγοντας ότι δείχνει πως «δεν γνωρίζει τα θέματα του πρωτογενούς τομέα» και υπογραμμίζοντας ότι «οι εποχές των λεφτόδεντρων έχουν περάσει. Κάποιοι θέλουν να τα ξαναφυτέψουν, αλλά είναι λάθος εποχή». Η κυβέρνηση αυτή «δεν θα αναβιώσει τις τσάμπα υποσχέσεις, δεν θα αναβιώσουμε το “όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά”… Αυτά έχουν τελειώσει. Θέλουμε να είμαστε γρήγοροι, αλλά τσάμπα χρήμα δεν θα μοιράσουμε. Τα χρήματα θα πάνε σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη».
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ - Το παρασκήνιο του υποβιβασμού του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα Βουλή
Ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Δεν φοβηθήκαμε ποτέ να βρεθούμε στο πεδίο για να αντιμετωπίσουμε και την οργή τους και να τους ακούσουμε». Ζήτησε να σταματήσουν οι μύθοι περί πρόχειρων έργων που είχαν ακουστεί μετά τον «Ιανό», καθώς «ελάχιστα ήταν εκείνα που δεν άντεξαν στον “Daniel”». Κάλεσε να σταματήσουν τα fake news, «τα οποία εύκολα διακονούνται από καφενείο σε καφενείο, από πόλη σε πόλη, από αγροτοπατέρες και κομματικά γραφεία, καθώς αυτά είναι “μπλόκα” στην αλήθεια και τη συνεργασία».
Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
Ανυποχώρητοι στα μπλόκα
Σταγόνα στον… ωκεανό χαρακτηρίζουν οι αγρότες που βρίσκονται στους δρόμους με τα τρακτέρ τους τα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας ότι περισσότερο εξοργίζουν παρά κατευνάζουν τα πνεύματα.
Σχολιάζοντας την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο ύψους 82 εκατ. ευρώ και το 2024, αναφέρουν ότι είναι τα μισά χρήματα από αυτά που λάμβαναν (160 εκατ. ευρώ) έως το 2016, που κατήργησε το μέτρο η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Η επιστροφή ουσιαστικά ανέρχεται στα 2,5 ευρώ το στρέμμα, όταν για τους παραγωγούς το κόστος του πετρελαίου για ένα στρέμμα καλλιεργήσιμης γης ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 12,5-13 ευρώ», σημειώνει στον «Ε.Τ.» ο αγροτοσυνδικαλιστής Χρήστος Σιδηρόπουλος, προσθέτοντας ότι το μόνο αποδοτικό μέτρο θα ήταν το αφορολόγητο πετρέλαιο για όσους παράγουν πραγματικά.
Αναφορικά με την έκπτωση κατά 10% στα αγροτικά τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ για την περίοδο Μαΐου-Σεπτεμβρίου, που είναι ιδιαίτερα αυξημένες οι αρδευτικές ανάγκες, εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα υπογραμμίζουν ότι το όφελος είναι μηδαμινό, καθώς η τιμή της κιλοβατώρας από 0,17 ευρώ που είναι σήμερα θα φτάσει 0,153 ευρώ. «Με αυτές τις τιμές φοβόμαστε να πατήσουμε το κουμπί για να ποτίσουμε. Οι αυξήσεις στο ρεύμα είναι υπέρογκες, αν αναλογιστεί κανείς ότι, πριν την ενεργειακή κρίση, το κόστος ήταν 0,07 ευρώ η κιλοβατώρα. Τώρα, ακόμα και με την έκπτωση που μας δίνει, η τιμή είναι διπλάσια», δηλώνει στον «Ε.Τ.» εκπρόσωπος αγροτικού συλλόγου από τη Λάρισα.
Το μόνο μέτρο που βλέπουν θετικά οι αγρότες των μπλόκων είναι το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», καθώς, όπως επισημαίνουν, με μια επιδότηση της τάξεως του 50% μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης, θα μπορούν να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκό με ίδια κεφάλαια 10.000 ευρώ από 20.000 ευρώ που στοιχίζει κατά μέσο όρο. «Αν το ετήσιο κόστος του ρεύματος είναι 7.000 ευρώ για μια εκμετάλλευση, με φωτοβολταϊκά συστήματα θα περιοριστεί στις 3.500 ευρώ, δηλαδή 50% χαμηλότερο, και θα γίνει απόσβεση μέσα σε 2-3 χρόνια», εξηγούν οι ίδιες πηγές στον «Ε.Τ.».