Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στα επόμενα 24ωρα, όπου θα κορυφωθούν οι συσκέψεις και στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο θα έχει παράλληλα το βλέμμα στραμμένο και στο συναγερμό που, έστω και με καθυστέρηση, έχει σημάνει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για λήψη μέτρων στην κατεύθυνση που έχουν ζητήσει ο Ελληνας πρωθυπουργός και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες εδώ και εφτά μήνες.
Σε ό,τι αφορά τις ανακοινώσεις στη ΔΕΘ, θα αφορούν τόσο άμεσες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας όσο και μέτρα μόνιμου χαρακτήρα. Αναφορικά με το πρώτο σκέλος, διαρκής και για όσο καιρό χρειαστεί θα είναι η στήριξη στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ πέραν της νέας επιταγής ακρίβειας, στο τραπέζι βρίσκονται -όπως άφησε να εννοηθεί χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- και διάφορα σενάρια για φθηνότερες μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Οι μόνιμες παρεμβάσεις θα περιλαμβάνουν κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στο Δημόσιο, αυξήσεις στις συντάξεις, νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, συνέχιση και τα επόμενα χρόνια της πολιτικής μείωσης φόρων και εισφορών, αλλά και το πρόγραμμα για φθηνή στέγη για νέα ζευγάρια, φοιτητές κ.λπ.
Τριπλό μήνυμα
Το μήνυμα που στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου λίγες ημέρες πριν το ορόσημο της ΔΕΘ είναι τριπλό: Η κυβέρνηση έχει πλήρη συνείδηση ότι το χειμώνα θα δοκιμαστούν ακόμα περισσότερο οι αντοχές του κόσμου, είναι αποφασισμένη να αξιοποιεί κάθε δημοσιονομική δυνατότητα για τη στήριξη της κοινωνίας και κυρίως όσων έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, οι λύσεις όμως που αναζητά θα είναι πάντα στο πλαίσιο των αντοχών της οικονομίας, όπως επεσήμανε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου έβαλε και φρένο στην ακραία παροχολογία.
Αποφάσεις από Κομισιόν
Ελπίδα της κυβέρνησης είναι ότι όλη αυτή η προσπάθεια στήριξης της ελληνικής κοινωνίας μέσω του εθνικού σχεδίου που υλοποιείται από την αρχή την κρίσης θα ενισχυθεί και από τις αποφάσεις προς τις οποίες κινείται πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνειδητοποιώντας ότι πρέπει η Ε.Ε. να περάσει από τις διαπιστώσεις και τις περιγραφές στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.
Στο τραπέζι των Βρυξελλών βρίσκονται οι προτάσεις που και ο κ. Μητσοτάκης έχει αναδείξει προς τρεις κατευθύνσεις: Πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου διεθνώς, κοινές πολιτικές προμήθειας και αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε απευθύνει επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 9 Μαρτίου, καταθέτοντας πρόταση έξι σημείων και επιχειρηματολογώντας από τότε πως η τιμολόγηση του φυσικού αερίου στην αγορά δεν καθορίζεται από τις δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης, αλλά από την αυξανόμενη εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου από τη Μόσχα.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον διεθνών κρίσεων, κεντρικό στοιχείο της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα είναι και η ανάγκη για σταθερότητα, με τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη να αναμένεται να εκπέμψει μήνυμα πως ο ίδιος ως πρωθυπουργός μπορεί να την εγγυηθεί μέσα σε συνθήκες εξωγενών κρίσεων και να προβάλει στο πλαίσιο αυτό την ανάγκη αυτοδύναμης και ενισχυμένης Ν.Δ. για σταθερότητα στη χώρα τα επόμενα χρόνια.
Ειδήσεις σήμερα
Θεσσαλονίκη: Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία – Πλημμύρισαν δρόμοι – Κλειστό το τούνελ Ευόσμου
Αντίστροφη μέτρηση για τα αυθαίρετα – Ολες οι αλλαγές, οι προθεσμίες και η διαδικασία
Κακοποίηση ζώων: Μία σύλληψη την ημέρα – Σοκάρουν τα στοιχεία από την ΕΛ.ΑΣ.