Το όραμα και τα σχέδιά της για το Χαλάνδρι ξεδιπλώνει στον «Ε.Τ.» η υποψήφια δήμαρχος, Κρίστη Αγαπητού, τονίζοντας ότι «αγάπη για την πόλη σημαίνει να αντιμετωπίζεις με θάρρος και αποφασιστικότητα κάθε πρόκληση». Με την επιστημονική της κατάρτιση και την εμπειρία στη διοίκηση του δήμου, η Κρίστη, για τους δημότες του Χαλανδρίου, επισημαίνει και προτείνει λύσεις για τα χρόνια προβλήματα της πόλης.
Κυρία Αγαπητού, ο συνδυασμός σας διεκδικεί τον Δήμο Χαλανδρίου με το σύνθημα «Αγαπάμε το Χαλάνδρι». Είναι μάλλον μια συναισθηματική δήλωση. Μήπως αυτό σημαίνει ότι υπερβαίνετε τις πολιτικές και κομματικές περιχαρακώσεις;
Το όνομα του συνδυασμού μας «Αγαπάμε το Χαλάνδρι» είναι πράγματι μια συναισθηματική δήλωση των προθέσεών μας, δεν είναι όμως μόνο αυτό. Υπογραμμίζει, ταυτόχρονα, την απόφασή μας να διαμορφώσουμε ένα δήμο για όλους τους πολίτες, που θα βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό των δημοτών και θα βελτιώνει την καθημερινότητά τους, χωρίς να κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί.
Αναφορικά με το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, θα επαναλάβω κάτι που λέμε συχνά και το εννοούμε. Για εμάς δεν υπάρχουν «χρώματα» αλλά προκλήσεις, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Με αυτήν την αρχή, υπερβαίνουμε περιχαρακώσεις με μια ισχυρή ομάδα υποψηφίων, που συνδυάζει την εμπειρία των παλαιών με την ορμή των νέων. Ξεχωριστές προσωπικότητες από την τοπική κοινωνία, με διακριτή επαγγελματική και πολιτική ταυτότητα, συνθέτουν μια δημοτική παράταξη με σχέδιο, πρόγραμμα και όρεξη για δουλειά.
Τι χρεώνετε στην παρούσα Δημοτική Αρχή, που διεκδικεί τρίτη θητεία;
Πρώτον, στα δύσκολα ο δήμος απουσιάζει. Η αναζήτηση μίας θέσης στάθμευσης αποτελεί μια καθημερινή περιπέτεια για τον πολίτη και τον επισκέπτη της πόλης. Το κυκλοφοριακό γίνεται κάθε χρόνο και χειρότερο. Το εμπορικό κέντρο χάνει συνεχώς πελάτες. Η πόλη δεν διαθέτει ούτε οργανωμένο δίκτυο σύγχρονων πεζοδρομίων ούτε σοβαρό πρόγραμμα για τη συντήρηση του οδικού δικτύου. Η αισθητική και η καθαριότητα των δημόσιων κοινόχρηστων χώρων μάς προσβάλλει.
Δεύτερον, ο δήμος μας απουσιάζει από τις νέες, σύγχρονες και αναγκαίες πολιτικές και δεν έχει υλοποιήσει το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Δεν διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο ψηφιακής και έξυπνης πόλης. Δεν διαθέτει σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Δεν έχει αξιοποιήσει πολιτικές αυτοχρηματοδότησης για κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης και έξυπνου φωτισμού led σε όλες τις γειτονιές. Ακόμα και σε θέματα κοινωνικής πολιτικής κινείται αυστηρά στην υλοποίηση κεντρικών κρατικών πολιτικών και τίποτε περισσότερο.
Τρίτον, υπάρχει αδυναμία συνεργασίας αλλά και αξιοποίησης όλων των δημιουργικών δυνάμεων. Σε μια πόλη που κατοικείται από ξεχωριστούς ανθρώπους του πολιτισμού, της επιστήμης, του επιχειρείν και του αθλητισμού, ο δήμος δεν έχει ένα στοιχειώδες σχέδιο αξιοποίησης αυτών των δυνάμεων.
BIOΓΡΑΦΙΚΟ
Εκλογικό επίδομα 2023: Πότε θα δοθεί
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Χαλάνδρι, όπου ζει με την οικογένειά της.
Σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και έλαβε μεταπτυχιακό στα Πληροφοριακά Συστήματα από το Lancaster University της Αγγλίας και αργότερα διδακτορικό δίπλωμα στη Στρατηγική Διαχείρισης Πελατών με Νέες Τεχνολογίες από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, όπου διετέλεσε υπεύθυνη του Γραφείου Διασύνδεσης.
Το 2011 ορίστηκε αντιδήμαρχος Οικονομικών, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου Χαλανδρίου και, παρά την οικονομική κρίση, παρέδωσε πλεόνασμα 13 εκατ. ευρώ.
Το 2014 διορίστηκε με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, όπου και παρέμεινε μέχρι την εκλογή της ως επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Εχει γράψει πολλά επιστημονικά άρθρα και βιβλία, ενώ οι έρευνές της έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια.
«Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ»
Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας στο Χαλάνδρι;
Για να σας απαντήσω, επιτρέψτε μου να κάνω «ένα βήμα πίσω», με ένα σχόλιο: Εκείνο που χρειάζεται κατ’ αρχάς ο Δήμος Χαλανδρίου δεν είναι απλά προτεραιότητες, αλλά σχέδιο και όραμα για το πώς θέλουμε να είναι η πόλη μας σε δέκα χρόνια, ή σε ποια πόλη θέλουμε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας.
Σε αυτό το μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο εντάσσονται άλλες μεσοπρόθεσμες τακτικές κινήσεις και δράσεις για την άμεση επίλυση των προβλημάτων των πολιτών. Ετσι, στο σχέδιό μας έχουμε εντάξει την κατάρτιση ενός 5ετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος και την υιοθέτηση διαδικασιών διαβούλευσης για τη συμμετοχή των δημοτών στη λήψη των αποφάσεων. Ταυτόχρονα, έχουμε παρουσιάσει ένα συνεκτικό πρόγραμμα ψηφιακής και ενεργειακής αναβάθμισης του δήμου, ανανέωσης του οδοφωτισμού, διαμόρφωσης υπόγειων χώρων στάθμευσης. Επίσης ένα ελεγχόμενο σύστημα στάθμευσης δωρεάν για τους δημότες και με αντίτιμο για τους επισκέπτες, την κατασκευή νέων πεζοδρομίων, τη συντήρηση του προβληματικού οδικού δικτύου κ.ά.
Επειδή όμως ένας δήμος είναι πρώτα και κύρια οι άνθρωποί του, δεν ξεχνάμε ότι μια κοινωνική πολιτική με αξίες και αποτέλεσμα για τις οικογένειες, τους νέους και τους ευάλωτους συμπολίτες είναι βασική υποχρέωσή μας.