Ο Κώστας Μπακογιάννης υπερίσχυσε κάνοντας και την αυτοκριτική του έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους δημότες αλλά δεν άκουσε ούτε αυτός αλλά ούτε και οι τηλεθεατές συγκεκριμένες προτάσεις από την άλλη πλευρά αναφορικά με φλέγοντα θέματα της καθημερινότητας, όπως η ασφάλεια.
Ο κ. Δούκας πολλές φορές επικαλέστηκε την επαγγελματική του ιδιότητα μιλώντας περισσότερο θεωρητικά και όχι πρακτικά, θέλησε να χρησιμοποιήσει πολλά τα από τα προεκλογικά συνθήματα αλλά έδειξε αμήχανος σε ερωτήσεις για την επόμενη ημέρα στον δήμο και αν χρειάζονται τα μέτρα που έχουν δρομολογηθεί ενώ δεν θέλησε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση και σε ότι έχει να κάνει με την πολιτική υπόσταση της υποψηφιότητας του.
Ο κ. Μπακογιάννης στάθηκε ιδιαίτερα στα ζητήματα ασφάλειας επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό πως σύντομα θα τεθούν σε λειτουργία 750 κάμερες στις γειτονιές της Αθήνας, σε αντίθεση με τον κ. Δούκα, ο οποίος ήταν αρνητικός, δηλώνοντας ότι δεν είναι προτεραιότητά του η εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων.
Μπακογιάννης-Δούκας: Τι είπαν οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι Αθηναίων
- Λειτουργία της πόλης
Κώστας Μπακογιάννης: «Η Αθήνα είναι πιο καθαρή από ποτέ – Έχουμε συγχρονίσει όλο μας τον στόλο. Έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος για την καθαριότητα της πόλης, έχει αλλάξει η φιλοσοφία αναφορικά με αυτό το θέμα. Ανανεώσαμε και εκσυγχρονίσαμε όλον τον στόλο μας και δώσαμε έμφαση στην ανακύκλωση. Θα συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό. Υπάρχει αισιοδοξία γιατί έχουμε 450 υπόγειους κάδους σε όλη την πόλη και βεβαίως, μειώνονται τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων».
Χάρης Δούκας (ερώτηση στον Κώστα Μπακογιάννη): Ο Μεγάλος Περίπατος είναι ένα πείραμα που απέτυχε. Πόσο μας στοίχισε;
«Χαίρομαι που με ρωτάτε. Στην Ομόνοια μηδενικό κόστος. Στο Σύνταγμα 1,5 εκατομμύριο και η Πανεπιστημίου λίγο λιγότερο από 3 εκατ. ευρώ. Έχω κάνει την αυτοκριτική μου. Έχουμε καταλάβει το λάθος μας», απάντησε ο κ. Μπακογιάννης.
Πρώτη παρέμβαση Μπακογιάννη σε σχόλιο του Δούκα για τα πάρκα. Απαντά με παράδειγμα το γήπεδο της Λεωφόρου το οποίο όταν φύγει ο Παναθηναϊκός θα γίνει πάρκο. Κάνει λόγο για «35 απελευθερώσεις χώρων» για πάρκα.
Η πρώτη κόντρα ήρθε σχετικά με το πράσινο στην πόλη όταν ο κ. Δούκας έκανε τις δικές του παρατηρήσεις για να λάβει την απάντηση Μπακογιάννη: «Η Αθήνα δεν προχωράει με σχόλια και συνθήματα κ. καθηγητά».
Νέα παρέμβαση Μπακογιάννη για σχόλιο του Δούκα για τα σχολεία: Εχουμε κάνει εργασίες αποκατάστασης και αναβάθμισης. Μόνο το καλοκαίρι αυτό έγιναν σε 40 σχολεία. Εχουμε πολλά να κάνουμε ακόμη. Πρώτος στόχος οι πράσινες αυλές. Με στενοχωρεί που παίζουν σε τσιμέντα τα παιδιά. Μπορούμε να συνεργαστούμε και να το πετύχουμε.
Εκλογικό επίδομα 2023: Πότε θα δοθεί
Σε ερώτηση για τις παιδικές χαρές, για το πώς θα είναι εφικτό σχεδόν ανά μήνα να παραδίδεται μία, ο κ. Δούκας απάντησε: Eχουν φτιαχτεί ογδόντα παιδικές χαρές, τα προηγούμενα 4 χρόνια ο κ. Μπακογιάννης παρέλαβε 70 και έφτιαξε συν δέκα. Εγώ λέω ότι θα φτιάξω 40, μία σε κάθε γειτονιά. ¨Εχω αναδείξει το θέμα και είναι αυτή η προσέγγισή μας, να μιλήσουμε για τις υποβαθμισμένες γειτονιές.
2. Ασφάλεια
Κώστας Μπακογιάννης: Ναι λέμε στις κάμερες στη γειτονιά. Πιάνουν ακόμη και την ηχορύπανση. Σε 450 σημεία συμφωνήσαμε με τον κ. Οικονόμου να τοποθετηθούν κάμερες. Πρέπει να πάμε σε προληπτική αστυνόμευση. Σε αστυνομικό γειτονιάς. Θέλει συνεργασία με την δημοτική αστυνομία κάτι που ξεκινήσαμε από το 2019 με Εξάρχεια και πανεπιστήμια. Θέλουμε επίσης φως. Πολύ σημαντικό. Οπως συνεργαζόμαστε και με το ΚΕΘΕΑ. Εχουμε χώρους ελεγχόμενης κρίσης.
Στην ενότητα της ασφάλειας, ο Χάρης Δούκας, αφού ρωτήθηκε για τον φωτισμό των δημόσιων χώρων και αν αυτός είναι αρκετός για την ενίσχυση της ασφάλειας και αν είναι υπέρ της χρήσης των καμερών, είπε: για να κρατήσεις μια πλατεία ασφαλή θα πρέπει πρώτα να είναι καθαρή, δευτερον φωτεινή και τρίτον να έχει κόσμο. Σε πολλές πλατείες δεν συμβαίνει τίποτα από αυτά τα τρία. Ο φωτισμός είναι ζητούμενο, δεν είναι το μόνο. Είναι χαμηλά η απορροφητικότητα, δεν είναι φωτεινές οι πλατείες. Το πρόβλημα της δημοτικής αστυνομίας είναι πρόβλημα της δημοτικής αρχής, είναι μόνο 200 στους δρόμους. Είναι σημαντική η δημοτική αστυνομία και πρέπει να ενισχυθεί. Οι κάμερες δεν είναι προτεραιότητά μου.
Η Δημοτική αστυνομία το 2019 ήταν πολύ πίσω. Οι κάμερες είναι προτεραιότητα. Ρωτήστε τους γονείς» είπε ο Κώστας Μπακογιάννης απαντώντας στο σχόλιο του κ. Δούκα ότι «οι κάμερες δεν είναι προτεραιότητά μου». Ας διεκδικήσουμε μαζί κάμερες, παραπάνω αστυνόμευση, περαιτέρω ενέργειες για να μπούμε μαζί στον 21ο αιώνα. Δεν υπάρχει λόγος για τοξικότητα, ανάφερε ο κ. Μπακογιαννης.
Μετά την απάντηση του κ. Μπακογιάννη για την ασφάλεια στην Αθήνα, ο Χάρης Δούκας είπε: «Στις γειτονιές στις πλατείες στις παιδικές χαρές που μιλάω με τους ανθρώπους, έχουμε πια και μέσα για να μειώσουμε την μικροπαραβατικότητα και την μικροεγκληματικότητα. Το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην Αθήνα είναι ότι έχουν αυξηθεί πολύ και τα δύο γιατί δεν υπάρχει παρουσία – δεν τους βλέπουν και αυτό μας ζητούν. Δεν είναι προτεραιότητά μου οι κάμερες γιατί σε μία παιδική χαρά το πρόβλημα δεν είναι η κάμερα αλλά να υπάρχει αστυνομικός. Σε κρίσιμες εισόδους και εξόδους της πόλης βεβαίως -που είναι πάρα πολύ δύσκολο- να το δούμε. Αλλά ότι θα επικρατήσει, ότι θα υπάρχουν να μας παρακολουθούν, αυτό δε νομίζω ότι είναι λύση για την ασφάλεια. Τα θέματα της ασφάλειας πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε συνεκτικά και με οργάνωση. Τι έγινε το περίφημο μνημόνιο ελληνικής αστυνομίας και δημοτικής αστυνομίας όπως είχατε προχωρήσει με τον κύριο Θεοδωρικάκο; Γιατί δεν προχώρησε;».
Ο κ. Μπακογιάννης απάντησε: «Το μνημόνιο που κάναμε με τον κύριο Χρυσοχοΐδη λειτουργεί. Ρωτήστε τον Σύλλογο κατοίκων Αγίου Παύλου. Ρωτήστε και θα σας πουν πως λειτουργεί θα σας πουν και την βήματα έχουν γίνει και τι βήματα έχουμε ακόμα να κάνουμε. Σε καμία περίπτωση δεν θα με ακούσετε να σας λέω να φέρουμε τις κάμερες για να υποκαταστήσουν τις αστυνομικούς. Δίνουμε τη μάχη για την περισσότερη αστυνόμευση. Από την πρώτη μέρα έχουμε συγκρουστεί. Ο ρόλος του δημάρχου είναι να μεταφέρει και την κραυγή αγωνίας των αθηναίων. Έχουμε ένα δημόσιο βήμα γι’ αυτό και έχει σημασία να συμφωνήσουμε. Δεν υπάρχει αριστερή και δεξιά ασφάλεια. Μία είναι. Να συμφωνήσουμε μαζί σε παραπάνω αστυνόμευση να διεκδικήσουμε κάμερες, το νέο θεσμικό πλαίσιο και για τα ναρκωτικά. Εγώ έχω πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, με το μοντέλο της Λισαβόνας. Να δούμε πως επιτέλους μπορούμε να μπούμε στον 21ο αιώνα. Μαζί».
3. Κλιματική αλλαγή/ανθεκτικότητα
«Τι κάναμε; Τη δουλειά μας. Χαρτογραφήσαμε 41 σημεία επικινδυνότητας. Κάποια τα αντιμετωπίσαμε, άλλα τα δρομολογήσαμε και διεκδικήσαμε πόρους, ενώ άλλα τα έχουμε προγραμματίσει. Ενας κλαυσίγελος για τις αρμοδιότητες πρέπει να λάβει τέλος. Η ευθύνη της πόλης είναι του Δήμου. Πρέπει να έχει την αρμοδιότητα. Δεν είναι όλα τα φρεάτια για παράδειγμα του Δήμου. Να ξέρουμε ότι με το να στέλνουμε συνεργείο ουσιαστικά παρανομούμε. Πρέπει να ξεκαθαριστεί το τοπίο. Θέλουμε την αρμοδιότητα για να ξέρουν και οι πολίτες σε ποιους να απευθυνθούν», τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης.
Στην ενότητα της κλιματικής κρίσης, ο Χάρης Δούκας απάντησε στον κ. Μπακογιάννη λέγοντας: εγώ είμαι υποψήφιος δεν ήμουν στη διοίκηση 4 χρόνια, εσείς ήσασταν. Είναι ντροπή να λέει ο κ. Μπακογιάννης ότι η Αθήνα δεν είναι Βόλος, να έρχεται πολύ κατεβασμένη η κακοκαιρία Daniel και μετά γυναίκες να κρατιούνται σε στύλο για να μην τις πάρει το νερό. Η Αθήνα είναι ανοχύρωτη, δεν υπάρχει μελέτη. Έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα για το πώς η Αθήνα θα γίνει περισσότερο ανθεκτική με έργα όπως συμπαγείς χώροι πρασίνου, η ανθεκτικότητα είναι απαραίτητη. Το πρόβλημα είναι ευρύτερο. Η Αθήνα είναι μία ανοχύρωτη πόλη. Τα θέματα της ανθεκτικότητας πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε σοβαρά. Δεν γίνεται να έχουμε μπαζωμένους ποταμούς και ρέματα και να μην ξέρουμε την επάρκεια τους», είπε από την πλευρά του ο Χάρης Δούκας.
«Αφου συμφωνούμε. Μαζί τρέχουμε. Εχουμε κάνει 150 στρέμματα αναπλάσεις. Δείτε τον λόφο Στρέφη. Ξέρετε ότι φυτεύουμε χιλιάδες δέντρά, ότι έχουμε διπλή ανάπλαση. Θα έχουμε ένα νέο πάρκο στρεμμάτων στο νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Ανοίγει ο Αττικός Κήπος. Να δουλέψουμε στου Φιλοπάππου. Κρίμα να διαφωνούμε για σκοπιμότητα για το προφανές», τόνισε σε νέα του παρέμβαση ο Κώστας Μπακογιάννης.
Αφού ρωτήθηκε «στον επόμενο Daniel, αν πάρετε όλες τις αρμοδιότητες, δεν θα υπάρχουν καταστροφές;» ο κ. Δούκας απάντησε: «Δεν υπάρχει επιστήμονας που θα λέει ότι μπορεί να προβλέψει ποιος θα είναι ο επόμενος Daniel και τι επίδραση θα έχει. Δεν θα πω ποτέ, όμως, ότι συμβαίνει κάθε 400 χρόνια, πρόκειται για σύνθετα θέματα που χρειάζονται άμεση δράση. Πρέπει να φτιάξουμε συνολική μελέτη για να δημιουργήσουμε συμπαγείς χώρους πρασίνου, να αξιοποιήσουμε σαν ασπίδα τους λόφους της Αθήνας. Τα θέματα είναι επίκαιρα και για έναν άλλο λόγο: υπάρχει το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, πόσο χρήματα έχει ζητήσει ο δήμος Αθηναίων για να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα;».
Ο Χάρης Δούκας ρωτήθηκε: Πιστεύετε ότι μπορείτε να μιλήσετε κοινή γλώσσα με Χαρδαλιά, Κικίλια, Μέγαρο Μαξίμου και απάντησε τα εξής: «Έστειλα πριν δύο περίπου εβδομάδες ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων για να υπάρξει παρέμβαση για την κλιματική κρίση, να πάρει ο δήμος τις απαραίτητες υποδομές. Αν με ψηφίσουν, θα αναλάβω την ευθύνη και θα καθαρίσω τα φρεάτια με τις υπηρεσίες και θα προχωρήσω όλες τις μελέτες και τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά, δεν θα ρωτήσω τον περιφερειάρχη, είναι θέμα ζωής».
Σε follow up ερώτηση, ο κ. Δούκας ρωτήθηκε αν θα προσπαθήσει να αποκτήσει κοινή γλώσσα με περιφέρεια και κυβέρνηση: «Επειδή ζούμε στο 2023 και είναι τρομακτικές οι καταστροφές, πετάγεται μπαλάκι εδώ και πολύ καιρό, δεν μπορεί να συζητάμε ποιος έχει υπό την ευθύνη του τα φρεάτια, ποια είναι τα δίκτυα ύδρευσης, δεν υπάρχουν μελέτες, εγώ αυτά θα τα υλοποιήσω, έχω ζητήσει θεσμική παρέμβαση. Δεν μπορεί να έρχεται ο Daniel στην Αθήνα και πλημμυρίζουν σχολεία και δρόμοι, αυτό θα αλλάξει, θα προχωρήσω στις απαραίτητες μελέτες και έργα με διαδικασίες fast track και θα πιέσω ώστε να προχωρήσει η θεσμική παρέμβαση στην Αθήνα. Είναι εξαιρετικά σημαντική η εκλογική διαδικασία της Κυριακής, είναι μια προσέγγιση σε ενεστώτα χρόνο, Αθήνα τώρα».
4. Υποδομές/Ανάπτυξη
«Η αρχική σύλληψη (για τον Μεγάλο Περίπατο) ήταν σωστή, αλλά η υλοποίηση είχε λάθη και αδυναμίες. Νομίζω ότι το τελικό έργο αποζημιώνει. Είναι ο πρώτος πράσινος δρόμος της πόλης. Με υποδομές για ΑμεΑ, έχει μειωθεί κατά 25% η ρύπανση και μπορεί στην αρχή να υπήρχε ένα κυκλοφοριακό σοκ, αλλά πλέον έχει αποκατασταθεί…», απάντησε ο Κώστας Μπακογιάννης σε σχετική ερώτηση για τον Μεγάλο Περίπατο.
«Έγινε σε ένα δρόμο μία απλή διαπλάτυνση. Συνεχίζει να υπάρχει κυκλοφοριακό κομφούζιο και δεσμεύομαι ότι θα ανοίξει η Βασιλίσσης Όλγας για να δώσουμε μία ανάσα», παρενέβη ο Χάρης Δούκας για το Μεγάλο Περίπατο.
Aπευθυνόμενος στον Χάρη Δούκα ο Κώστας Μπακογιάννης είπε: «Η παράταξη του κυρίου Γερουλάνου ψήφισε δύο φορές το έργο. Είναι πρωτοφανές ένας άνθρωπος με τη δική σας γνώση και επιστημονικότητα, να ξαναδώσουμε τον δρόμο αυτόν στα αυτοκίνητα».
Ο Χάρης Δούκας σε ερώτηση για τα μέτρα για τον έλεγχο των Airbnb είπε: «Εμείς λέμε το εξής: ότι αφού υπάρχουν γειτονιές, όπου υπάρχει τόσο μεγάλη φόρτιση από Airbnb, και αφού λέμε ότι είναι σημαντικό, εγώ βάζω και την έννοια της φέρουσας ικανότητας. Δεν μπορεί ολόκληρες γειτονιές να είναι μονοχρησία… Αυτό θα μπορούσε να είναι μία αύξηση κοντά στο 10%. Αλλά ξαναλέω ότι για αυτό θα πρέπει να γίνει μια συνολική μελέτη, δεν μπορεί να είναι το ίδιο σε όλες τις γειτονιές».
5. Κοινωνική πολιτική
«Η Αθήνα είναι μία εχθρική πόλη. Τα σχολεία δεν είχαν προσβάσεις για παιδιά με αναπηρία. Αλλά αυτή τη στιγμή προχωρά και ολοκληρώνεται το έργο. Συνεχίζουμε στο δημόσιο χώρο να βάζουμε ράμπες παντού. Όλοι μας οι αθλητικοί χώροι είναι προσβάσιμοι για ΑμεΑ. Έχουμε πάρα πολλή δουλειά μπροστά μας. Ένα βουνό να ανέβουμε», είπε ο Κώστας Μπακογιάννης.
Ο Χάρης Δούκας, σε παρέμβασή του, μίλησε στον Κώστα Μπακογιάννη για τα πεζοδρόμια και είπε ότι «για εμάς είναι προτεραιότητα και θα διπλασιάσουμε τον προϋπολογισμό» γιατί τα πεζοδρόμια δημιουργούν προβλήματα σε ΑμεΑ, σε ανθρώπους με καροτσάκια και σε ανθρώπους τρίτης ηλικίας. Στη συνέχεια, είπε ότι ακόμα και σε δημοτικά κτίρια υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, δεν υπάρχει πρόσβαση σε άτομα με αναπηρία».
«Δεν βοηθάμε στην κοινωνική ένταξη τους μετανάστες και δημιουργείται πρόβλημα γκετοποίησης. Έχουμε ξεκάθαρη προσέγγιση για να μπορέσουμε να δώσουμε δυνατότητες στους ανθρώπους που είναι νόμιμα στη χώρα, με σεβασμό και αλληλεγγύη. Υπάρχει συμβούλιο κοινωνικής ένταξης στον Δήμο το οποίο έχει απενεργοποιηθεί» είπε ο κ. Δούκας.
6. Πολιτισμός
Ο κ. Μπακογιάννης σε ερώτηση για το κυκλοφοριακό στην Αθήνα και το πρόβλημα στο πάρκινγκ είπε: «Θα πρέπει να δούμε κάποια ζητήματα για το κυκλοφοριακό. Η αναρχία που βλέπουμε στους δρόμους, είναι η αναρχία που υπάρχει στο εθνικό πλαίσιο. Έχουμε προτείνει μαζί με την Ένωση Συγκοινωνιολόγων, να δημιουργηθεί ένας οργανισμός για την κινητικότητα στην Αθήνα. Δεν θα προσθέσουμε νέα λεωφορεία στην Αθήνα, αλλά θα αντικαταστήσουμε τα γερασμένα οχήματα. Ναι, το ξαναλέμε, πάρκινγκ για όλους».
«Η Αθήνα είναι μία πόλη που έχει πολύ χαμηλή ποιότητα οξυγόνου. Και αυτό είναι θέμα πολιτισμού και κουλτούρας. Πρέπει η Αθήνα να γίνει πράσινη και δημιουργική και ο πολιτισμός να πάει σε επίπεδο γειτονιάς», είπε ο Χάρης Δούκας.
Για τις «μουτζούρες» σε τοίχους, κτίρια και αγάλματα και για το πώς θα αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο ο κ. Δούκας σε φανερή αμηχανία και χωρίς ξεκάθαρη άποψη είπε: «υπάρχει προσέγγιση που έχω δει σε άλλες πόλεις όπως τη Βαρκελώνη, που οι γειτονιές ανοίγουν δημόσιο διάλογο με καλλιτέχνες και δημιουργούν σχέδια με τρόπο συνεργατικό. Ο πολιτισμός είναι μια διαφορετική κουλτούρα, ο τρόπος που προσεγγίζουμε τον απλό πολίτη, το κίνημα των αναπήρων, τις οικογένειες, την τρίτη ηλικία. Ο πολιτισμός είναι μια ευρύτερη έννοια και πρέπει να πάει και σε επίπεδο γειτονιάς».
Ελεύθερη ενότητα
«Κανείς δεν μπορεί να είναι χαρούμενος με τόσο μεγάλη αποχή. Ζήτησα και ευχαριστώ τον κ. Δούκα που συμφώνησε αμέσως αυτό το debate», είπε ο κ. Μπακογιάννης και πρόσθεσε ότι θα είναι σημαντικό να πάει έστω και ένας επιπλέον Αθηναίος στις κάλπες την προσεχή Κυριακή. «Θα μείνω μέχρι να ολοκληρώσω και την πενταετία. Είναι δέσμευση και τιμή για εμένα», δεσμεύτηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.
Είστε υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ; Ιδεολογικά πού αισθάνεστε πιο κοντά ρωτήθηκε ο κ. Δούκας; «Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει, αλλά δεν είναι παράταξη ΠΑΣΟΚ. Τα πεζοδρόμια, η ασφάλεια, το οξυγόνο… δεν έχουν χρώματα και κόμματα. Ο κ. Ζαχαριάδης με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι θέλει να με στηρίξει. Η αυτοδιοίκηση δεν είναι τρίτος γύρος πολιτικών εκλογών».
Σε ερώτηση του Χάρη Δούκα στον Κώστα Μπακογιάννη γιατί είμαστε τόσο πίσω στον τομέα της ανακύκλωσης, απάντησε: «Κύριε Δούκα με εκπλήσετε. Εσείς μιλάτε με στοιχεία. Η ανακύκλωση είναι κοντά στο 10%. Καφέ κάδοι υπάρχουν και επεκτείνονται. Ξεκινήσαμε με τους μεγάλους παρόχους να το πούμε έτσι (ξενοδοχεία, καταστήματα) και μετά πάμε στα σπίτια. Η πανδημία μας καθυστέρησε, αλλά χαίρομαι πάρα πολύ που μπήκε το νερό στο αυλάκι».
Ο Κώστας Μπακογιάννης ρώτησε τον Χάρη Δούκα αν συμφωνεί με έργα όπως το μετρό Εξαρχείων, στον λόφο του Στρέφη, στην ακαδημία Πλάτωνος, στο κλειστό του Ατλαντα, το πάρκο Δρακόπουλου αλλά συγκεκριμένη απάντηση δεν πήρε: «Ρωτήσατε τους ανθρώπους πριν αποφασίσετε για όλα αυτά που ρωτάτε εμένα; Έχετε αποφασίσει χωρίς να ρωτήσετε τους κατοίκους και εδώ είναι η μεγάλη μας διαφορά. Για να αλλάξεις την Αθήνα πρέπει να προχωρήσεις σε μια πολύ μεγάλη συμμετοχική συνεργατική διαδικασία. Το πράσινο για εμάς είναι ζωή και θα αποφασίσουν οι πολίτες μαζί με τον δήμο για το πώς θα προχωρήσει η ανάπλαση».
Ο Χάρης Δούκας στην τελευταία τοποθέτησή του: «Είμαι καθηγητής στο ΕΜΠ και ασχολούμαι χρόνια με τον μετασχηματισμό πόλεων, πώς θα γίνουν πιο πράσινες και βιώσιμες. Παρακολουθώ χρόνια τα προβλήματα της Αθήνας, είναι πόλη που ζω και αγαπώ. Κάποιοι έλεγαν ότι θα καταλήξω σε μονοψήφια νούμερα, καταφέραμε όμως μια μεγάλη έκπληξη, επειδή έχουμε ιδέες με μεγάλη δυναμική, που είναι πρωταρχικές στη σημερινή εποχή με την κλιματική κρίση. Το δίλημμα είναι το εξής: ή συνεχίζουμε με τη δημοτική αρχή του κ. Μπακογιάννη που δεν έλυσε τα προβλήματα ή μπορούμε να δημιουργήσουμε μια άλλη συνθήκη: όλοι μαζί να μπορέσουμε να κάνουμε μια μεγάλη ανατροπή. Η ιστορία είναι γεμάτη από δεδομένους νικητές που ανατρέπονται, μπορούμε μαζί να τα καταφέρουμε».
Ο Κώστας Μπακογιάννης στην τελευταία του τοποθέτηση είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω πολύ τον καθηγητή για τη ζωντανή συζήτηση. Να πω πως ναι, κάνουμε και λάθη. Όποιος δεν δουλεύει δεν κάνει λάθη. Σας μίλησα για τον λόφο Στρέφη. Σας μίλησα για τη γραμμή 4 του Μετρό. Σας μίλησα για την Ακαδημία Πλάτωνος. Σας μίλησα για το κλειστό του Άτλαντα. Και τέλος σας μίλησα για το πάρκο Δρακόπουλου. Και δεν σας είπα τυχαία ότι δύο δημοτικοί μου σύμβουλοι έφαγαν ξύλο. Σε όλα αυτά κάποιοι διαφωνούν. Γι’ αυτό και σας παρακαλώ για αυτά να τοποθετηθείτε».
Τι είπαν οι δύο μονομάχοι πριν το debate
Τους δύο επικεφαλής των παρατάξεων που έφτασαν στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και διεκδικούν τη διοίκηση στον μεγαλύτερο δήμο της Ελλάδας, υποδέχθηκε ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας.
«Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, η μεγάλη αποχή είναι στενάχωρη. Γι’ αυτό ήθελα αυτό το debate, για να πείσουμε όσο γίνεται περισσότερους Αθηναίους, όσο γίνεται περισσότερες Αθηναίες να έρθουν στην κάλπη. Αν δεν το κάνουμε εμείς στην αυτοδιοίκηση, μιλάμε για τις γειτονιές μας, τότε ποιος; Άλλωστε, την επόμενη μέρα θα είμαστε συνεργάτες στο δημοτικό συμβούλιο. Να είστε καλά», είπε ο Κώστας Μπακογιάννης προσερχόμενος στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.
Ειδήσεις σήμερα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ισραήλ και β’ γύρος εκλογών στο μικροσκόπιο
Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη νέα πανωλεθρία