«Χαίρομαι που είμαι υπουργός Εργασίας την πρώτη μέρα που εφαρμόζεται το “ξεπάγωμα” των τριετιών μετά από 12 χρόνια και οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα θα δουν αυξήσεις στα εισοδήματά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Άδωνις Γεωργιάδης: Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι το απόλυτο εργαλείο
Ο ίδιος μίλησε και για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, εξηγώντας ότι: «Ξεκινά σήμερα η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας στο λιανικό εμπόριο, έχουμε εκδώσει την ΚΥΑ με τους όρους και τον τρόπο που θα εφαρμοστεί. Μέχρι στιγμής εφαρμόζουμε την Ψηφιακή Κάρτα στις τράπεζες και τα super market, έχει πάει καλά, τώρα πάμε και σε πιο μικρές επιχειρήσεις. Όποιος έχει εργαζόμενο, μισθωτό, θα πρέπει να έχει Ψηφιακή Κάρτα, βέβαια έχουμε δώσει περίοδο χάριτος».
«Στην εστίαση και τον τουρισμό η Ψηφιακή Κάρτα θα εφαρμοστεί τελευταία, γιατί είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Οκτώβρη στην εστίαση και τον τουρισμό», συνέχισε ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε πως «η Ψηφιακή Κάρτα είναι το απόλυτο εργαλείο».
Μιλώντας για την ακρίβεια, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στο «καλάθι του νοικοκυριού», λέγοντας ότι: «Με τον μηχανισμό που ονομάζεται “καλάθι του νοικοκυριού” σε ένα 12μηνο υψηλού πληθωρισμού προσφέραμε και στα απορρυπαντικά και στο γάλα μία ευκαιρία μηδενικού πληθωρισμού».
«Ακρίβεια υπάρχει γιατί ο πληθωρισμός ανέβηκε πάρα πολύ, δεν μπορεί να μην υπάρχει ακρίβεια, δεν μπορεί να έχουμε τις τιμές πριν από 3 -4 χρόνια. Το δεύτερο κομμάτι που υπάρχει, αλλά κάνουμε ελέγχους και βάζουμε και πρόστιμα, είναι η αισχροκέρδεια», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.
Ψηφιακή κάρτα και για έναν εργαζόμενο
Ψηφιακή κάρτα για το ωράριο εργασίας, τις υπερωρίες, τα ρεπό και τις άδειες αποκτούν από την 1η/1/2024 όλοι οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις από τους κλάδους του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας. Η χρήση της ψηφιακής κάρτας είναι υποχρεωτική για τις εν λόγω επιχειρήσεις, ακόμη και αν απασχολούν έναν εργαζόμενο.
Ο έλεγχος ωστόσο για την τήρησή της, δηλαδή για τα ωράρια, τις υπερωρίες, τις αμοιβές και τις άδειες των εργαζομένων, θα ξεκινήσει Απρίλιο και Μάιο του 2024.
Σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Αδωνις Γεωργιάδης, η ψηφιακή κάρτα επεκτείνεται, ενώ οι διοικητικές κυρώσεις που αφορούν στην εφαρμογή του συστήματος ψηφιακής κάρτας εργασίας στη βιομηχανία και στο λιανεμπόριο θα αρχίσουν να επιβάλλονται:
- Για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της βιομηχανίας, από την 1η Απριλίου 2024.
- Για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο του λιανεμπορίου, από 2 Μαΐου 2024.
3.Για επιχειρήσεις σε βιομηχανία-λιανεμπόριο που απασχολούν έως 10 εργαζομένους από 13 Μαΐου 2024.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Οι εν λόγω επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται, αντίστοιχα, από τις ως άνω ημερομηνίες να διαθέτουν και να ενεργοποιούν σύστημα ψηφιακής κάρτας εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων τους με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, που απασχολούνται με φυσική παρουσία στο χώρο παροχής εργασίας της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων που απασχολούνται στις ανωτέρω επιχειρήσεις μέσω δανεισμού.
Στην πράξη οι επιχειρήσεις έχουν ένα περιθώριο 4-5 μηνών για να προσαρμοστούν στο νέο σύστημα και να μην αιφνιδιαστούν από ξαφνικούς ελέγχους.
Οι κλάδοι που εντάσσονται στην ψηφιακή κάρτα από την 1η/1/2024 είναι οι εξής:
* Λιανικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών
* Βιομηχανία τροφίμων
* Ποτοποιία
* Παραγωγή προϊόντων καπνού
* Παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών
* Κατασκευή ειδών ένδυσης
* Βιομηχανία δέρματος και δερμάτινων ειδών
* Βιομηχανία ξύλου και κατασκευή προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός από έπιπλα, κατασκευή ειδών καλαθοποιίας και σπαρτοπλεκτικής
* Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων
* Εκτυπώσεις και αναπαραγωγή προεγγεγραμμένων μέσων
* Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων
* Παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων
* Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες
* Παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων
* Παραγωγή βασικών μετάλλων
* Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού
* Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων
* Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού
* Κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού π.δ.κ.α.
* Κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων
* Κατασκευή λοιπού εξοπλισμού μεταφορών
* Κατασκευή επίπλων
* Αλλες μεταποιητικές δραστηριότητες
* Επισκευή και εγκατάσταση μηχανημάτων και εξοπλισμού
Από τους κλάδους που εντάσσονται στην ψηφιακή κάρτα από 1ης/1/2024 εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια, στα πετρελαιοειδή και στα ορυχεία.
Μέχρι τώρα στο σύστημα καταγραφής και οργάνωσης του χρόνου εργασίας με την ψηφιακή κάρτα έχουν ενταχθεί:
* Από την 1η Ιουλίου 2022, οι επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο των σούπερ μάρκετ και απασχολούν συνολικά περισσότερους από 250 εργαζομένους, καθώς και το σύνολο των τραπεζών της χώρας.
*Από 16 Φεβρουαρίου 2023, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών φύλαξης και προστασίας, οι επιχειρήσεις με κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα τις ιδιωτικές ασφαλίσεις.
*Από 22 Μαρτίου 2023, οι δημόσιες επιχειρήσεις ΟΣΕ Α.Ε., ΕΡΓΟΣΕ, Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., Εγνατία Οδός Α.Ε., ΕΥΔΑΠ και ΕΛΤΑ, η Hellenic Train και η Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού.
Εξαιρούνται παντελώς από την ψηφιακή κάρτα οι φορείς του Δημοσίου και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου εν γένει που απασχολούν υπαλλήλους με σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου (ΙΔΑΧ ή ΙΔΟΧ), εφόσον ισχύουν για αυτούς οι ρυθμίσεις του Ενιαίου Μισθολογίου (ν. 4354/2015, A’ 176), και δεν έχουν εφαρμογή σε αυτούς οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για την υπερεργασία και την υπερωριακή απασχόληση.
Εξαιρούνται προσωρινά οι κλάδοι τουρισμού, επισιτισμού
Ωστόσο, από τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας απουσιάζουν ο τουρισμός και η εστίαση. Με το αρχικό χρονοδιάγραμμα θα έπρεπε να είχαν ενταχθεί από τον Ιούνιο του 2023. Στο επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα που προβλέπει η νέα υπουργική απόφαση δεν γίνεται καμία αναφορά για το χρόνο που θα ενταχθούν και αυτές επιχειρήσεις στην ψηφιακή κάρτα, και κατά τα φαινόμενα μετατίθεται για το φθινόπωρο ή και προς το τέλος του 2024. Σημειώνεται ότι ο κλάδος της εστίασης αλλά και του τουρισμού θεωρούνται από τους τομείς που συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά παραβατικότητας τόσο στην υποδηλωμένη εργασία όσο και στην τήρηση ωραρίων εργασίας και αμοιβών για υπερωριακή απασχόληση, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.