«Είναι απόλυτη η ταύτιση των προτάσεων της κ. Μπακογιάννη με τις προτάσεις των τραπεζών», είπε ο υπουργός Οικονομίας και πρόσθεσε ότι κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε στη Βουλή «έγινε προσπάθεια των βουλευτών της ΝΔ να φορτώσουν στη σημερινή κυβέρνηση την αποτυχία του νόμου Δένδια».
«Προτείνει η κ. Μπακογιάννη, τον αποκλεισμό των προμηθευτών και των λοιπών πιστωτών της επιχείρησης από τη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού. Αντίστοιχη πρόταση έχει κατατεθεί και από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Προτείνει η κ. Μπακογιάννη, την ανάθεση πρωτοβουλίας για την υποβολή πρότασης-ρύθμισης στον μεγαλύτερο πιστωτή της επιχείρησης. Κάτι αντίστοιχο επιθυμούν και οι τράπεζες, οι οποίες στη συντριπτική πλειονότητα, θα αποτελούν τον μεγαλύτερο πιστωτή.
Παραπονείται η κ. Μπακογιάννη για τη δικαστική επικύρωση της συμφωνίας, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τις βασικές έννοιες του νομικού μας πολιτισμού και δη την Αρχή της Σχετικότητας των ενόχων. Δηλαδή, ότι κανένας δεν μπορεί να δεσμευτεί από σύμβαση την οποία συνυπογράφει. Υιοθετεί άκριτα λοιπόν η κ. Μπακογιάννη, την αντίστοιχη θέση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών», είπε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Αλλά και αναφορικά με τις προτάσεις της ΝΔ για την ηλεκτρονική πλατφόρμα, ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι προτάσεις της κ. Μπακογιάννη ταυτίζονται με της ΕΕΤ.
Ο υπουργός επέμεινε ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα και τις αστοχίες των προηγούμενων ρυθμιστικών πλαισίων και δίνει τη δυνατότητα στην επιχείρηση να διαπραγματευτεί, σε μια μόνο διαδικασία, με το σύνολο των πιστωτών της και να ρυθμίσει τα χρέη της συνολικά και ταυτόχρονα προς όλους τους πιστωτές, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Ο κ. Παπαδημητρίου είπε επίσης, ότι η διευθέτηση του χρέους βασίζεται για πρώτη φορά στην πραγματική ικανότητα αποπληρωμής της επιχείρησης και ότι προσφέρονται ουσιαστικές ευκαιρίες συνένωσης μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.
«Η σύμβαση αναδιάρθρωσης ισχύει άμεσα από το χρόνο υπογραφής της» επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας και υπογράμμισε ότι «στο επίκεντρο του νέου μηχανισμού βρίσκεται η επιχείρηση, όχι τράπεζες».
Αντιδράσεις από την ΝΔ
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ αεροβατεί
Η ομιλία του κ. Παπαδημητρίου προκάλεσε την αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη και άλλων βουλευτών της ΝΔ στην κοινοβουλευτική επιτροπή.
«Η ΝΔ δεν είναι όργανο καμίας τράπεζας, αλλά η ΝΔ γνωρίζει ότι χρειάζεται συνεργασία με τις τράπεζες για να υπάρξουν λύσεις» είπε η κ. Μπακογιάννη. «Μας λέει ο υπουργός ότι η ΝΔ ταυτίζεται με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Αυτό ήταν το μοναδικό επιχείρημα του υπουργού. Συγχαρητήρια. Διότι υπάρχει και μια παροιμία που λέει “απορία ψάλτου βιξ”. Διότι υπάρχει η πραγματικότητα, την οποία και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κατανοήσει», είπε η κ. Μπακογιάννη, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν απαντάει στις πολλές επισημάνσεις των φορέων που εκλήθησαν στη Βουλή να καταθέσουν τις απόψεις τους.
«Η αγορά αναμένει με αγωνία το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, διότι είναι απαραίτητο, και ενώ διαβουλεύεται το υπουργείο εδώ και δύο χρόνια και το φέρνει στη Βουλή, οι φορείς που εκλήθησαν είπαν όλοι ότι το νομοσχέδιο ουσιαστικά δεν αφορά εξωδικαστικό μηχανισμό. Αλλά ο κ. υπουργός, αντί να κοιτάξει τι πρέπει να διορθώσει, παραδίδει μαθήματα νομικής» είπε η βουλευτής της ΝΔ.
Η κ. Μπακογιάννη επικαλέστηκε τις επισημάνσεις φορέων, να είναι δυνατό να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ πιστωτών και δανειστών, η οποία να μην χρειάζεται καμία επικύρωση από τα δικαστήρια, παρά μόνο, εάν κάποιος θίγεται, να μπορεί να κάνει τριτανακοπή. «Αυτή ήταν μια πρόταση που έκανε η ΝΔ, βρήκε σύμφωνο όλον τον κόσμο. Όλους, πλην του υπουργού. Κι έχω δικαίωμα να σας ρωτήσω: γιατί;» είπε η κ. Μπακογιάννη, προβλέποντας ότι οι υποθέσεις θα είναι «ντάνες» στα πρωτοδικεία.
Η βουλευτής της ΝΔ προέβλεψε ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν θα είναι έτοιμη στο τρίμηνο, για την έναρξη εφαρμογής του νόμου και προειδοποίησε ότι η ΝΔ σε τρεις μήνες από σήμερα θα φέρει τον υπουργό στη Βουλή να απαντήσει, διότι «τελείωσε η εποχή του είπα-ξείπα και η εποχή που η κυβέρνηση λέει ότι θα σκίσει τα μνημόνια και αύριο το πρωί υπογράφει το 4ο μνημόνιο».
Η βουλευτής της ΝΔ επέμεινε ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός μικρών από μεγάλες επιχειρήσεις και το δικαστήριο να μην είναι υποχρεωτικό για τις μικρές επιχειρήσεις. Είπε επίσης, ότι πρέπει να δοθεί ευκαιρία και σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αδράνεια και είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερες και ότι πρέπει η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, για την υπαγωγή στο μηχανισμό, να μην κριθεί για την χειρότερη περίοδο, αυτή των capital control, αλλά να ληφθεί υπόψη η βιωσιμότητα σε βάθος επταετίας.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα της αριστεράς που έχει λάβει κούρεμα για οφειλές του προς πιστωτικό ίδρυμα. Αυτό αποκαλύφθηκε και καλό είναι να είναι προσεκτικοί κάποιοι όταν αναφέρονται σε ταύτιση της ΝΔ με τις τράπεζες» είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς και υπογράμμισε ότι αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε δομικές αλλαγές του σχεδίου νόμου που έχει καταθέσει στη Βουλή, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα το ψηφίσει.
Αλλά και ο Χρήστος Μπουκώρος (ΝΔ) χαρακτήρισε ατόπημα τις δηλώσεις του υπουργού για ταύτιση με την ΕΕΤ. «Το ίδιο λέτε για τη ΝΔ και για τη διαπραγμάτευση. Ότι η ΝΔ ταυτίζεται με τις απόψεις της τρόικας. Αλλά εσείς είστε εκείνοι που ταυτίζεστε με την τρόικα» είπε ο κ. Μπουκώρος.