Η κυβέρνηση “παρέλαβε μια σοβαρή αλλά διαχειρίσιμη κρίση” αλλά “η διαχειρίσιμη αυτή κρίση έγινε κατάσταση παρακμής και πρέπει να βγούμε απ’ αυτήν”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος.
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία της 7ης Απριλίου στο Eurogroup, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε πως “περνάμε σε μια άλλη αβεβαιότητα, που είναι η εσωτερική αβεβαιότητα” και πρόσθεσε: “Έχουμε μία αίσθηση βύθισης της χώρας σε τρεις διαστάσεις: η οικονομία που βυθίζεται σε μια αρρωστημένη αβεβαιότητα, η κοινωνία που βυθίζεται σε μια ανέχεια και ψυχολογικά στην έλλειψη προοπτικής και η χώρα που παρουσιάζει μια εικόνα παρακμής”.
Σχολιάζοντας τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι “δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο”, ο κ. Κουμουτσάκος εξέφρασε την ανησυχία του επειδή, μπορεί να υπονοείται, όπως είπε, πως “ή θα βγείτε στις αγορές το 2018 ή θα βγείτε από το ευρώ γιατί εμείς άλλη βοήθεια δεν θα σας δώσουμε”.
Υπογράμμισε, δε, ότι “αν πάμε τελικά σε ένα ακόμα μνημόνιο θα είναι γεγονός, ότι η κυβέρνηση αυτή πέτυχε ένα μνημονιακό ρεκόρ: δύο μνημόνια σε μία θητεία” και επισήμανε την ανάγκη για “πολιτική αλλαγή”, κάτι που, όπως είπε, “πιστεύει και η τεράστια πλειοψηφία των Ελλήνων, που δηλώνουν ανήσυχοι για την πορεία του τόπου”.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Προσωπικό στοίχημα και δέσμευση, η κοινωνία να μην ξαναπροδοθεί
Αναφερόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του τομέα Εξωτερικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, την οποία συγκάλεσε ο ίδιος, ο κ. Κουμουτσάκος είπε πως θα συζητηθούν τόσο οι εξελίξεις στον περίγυρό μας (Ανατολική Μεσόγειος και Βαλκάνια) όσο και η πορεία των εθνικών θεμάτων κυρίως όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία και το Κυπριακό.
“Είμαστε σε μια εποχή και σε μια εποχή μεγάλης αβεβαιότητας”, τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος και αναφέρθηκε στην κατάσταση στην ΠΓΔΜ και την Αλβανία, όπου “υπάρχουν πολύ σοβαρές εσωτερικές πολιτικές εντάσεις”, αλλά και στην Τουρκία, το αποτέλεσμα του επικείμενου δημοψηφίσματος στην οποία θα πρέπει -όπως είπε- να δούμε “πώς θα επηρεάσει την τουρκική πολιτική και τη στάση της τουρκικής ηγεσίας στα ζητήματα του Αιγαίου και της εξωτερικής πολιτικής ευρύτερα”.
Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Φανάρι, όπου συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ενώ επισκέφθηκε επίσης τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και το Ζωγράφειο Λύκειο. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη Σχολή της Χάλκης υπογράμμισε πως “πρέπει να ξανανοίξει”, ενώ και οι τουρκικές αρχές θα πρέπει “να αναγνωρίσουν την οικουμενικότητα του Πατριάρχη”.