Στην πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία για την περίοδο 1997-2017, η Δημοκρατική Συμπαράταξη αναφέρεται στην αντίστοιχη πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, για να καταγγείλει πως η τακτική τους είναι η στοχοποίηση πολιτικών περιόδων και προσώπων.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη υπογραμμίζει ότι πρέπει να ερευνηθούν οι πολιτικές που αποφασίστηκαν και εφαρμόστηκαν κατά τα έτη διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δηλαδή από το 2015 έως και σήμερα και τονίζει ότι η εξέταση των όσων πολιτικών εφαρμόστηκαν ή παραλείφθηκαν στον τομέα της Υγείας, εξ αντικειμένου χωρίζεται σε δύο περιόδους:
στην περίοδο προ κρίσης και στην περίοδο της κρίσης, από το 2010 και έως σήμερα.
«Προ της οποιασδήποτε καταγραφής των όσων αρνητικών σημάδεψαν αυτές τις δύο περιόδους, πρέπει να αναφέρονται και τα όσα θετικά έχουν γίνει στον τομέα της Υγείας, όπως πχ η ίδρυση και η επέκταση του ΕΣΥ, η ίδρυση και ο εξορθολογισμός του ΕΟΠΥΥ, η ανέγερση πολλών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας, η οριστική υπέρβαση της ανάγκης να νοσηλεύονται οι Έλληνες ασθενείς σε μονάδες υγείας του εξωτερικού, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και πάρα πολλά άλλα», αναφέρει η Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Στην πρόταση αναφέρεται ότι τα αρνητικά φαινόμενα που εμφανίστηκαν στον τομέα της Υγείας σχετίζονται κυρίως με την αύξηση των δαπανών, όταν αυτή η αύξηση ήταν αποτέλεσμα σπατάλης ή διαφθοράς. Και σε σχέση με αυτά τα αρνητικά φαινόμενα, οπωσδήποτε κυρίως θέμα είναι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν για να εξαλειφθούν, καθώς και η τιμωρία των ενόχων και δευτερεύον, αλλά όχι χωρίς σημασία, ο πολιτικός λόγος που αρθρώνεται γύρω από αυτά.
Όπως εξάλλου σημειώνουν, η εξεταστική επιτροπή θα πρέπει να ερευνήσει την αύξηση των «αχρείαστων», όπως αναφέρονται στη διεθνή σχετική βιβλιογραφία, δαπανών για τα φάρμακα, τα ιατρικά υλικά, τις εξετάσεις, τις λοιπές υπηρεσίες υγείας, αλλά και τις υποδομές, καθώς και οποιοδήποτε άλλο σχετικό θέμα, όπως η ενημέρωση του κοινού ή η ενημέρωση της ιατρικής κοινότητας κοκ.
«Πρέπει λοιπόν, να εξεταστούν τα ανωτέρω θέματα σπάταλης και ύποπτης αύξησης των δαπανών, αλλά και οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν για την εξάλειψή τους από το 2010 και έως σήμερα, δηλαδή από την περίοδο που ξέσπασε η κρίση και η χώρα βρέθηκε στην ανάγκη να προσφύγει στους μηχανισμούς δανειοδότησης της ΕΕ και του ΔΝΤ, αλλά και υπό τη σχετική εποπτεία», σημειώνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη και προσθέτει ότι από πουθενά δεν προκύπτει επιστημονικό, κοινωνικό ή και πολιτικό κριτήριο ώστε να εξαιρεθεί η περίοδος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ 2015-2017.
Παντρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος - Ποια είναι η σύζυγός του Τατιάνα Παπαδοπούλου
«Το μόνο κριτήριο που υπάρχει για να μην προτείνει η πλειοψηφία της σημερινής Βουλής την περίοδο 2015-2017 ως αντικείμενο εξέτασης, είναι ο φόβος πως θα αναδειχτούν ακόμη περισσότερο οι ευθύνες των κυβερνώντων, π.χ.
– για την μη τιμολόγηση των φαρμάκων το 2015 (ενώ ο νόμος τους υποχρέωνε να τιμολογήσουν δύο φορές, η κυβέρνηση τιμολόγησε μόνο μία κι αυτή στις 14/12/2015, δηλαδή χάθηκε όλο το έτος σε βάρος των ασφαλισμένων και υπέρ των εταιρειών),
– για τους θανάτους από τη γρίπη, επειδή δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού με ευθύνη αποκλειστικά της κυβέρνησης, και
– για τις απροκάλυπτες, αθέμιτες παρεμβάσεις του αν. υπουργού Υγείας στις προσλήψεις μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, που διερευνώνται ήδη ποινικά για πλήθος αδικημάτων (υπεξαγωγή εγγράφων, ψευδή βεβαίωση, παράβαση καθήκοντος κ.λπ.)», αναφέρει η Δημοκρατική Συμπαράταξη και κατηγορεί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πως πράττουν σήμερα όπως έπραξαν και στην περίπτωση της πρότασης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την «περίοδο Βαρουφάκη», όπου την καταψήφισαν.
Την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης συνυπογράφουν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Γιώργος Καρράς και Στάθης Παναγούλης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ