«Τα προβλήματα είναι εκρηκτικά και αυτό που διακυβεύεται δεν είναι το κέρδος της παραγωγής, αλλά η ίδια η βιωσιμότητα των καλλιεργειών και των παραγωγών μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων», είπε ο κ. Τσίπρας προς τους κατοίκους της Αγίας Τριάδας και έκανε λόγο για «ακρίβεια που σαρώνει το εισόδημα».
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «δεν έχει συναίσθηση πως η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει» και ο ίδιος δεν κάνει τίποτε άλλο από «συμφωνίες και deal με τη δημόσια περιουσία και να φροντίζει να ελαφρύνει τους έχοντες.
«Αποδείχθηκαν διαχειριστές της συμφοράς», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για την κυβέρνηση.
Για το ρεύμα
Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, οι αγρότες που συνομίλησαν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είπαν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν δυσβάσταχτες αυξήσεις στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα και ταυτόχρονα δέχονται πιέσεις των μεσαζόντων που ρίχνουν συνεχώς τις τιμές αγοράς των προϊόντων τους.
«Η κατάσταση είναι απελπιστική. Μειωμένη παραγωγή στα πρώιμα πορτοκάλια και η τιμή που πουλάμε είναι 40% κάτω», είπε ένας αγρότης και παρουσίασε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το λογαριασμό του ρεύματος που ήρθε στα 1.747 ευρώ. Oπως εξήγησε, το ποσό αυτό αντιστοιχούσε στην κατανάλωση που έκανε για 4 μόλις ημέρες που χρειάστηκε να βάλει μπροστά τους ανεμομείκτες προκειμένου να μην καταστραφούν οι καλλιέργειές του από τον παγετό. Εξήγησε, δε, όπως λένε οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα ότι από τα 1.747 ευρώ τα 1.377 ήταν η ρήτρα αναπροσαρμογής και όλα αυτά όταν πέρσι οι λογαριασμοί του ρεύματος τους έρχονταν μόλις στα 200 και στα 300 ευρώ.
Φέτος, συνέχισε ο ίδιος αγρότης, επειδή γνώριζαν ότι θα ήταν αυξημένες οι τιμές του ρεύματος δεν έβαλαν σε λειτουργία τους ανεμομείκτες όλο το βράδυ, αλλά περίμεναν να πάει 2 τα ξημερώματα για να έχουν μειωμένη κατανάλωση. Την παραγωγή όμως των πορτοκαλιών δεν κατάφεραν να την κρατήσουν, γιατί τους έγινε και διακοπή ρεύματος τις κρίσιμες ώρες, με αποτέλεσμα να καταστραφούν.
Μεσάζοντες
Οι παραγωγοί επεσήμαναν στον Αλέξη Τσίπρα τις πιέσεις που δέχονται από τους μεσάζοντες και τους εξαγωγείς, που μέσα σε αυτό το κλίμα πιέζουν τις τιμές προς τα κάτω, ενώ οι καταναλωτές δεν κερδίζουν αντίστοιχα.
Μόνο στις λαϊκές αγορές, όπως υπογράμμισαν οι καταναλωτές, μπορούν να προμηθευτούν καλά προϊόντα με χαμηλές τιμές.
Συνάντηση Μητσοτάκη-Μέτσολα στο Βερολίνο: Συζήτησαν τις επόμενες ευρωπαϊκές νομοθετικές πρωτοβουλίες
Οι αγρότες έθεσαν και το θέμα των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ που καθυστερούν και τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν λόγω και της κλιματικής κρίσης.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι θα πρέπει οπωσδήποτε η κυβέρνηση να προχωρήσει στην απομείωση του ενεργειακού κόστους γιατί τίθεται πλέον θέμα βιωσιμότητας των καλλιεργητών.
Επιπλέον, επεσήμανε «πόσο σημαντική μεταρρύθμιση ήταν οι ενεργειακές κοινότητες και πόσο θα βοηθούσε τώρα η δυνατότητα των αγροτών να παράγουν την ενέργεια που θα καταναλώνουν. Oμως και αυτή η μεταρρύθμιση έμεινε πίσω».
Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε και το θέμα της Aναπτυξιακής Tράπεζας, του θεσμού που θα μπορούσε να δώσει ρευστότητα στους αγρότες με μικρά επιτόκια και ευκολίες αποπληρωμής.
Μέτρα
Απαντώντας στις ανυπόστατες δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε: «Παρά το δυσχερέστατο διεθνές περιβάλλον και τις αλλεπάλληλες κρίσεις, η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει και θα συνεχίσει να λαμβάνει σειρά έμπρακτων μέτρων για να στηρίξει το αγροτικό εισόδημα και να διευκολύνει τον πρωτογενή τομέα. Ενδεικτικά: Μέσω του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής και των λοιπών μέτρων COVID, έχουν δοθεί περί τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 195 εκατ. έχουν διατεθεί μέσω του ΥΠΑΑΤ για τη στοχευμένη στήριξη συγκεκριμένων κλάδων από την πανδημία. Επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης σε νέους αγρότες, αγρότες-μέλη συνεταιριστικών σχημάτων και τη συμβολαιακή γεωργία για το 2022. Κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021 και κάλυψη σημαντικού μέρους της αύξησης στο ρεύμα για τους αγρότες για από εδώ και πέρα. Μόνιμη μείωση ΦΠΑ λιπασμάτων από το 13% στο 6%. Μόνιμη μείωση ΦΠΑ ζωοτροφών από το 13% στο 6%, από 1ης Οκτωβρίου 2021. Ταχύτερες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη περίοδο. Εκτεταμένοι έλεγχοι για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων προϊόντων και της νοθείας στα τρόφιμα».
Ο Γιάννης Οικονόμου είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση «καταλαβαίνει πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι και πιστεύουμε στην αξία της πρωτογενούς παραγωγής. Για αυτό την ώρα που ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει μονότονα τα χιλιοειπωμένα του κλισέ για εκλογές, διαπλοκή και συμφέροντα των ισχυρών, εμείς αποδεικνύουμε το σεβασμό μας στον αγροτικό κόσμο, τόσο λέγοντας την αλήθεια όσο και με πράξεις που παράγουν αποτέλεσμα».
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr