Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε τη συμβολή του ίδιου του κ. Ράιντερ, αλλά και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών, στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και τελικά στην υπεράσπιση του ανθρώπου. Παράλληλα, τον ευχαρίστησε για το γεγονός ότι βρίσκεται στην Αθήνα σε μία κρίσιμη συγκυρία, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρωπαϊκή Ένωση, γενικότερα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρότρυνε τον γενικό διευθυντή της ILO να συνεχίσει αυτόν τον σημαντικό αγώνα, υπερασπιζόμενος το κοινωνικό κεκτημένο, γενικότερα στον κόσμο και ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, όπως τόνισε, μέσα στο πνεύμα το οποίο σηματοδότησαν τον τελευταίο καιρό δύο κορυφαίοι εκπρόσωποι της ΕΕ: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του και οι τρεις ατάκες που έσπασαν το ραγισμένο γυαλί
Επίσης, ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι το κοινωνικό κράτος γεννήθηκε στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας χώρος που δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το κοινωνικό κράτος. «Το κοινωνικό κράτος είναι μέρος όχι μόνον του ευρωπαϊκού νομικού Πολιτισμού, είναι μέρος του ευρωπαϊκού πολιτισμού γενικότερα. Χωρίς το κοινωνικό της πρόσωπο, η Ευρώπη θα έχανε τον ανθρωπισμό της και, βεβαίως, έτσι θα έχανε και την ταυτότητά της», είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε, δε, ότι γι’ αυτόν τον λόγο η συμβολή του κ. Ράιντερ και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών είναι εξαιρετικά πολύτιμη, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά γενικότερα για την Ευρώπη.
Από την πλευρά του, ο κ. Ράιντερ, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα θερμά και ενθαρρυντικά λόγια του, επισήμανε ότι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας έχει καθήκον να σταθεί στο πλευρό του ελληνικού λαού σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή και υποστήριξε ότι το κοινωνικό κεκτημένο δεν πρέπει να θυσιαστεί στον βωμό της υπέρβασης της κρίσης.
Μάλιστα, σημείωσε ότι η αγορά εργασίας στην Ελλάδα έχει υποφέρει πολύ τα τελευταία επτά με οκτώ χρόνια και υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι να βρούμε τρόπους να συγκεράσουμε τις κοινωνικές και οικονομικές επιταγές, προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή. Στη συνέχεια ανέφερε ότι αντιλαμβάνονται τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες, τονίζοντας ότι αυτές οι προκλήσεις και οι δυσκολίες είναι ευρωπαϊκές και αφορούν το σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών, και υπό αυτό το πρίσμα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας θα συνεισφέρει προς την κατεύθυνση επίλυσης των υφιστάμενων προβλημάτων.