Ωστόσο, το όλο σκηνικό μεταφέρεται πλέον ανοιχτά στην επικοινωνιακή διαχείριση από την πλευρά του κυβερνητικού στρατοπέδου του… στραπάτσου που έρχεται, ελέω του δημοσιονομικού πακέτου, το οποίο αργά ή γρήγορα θα φτάσει στη Βουλή. Η συγκυβέρνηση των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου σπατάλησε, ουσιαστικά, ένα εξάμηνο στην περιλάλητη ηρωική διαπραγμάτευση, χωρίς στο τέλος να κατορθώσουν να θέσουν εκτός ταμπλό κάποιες από τις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών.
Η Ηρώδου Αττικού όχι μόνο έφερε την πραγματική οικονομία στα όριά της και σε συνθήκες καλοκαιριού 2015, πριν αναφωνήσει, όπως φαίνεται, «ναι σε όλα», αλλά πλέον δεν κάνει οποιαδήποτε αναφορά τόσο στα περιβόητα αντίμετρα, που υποτίθεται πως θα λειτουργούσαν ως σωσίβιο στην πολλάκις δοκιμασμένη ελληνική κοινωνία, όσο και στην ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, η οποία μετατίθεται συνεχώς χρονικά, με άγνωστο ακόμα το πότε και το εάν η Αθήνα θα κατορθώσει να πιάσει το συγκεκριμένο στόχο των μαξιμινών.
To πολιτικό μασάζ προς βουλευτές και στελέχη όσο στον ορίζοντα αχνοφαίνεται το δημοσιονομικό πακέτο-λαιμητόμος, το οποίο θα κληθεί να υπερασπιστεί στην Ολομέλεια το κυβερνητικό στρατόπεδο, έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να κορυφωθεί σε δύο συνεδριάσεις-φωτιά για το εσωτερικό της Κουμουνδούρου. Η πρώτη αφορά στη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου η καταλυτική παρουσία προσώπων από την ομάδα των «53» του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, θα θελήσει κατά πάσα πιθανότητα να καταγράψει την αντίθεσή της στην εν αναμονή κυβίστηση της Ηρώδου Αττικού, πατώντας στην εκπεφρασμένη θέση «όχι παραμονή στην εξουσία με κάθε κόστος».
Η δεύτερη αφορά στη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, το σκηνικό της οποίας θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από το τέμπο στο οποίο θα κινηθεί η συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή. Οι μαξιμινοί, πάντως, αισιοδοξούν περί του «μπετοναρισμένου» των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της συμπολίτευσης, εξακολουθούν να επιμένουν πως οι «153» της Κουμουνδούρου και των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα αναφωνήσουν «ναι» στα μέτρα και ευελπιστούν πως η επίτευξη συμφωνίας θα προσφέρει στον κ. Τσίπρα και το οικοδόμημά του ανάσες παραμονής στην εξουσία, προκειμένου η επικοινωνιακή στρατηγική να μετατοπιστεί σε κινήσεις-ανάχωμα στη δημοσκοπική κατρακύλα.
Ανησυχία σε κόμμα και κυβέρνηση υπάρχει για μεμονωμένες περιπτώσεις βουλευτών. Οι αποκαλούμενοι και… ελεύθεροι σκοπευτές, που κρατούν ακόμα κλειστά τα χαρτιά τους, έχουν τεθεί στο κομματικό μικροσκόπιο και η περίπτωσή τους θα εξεταστεί με μεγαλύτερη επάρκεια μετά τις συνεδριάσεις των ανώτατων οργάνων της Κουμουνδούρου. «Εχουμε πει, με κάθε δυνατό τρόπο, ότι δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε ούτε στις ομαδικές απολύσεις βεβαίως και πολύ περισσότερο ούτε στο lock out, δηλαδή, στην ανταπεργία, τη δυνατότητα των εργοδοτών να απεργούν.
Επειδή τα θέματα είναι πάρα πολλά, πολλά απ’ αυτά είναι τεχνικά, πολλά απ’ αυτά έχουν και μεγάλη πολιτική σημασία, αλλά και συμβολισμούς, καλό θα είναι να περιμένουμε λίγο ακόμη, έτσι ώστε να έχουμε μια συνολική συμφωνία, μια συνολική τεχνική συμφωνία, για να μπορέσουμε να συζητήσουμε επί συγκεκριμένων δεδομένων», ανέφερε (Star) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατεβάζοντας τον πήχυ του πανηγυρικού κλίματος για ένα deal ανοιχτό ακόμα σε ελάχιστα σημεία. «Είναι απολύτως συμπαγές το κόμμα. Από εκεί και πέρα, σε επιμέρους ζητήματα είναι προφανές ότι ο καθένας έχει τη δυνατότητα να λέει τις απόψεις του, να συζητά και να κάνει ό,τι συλλογικά αποφασίζουμε», πρόσθεσε, επιχειρώντας να… ξορκίσει το «φάντασμα» μιας στραβοτιμονιάς την ώρα της κρίσης και της ψήφισης μέτρων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
[email protected]
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου