Η διαγραφή του Παναγιώτη Κουρουμπλή δεν ενίσχυσε το ηγετικό προφίλ του κ. Τσίπρα, όπως ανέμενε η Κουμουνδούρου. Αντιθέτως, εκλήφθηκε ακόμα και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως αναγκαστική κίνηση και μάλιστα λανθασμένα μεθοδευμένη. Πολλοί λένε ότι ο κ. Τσίπρας έπρεπε να αποφασίσει ακαριαία τη διαγραφή του κ. Κουρουμπλή και να μη τη χειριστεί όπως τη χειρίστηκε. Το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας ζήτησε από την Ολγα Γεροβασίλη να μεταφέρει στον κ. Κουρουμπλή «ανακάλεσε ή διαγράφεσαι» και τελικά ο κ. Κουρουμπλής να εμφανιστεί ότι είναι εκείνος που δεν έκανε πίσω, δεν ενισχύει το ηγετικό προφίλ του κ. Τσίπρα.
Και με Πολάκη
Οπως επίσης το γεγονός ότι δεν είχε αντιδράσει το ίδιο με το… δολοφόνοι του Παύλου Πολάκη στα social media αναδείχθηκε ως απόδειξη του επιχειρήματος «Τσίπρας-Πολάκης είναι το ίδιο», ενώ οι πιέσεις προς τον κ. Κουρουμπλή να παραδώσει την έδρα (την οποία κέρδισε στο Εκλογοδικείο από τον Θ. Παπαχριστόπουλο) δεν απέδωσαν.
Αντί για πρόταση μομφής κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας κατέληξε την Πέμπτη το βράδυ να διαγράφει έναν βουλευτή του, την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί με δύο γραμμές στο μείζον ζήτημα της πανδημίας. Με αυτή του κ. Τσίπρα και των υποστηρικτών του που προσπαθεί να πείσει όλη την Ελλάδα ότι η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης φταίνε για τους χιλιάδες νεκρούς της πανδημίας (λες και δεν μετρούν χιλιάδες νεκρούς και πολύ περισσότερους από την Ελλάδα μεγάλες και μικρές χώρες στην Ε.Ε. και σε όλον τον κόσμο) και με αυτήν της Ομπρέλας, των Ανδρέα Ξανθού, Νίκου Φίλη και των άλλων στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που σιωπηρά αποδέχονται ότι η επίσημη γραμμή του κόμματός τους είναι πολιτική τυμβωρυχία και προσπαθούν να διαχωρίσουν τη θέση τους.
Δημοσκοπήσεις
Την εβδομάδα αυτή στην Κουμουνδούρου έχει πέσει πολύ βαρύς και ο απόηχος τριών δημοσκοπήσεων. Της ΚΑΠΑ Research, της Prorata και της MRB. Δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι το Κίνημα Αλλαγής προκαλεί ήδη φθορά στον ΣΥΡΙΖΑ και η εκλογή Ανδρουλάκη δεν μοιάζει με διάττοντα αστέρα, όπως προέβλεπαν και είχαν πείσει και τον κ. Τσίπρα για αυτό οι αναλυτές της Κουμουνδούρου.
Επιπλέον, το πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα είναι μεγάλο, καθώς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις μετρήσεις και κυρίως αυτές της Prorata και της ΚΑΠΑ Research που είναι εταιρίες που συνεργάζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τα αφοριστικά επιχειρήματα του 2019, όπως προσπαθεί να κάνει με τις μετρήσεις των άλλων εταιριών.
Τι είναι αυτό που έχει τρομάξει την Κουμουνδούρου;
Πρώτον, το εύρημα ότι την ίδια ώρα που η διαφορά ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ μένει παγιωμένη, η διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ μειώνεται, λόγω της πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ και της ανόδου του Κινήματος Αλλαγής. Στην MRB η Ν.Δ. συγκεντρώνει 30,7% (32,3% τον Νοέμβριο), ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο 19,7% (22,5%) και το Κίνημα Αλλαγής ανεβαίνει στο 13,5% (9,3%). Στη δημοσκόπηση της Prorata που δημοσίευσε η Εφημερίδα των Συντακτών, η Ν.Δ. συγκεντρώνει 33% (34% τον Οκτώβριο), ο ΣΥΡΙΖΑ 25% (26%) και το Κίνημα Αλλαγής 11% (6,5%), ενώ στη δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research η Ν.Δ. συγκεντρώνει 33,8% (36,7% τον Νοέμβριο), ο ΣΥΡΙΖΑ 23,5% (23,6%) και το Κίνημα Αλλαγής 11,6% (6,2%). Σημειώνεται ότι στις 8 μονάδες η Prorata κατέγραφε τη διαφορά ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ και στον περασμένο σφυγμό’ αυτόν του Οκτωβρίου.
Δεύτερον, το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας χάνει ήδη πόντους στην προσπάθειά του να κυριαρχήσει στο Κέντρο έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ υπολείπεται του νέου ηγέτη του ΚΙΝΑΛ στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Για το Κέντρο
Στην έρευνα της ΚΑΠΑ Research, στο ερώτημα ποιος είναι καλύτερος εκφραστής του χώρου του Κέντρου, οι πολίτες απαντούν 33% ο Κυριάκος Μητσοτάκης, 28% Νίκος Ανδρουλάκης και μόλις 20% ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ στο ερώτημα ποιος είναι ο καλύτερος εκφραστής του χώρου της Κεντροαριστεράς το 51% απαντά ο Νίκος Ανδρουλάκης, το 35% ο Αλέξης Τσίπρας και το 14% κανένας από τους δύο. Πιο ανησυχητικό ακόμα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι το εύρημα που αναδεικνύει ότι το 24% των αναποφάσιστων είναι μεταξύ Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ, το 16% μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ και μόλις το 3% μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.
Στην τελική ευθεία για το συνέδριο, ο κ. Τσίπρας δείχνει ότι αντί να κερδίζει, χάνει έδαφος.
Χάνει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όπου με αφορμή τη διαχείριση της πανδημίας, τα στελέχη της Ομπρέλας βγαίνουν προς τα έξω με πιο καθαρές και δημοφιλείς θέσεις.
Χάνει στη μάχη του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αφού σε κανένα ποιοτικό χαρακτηριστικό (τομείς διακυβέρνησης, καταλληλότητα, ποιος εκφράζει καλύτερα το Κέντρο) δεν μπορεί να πλησιάσει τις επιδόσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Χάνει και στη νωπή σύγκρισή του με τον νέο αρχηγό του ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, για τον οποίο ο ένας στους τέσσερις πολίτες στη δημοσκόπηση της Prorata που δημοσίευσε η Εφημερίδα των Συντακτών απαντά ότι η εκλογή του αποτελεί «νέα αρχή» για το κόμμα του.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr