Στη συγκυβέρνηση, ουσιαστικά, παραδέχονται πως η προοπτική για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας μετατίθεται για τον Μάιο, με την 7η Απριλίου να πηγαίνει κι αυτή περίπατο. Από κοντά και προς επίρρωση της ωμής πραγματικότητας εντός της οποίας καλείται να πορευθούν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Ελληνες, έρχονται και τα δυσοίωνα μηνύματα από την πλευρά των πιστωτών της χώρας. Ο χρόνος περνάει, το σκηνικό των αδιεξόδων παραπέμπει στο πρώτο εξάμηνο του 2015, ενώ όσο η συζήτηση για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα και σε ρόλο χρηματοδότη παραμένει ανοιχτή ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δεν χάνει την ευκαιρία να εξαπολύει πυρά σε μία επίδειξη ισχύος προς τα κυβερνητικά στελέχη.
Μεταφέροντας όλο το βάρος της λύσης στην πλάτη της Αθήνας, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε πως εάν η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί άπτεται στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του ότι τα μέτρα θα πρέπει να ψηφισθούν με έναν τρόπο που να γίνονται αποδεκτά και από την αντιπολίτευση. Η αναφορά αυτή έγινε λίγο μετά τη διάψευση του ΔΝΤ ότι ζητάει την έγκριση των μέτρων από τη Ν.Δ., όπως είχε δηλώσει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Σαπέν.
Πάντως κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, επεσήμαναν πως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει πάρει θέση στο προσκήνιο για τα μέτρα. «Δεν θα τα ψηφίσει. Τώρα η κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση γι’ αυτά που γίνονται στο παρασκήνιο. Και να εξηγήσει γιατί αναζητεί στήριξη από το εξωτερικό για να ψηφιστούν τα μέτρα που, λόγω της ανικανότητας και της ιδεοληψίας του κ. Τσίπρα, ζητούνται από τη χώρα. Ισως ο κ. Τσίπρας δεν αισθάνεται τόσο άνετα με την κυβερνητική του πλειοψηφία. Τον διαβεβαιώνουμε ότι δεν πρόκειται να τον διευκολύνουμε», τόνισαν οι ίδιοι κύκλοι.
Απαντώντας το Μαξίμου, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση διαθέτει την απαιτούμενη από το Σύνταγμα κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και επί του ελληνικού Συντάγματος δεν δικαιούνται να έχουν λόγο οι δανειστές», ενώ επιτέθηκε ξανά στον κ. Μητσοτάκη ότι υιοθετεί συνωμοσιολογικά σενάρια.
Αξιολόγηση
Μέσα σε αυτό το κλίμα και με τους βουλευτές της Κουμουνδούρου να βρίσκονται στο όριό τους, ελέω του καθημερινού… μαρτυρίου της σταγόνας, οι φωνές που κάνουν λόγο για ηρωική έξοδο μέσα από την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές αυξάνονται. Η διάσωση του αριστερού προσήμου της Κουμουνδούρου μοιάζει στη δεδομένη χρονική συγκυρία ως καυτό ζητούμενο για πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αν και οι πληροφορίες επιμένουν πως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεν εξετάζει την περίπτωση της κάλπης και στέλνει σαφή μηνύματα προς τους υπουργούς για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Η έκδηλη ανησυχία παραγόντων της Κουμουνδούρου εδράζεται στο γεγονός πως η κυβερνητική πλειοψηφία έχει μπει στη δίνη μίας πολιτικής και επικοινωνιακής καταιγίδας με χαρακτηριστικά lose-lose. Σε περίπτωση που τελικά το σενάριο των πρόωρων εκλογών, βασικοί θιασώτες του οποίου φέρονται ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, και στελέχη της ομάδας των «53» του κ. Τσακαλώτου, προχωρήσει, τότε η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται πως θα είναι σφοδρή, θυμίζοντας εποχή ΠΑΣΟΚ του 2012. Σε περίπτωση που τελικά τα μέτρα έρθουν στην Ολομέλεια και λάβουν το… πράσινο φως, τότε η εφαρμογή του νέου σκληρού πακέτου αναμένεται πως θα βυθίσει περαιτέρω δημοσκοπικά την Κουμουνδούρου, ανοίγοντας σφοδρό κύκλο εσωστρέφειας, που θα αποτυπωθεί στις κάλπες, όποτε κι αν αυτές στηθούν στο μέλλον. Εάν, μάλιστα, οι κινήσεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς δομήσουν έναν ισχυρό πόλο πέριξ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινδυνεύει ακόμα και να χάσει τη δεύτερη θέση στο πολιτικό σκηνικό.
Για αυτό ακριβώς το σενάριο της… πασοκοποίησης του κόμματος χτύπησε καμπανάκι ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, δείχνοντας σαφώς το δρόμο προς τις εκλογές. «Πιστεύω ότι δεν είναι στόχος της Αριστεράς να παραμείνει στην εξουσία με κάθε τρόπο κι αυτή ήταν πάντα η βασική διαφοροποίηση από τη Δεξιά. Επομένως, κατά τη γνώμη μου, εάν ζητηθούν τέτοιες παράλογες απαιτήσεις, η κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει πίσω. Η Αριστερά δεν πρέπει να κόβει ούτε συντάξεις ούτε αφορολόγητα των χαμηλόμισθων. Αυτό ας το κάνει η Δεξιά, που ξέρει να το κάνει και καλά και επιθυμεί κιόλας να το κάνει», ανέφερε («Παραπολιτικά Fm») ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Υπάρχουν κάποιοι τομείς που μπορείς να κάνεις πράγματα έστω και μέσα σε αυτόν τον πολύ στενό μνημονιακό κορσέ, αλλά από την άλλη μεριά πρέπει να προσπαθήσεις να αποφύγεις την πασοκοποίηση.
Ενας διεθνής πλέον όρος που λέει ότι όταν είσαι στην εξουσία και εφαρμόζεις πράγματα που δεν σου πάνε και δεν είναι της αρμοδιότητάς σου και της ιδεολογίας σου τότε φθείρεσαι ανεπανόρθωτα και αυτό αποτελεί έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο και αν υπάρξει μεγάλη υποχώρηση στα θέματα του αφορολογήτου και των συντάξεων τότε πραγματικά χάνεις την κοινωνική σου βάση, χάνεις τους εκλογείς σου και δεν έχει κανένα νόημα να εξαερωθείς», πρόσθεσε ο Στέλιος Κούλογλου, εκφράζοντας προφανώς δημόσια όσα συζητούνται στο στενό πυρήνα της Κουμουνδούρου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου