Στην προχθεσινή έκτακτη σύσκεψη της Επιστημονικής Επιτροπής έγινε μια πρώτη αποτίμηση των έως τώρα δεδομένων και μπήκε στο τραπέζι ένα πρώτο πλαίσιο περιοριστικών μέτρων (καραντίνα), που αφορούν κυρίως ταξιδιώτες τράνζιτ που προέρχονται από χώρες της Ν. Αφρικής. Ουσιαστικά πρόκειται για την ίδια πολιτική που έχει υιοθετηθεί από σειρά ευρωπαϊκών χωρών (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Μ. Βρετανία, όπως και το Ισραήλ), οι οποίες έχουν απαγορεύσει ήδη τις πτήσεις από χώρες της Ν. Αφρικής. Ενώ οι πολίτες τους που επιστρέφουν στη χώρα τους προερχόμενοι από τις «ύποπτες χώρες» μπαίνουν σε 14ήμερη καραντίνα. Η Ελλάδα δεν έχει πολλές απευθείας πτήσεις από και προς τις επίμαχες χώρες, γι’ αυτό η προσοχή εστιάζεται κυρίως στην ιχνηλάτηση ταξιδιωτών τράνζιτ, οι οποίοι έφυγαν από κάποια χώρα της Ν. Αφρικής και φτάνουν στην Ελλάδα μέσω τρίτης χώρας.
Αν η μετάλλαξη «Ο» δεν οδηγήσει σχεδόν όλη την Ευρώπη σε ένα «αφρικανικό lockdown», η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν θα χρειαστεί να επιβληθεί lockdown στη χώρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της, εκτιμά ότι το κρίσιμο διάστημα στο οποίο πρέπει ν’ αντέξει η χώρα είναι οι επόμενες 10-15 μέρες, όταν αναμένεται να γίνει η επιπέδωση της πανδημίας. Τα δεδομένα -προ της «Ο»- δείχνουν να είναι υπέρ της κυβερνητικής θέσης, «όχι σε lockdown».
1 Το ΕΣΥ πιέζεται, αλλά αντέχει. Πηγές του υπουργείου Υγείας θυμίζουν ότι πέρσι -χωρίς τα πρόσθετα μέτρα που έχουν παρθεί, αλλά κι αυτά που θα παρθούν για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας- το ΕΣΥ άντεξε με πάνω από 830 διασωληνωμένους ασθενείς σε ΜΕΘ. Η κυβέρνηση φέρεται ανά πάσα στιγμή έτοιμη να ενισχύσει κι άλλο το ΕΣΥ και με πρόσθετο προσωπικό και με ιδιωτικές κλινικές, μέσω επιτάξεων ή οικειοθελών συνεργασιών, αλλά και με τη φαρμακευτική υποστήριξη των μονοκλωνικών φαρμάκων, που έχει πλέον στην διάθεσή της και διατίθενται με ιδιαίτερη επιστημονική επιμέλεια στους κατάλληλους ασθενείς.
2 Οι έλεγχοι για την τήρηση των νέων μέτρων θα ενταθούν και θα ενισχυθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχετικές δηλώσεις αναμένεται να κάνει ο υπ. Προστασίας του Πολίτης Τ. Θεοδωρικάκος τις αμέσως προσεχείς ημέρες. Το μήνυμα αναμένεται να είναι απολύτως σαφές: Οι έλεγχοι και τα πρόστιμα όχι μόνο δεν να χαλαρώσουν, αλλά θα ενταθούν και θα αυστηροποιηθούν. Κι αυτό θα αφορά και τους ελέγχους των πιστών, οι οποίοι επιμένουν να πηγαίνουν στους ναούς χωρίς να εμβολιάζονται ή να κάνουν rapid ή μοριακά τεστ.
3 Τα πάνω από 550.000 νέα ραντεβού για την πρώτη δόση εμβολιασμού, που έχουν καταγραφεί μετά τις 20 Οκτωβρίου, όταν εφαρμόστηκαν τα νέα μέτρα, δίνουν μια «διπλή υπόσχεση». Αφενός κάλυψαν το 50% που έλειπε από το 1.000.000 εμβολιασμών, το οποίο θεωρείτο απαραίτητο ώστε να χτιστεί το μίνιμουμ τείχος ανοσίας και αφετέρου δείχνουν ότι υπάρχουν κι άλλα περιθώρια και για άλλους νέους εμβολιασμούς. Εκτιμάται δηλαδή, ότι η μεγάλη συμμετοχή στην 3η δόση, μαζί με τους νέους εμβολιασμούς και την όποια φυσική ανοσία έχει δημιουργηθεί, μπορούν οδηγήσουν σε έλεγχο της πανδημίας, χωρίς να χρειαστεί η επιβολή lockdown.
Σφίγγει ο κλοιός
Παράλληλα η κυβέρνηση είναι έτοιμη για τη λήψη κι άλλων, ακόμα πιο «σφιχτών» μέτρων, τα οποία θα πιέσουν ακόμα περισσότερο όσους επιμένουν να μην εμβολιάζονται. Σε προτεραιότητα φαίνεται ότι είναι οι άνω των 60-65 οι οποίοι επιμένουν να αρνούνται να εμβολιαστούν. Στο Μ. Μαξίμου θεωρούν ότι σύμμαχοι σε αυτήν την πολιτική είναι ακόμα τρεις παράγοντες;
Με πρόταση Μητσοτάκη Έκτακτη Σύνοδος της ΕΕ 3 Φεβρουαρίου αποκλειστικά για την Άμυνα - Τι είπε ο Πρωθυπουργός
1 Η κοινή γνώμη η οποία, όπως φάνηκε και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, στηρίζει τα μέτρα και επικροτεί την εμβολιαστική τακτική που έχει επιλέξει η κυβέρνηση.
2 Η ουσιαστική απουσία πολιτικής πίεσης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες, «ο Αλ. Τσίπρας είναι ο μόνος πολιτικός στην Ευρώπη που κάνει αντιπολίτευση με την πανδημία». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ουσιαστικά προεξοφλεί το lockdown προσπαθώντας να το «χρεώσει» στην κυβέρνηση, χωρίς όμως να παίρνει ξεκάθαρη στάση αν είναι υπέρ ή κατά. Κι αυτό, όπως λένε οι ίδιες πηγές, «έχει κουράσει τον κόσμο, ο οποίος αντιλαμβάνεται πλέον τι είναι η συγκεκριμένη πρόταση και τι είναι ένα μονότονα επαναλαμβανόμενο “όχι σε όλα”».
3 Η οικονομία της χώρας. Η οποία ενώ εμφανίζει εμφανή και σημαντικά στοιχεία ανάκαμψης (ρυθμός ανάπτυξης, μείωση της ανεργίας, επενδύσεις, αλλαγή κλίματος, πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων, αύξηση των δημοσίων εσόδων κ.λπ.), θα υπέφερε από ένα νέο lockdown, θέτοντας σε σκληρή δοκιμασία και εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Και μάλιστα τη στιγμή που η ελληνική όπως και η παγκόσμια οικονομία δοκιμάζεται από την ακρίβεια λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Δύο «στοιχήματα»
Αν η μετάλλαξη «Ο» δεν φέρει τα πάνω-κάτω επιβάλλοντας νέα δεδομένα, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει την κρίσιμη «μάχη των 15 ημερών», ώστε η χώρα να μείνει ανοιχτή. Η ενίσχυση και η αντοχή του ΕΣΥ, σε συνδυασμό με την αύξηση των εμβολιασμών, είναι τα δυο πιο κρίσιμα «στοιχήματα» αυτού του σημαντικού 15ήμερου, που θα κρίνει πολλά πέραν του πόσο καλά Χριστούγεννα θα κάνουμε εφέτος…
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr