Κανένας νέος, κανείς εκτός ΣΥΡΙΖΑ, κανείς που δήθεν πείστηκε από το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ και στρατεύθηκε για να βοηθήσει, όπως ανεπιτυχώς προσπαθεί να μας πείσει η Κουμουνδούρου.
Το ερώτημα είναι γιατί οι ίδιοι άνθρωποι που κυβέρνησαν ή άσκησαν κρατικά καθήκοντα και απέτυχαν την περίοδο 2015-2019, επιχειρείται να… περάσουν σήμερα ως «τα καλύτερα μυαλά της χώρας» και γιατί η ανακύκλωση των ίδιων -και εν πολλοίς φθαρμένων– προσώπων επιχειρείται να παρουσιαστεί ως κάτι νέο.
Η απάντηση είναι απλή.
» Πρώτον, διότι το έχει κάνει ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ανάδειξη μίας ομάδας στελεχών. Ετσι, ο Αλέξης Τσίπρας οφείλει να παρουσιάσει μία ομάδα συμβούλων προκειμένου να πείσει ότι έχει και εκείνος επιτελείο διαφορετικό από αυτούς που γνωρίζει ο κόσμος. Οσο για το αποτέλεσμα, αυτούς έχει, αυτούς παρουσιάζει.
» Δεύτερον, διότι αυτή η ομάδα εκτός από «νέο think tank» του Αλέξη Τσίπρα προς την κοινή γνώμη, θα αξιοποιηθεί από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ως αντικαταστάτες των εσωκομματικών αντιπάλων που θέλει να «τελειώσει». Γι’ αυτό, οι «πένες του ΣΥΡΙΖΑ» έχουν πάρει… φωτιά να γράφουν για την «κυβερνησιμότητα», οι περισσότεροι από αυτούς θα αποκτήσουν την ιδιότητα του μέλους της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, αντικαθιστώντας μέλη της «Ομπρέλας» και σταδιακά θα προωθηθούν και σε θέσεις ευθύνης στην Κουμουνδούρου, στις θέσεις αυτών που ο Τσίπρας θέλει να διώξει, για να αποδυναμώσει την εσωκομματική αντιπολίτευση.
«Παρακαταθήκη»
Και τα ξέρει όλα αυτά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μιλώντας στο ieidiseis.gr και για το «think tank» του Αλέξη Τσίπρα, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Η προηγούμενη θητεία έχει αφήσει παρακαταθήκη ένα μεγάλο αριθμό στελεχών με τεχνική επάρκεια και πολιτικό κριτήριο. Είναι αυτά τα στελέχη που βοήθησαν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να σημειώσει μεγάλες επιτυχίες στη διαχείριση και έξοδο από το Μνημόνιο, στην εξωτερική πολιτική (π.χ. με τη συμφωνία των Πρεσπών), στην κοινωνική πολιτική».
Και τα ξέρει και ο έμπειρος εκλογολόγος και εκ των άτυπων συμβούλων του κ. Τσίπρα Ηλίας Νικολακόπουλος, ο οποίος δηλώνει στην «Εποχή» ότι «το τέμπο στον ΣΥΡΙΖΑ δίνουν τα παλιά στελέχη και δεν υπάρχει μια ισχυρή ομάδα με ανθρώπους που θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικοί». Ανθρωποι, με άλλα λόγια, που να διατυπώνουν προτάσεις και να εκφέρουν λόγο που να πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα έκανε καλύτερα» και καταλήγει: «Νέο στελεχικό δυναμικό δεν έχει αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ, στα δυόμισι χρόνια αντιπολίτευσης», ήταν η πικρή διαπίστωσή του.
ΣΤΟ… ΑΡΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΟ ΤΟ 2015
Σκυλακάκης για NOK: Δεν μπορεί το κράτος να τιμωρεί τη νομιμότητα και να είναι εφεκτικό στις παρανομίες
Μία απλή παρουσίαση αρκεί για να διαπιστώσει και ο πλέον καλοπροαίρετος αναγνώστης ότι πρόκειται για ανακύκλωση παλαιών στελεχών και μηχανισμών, και όχι για νέο think tank. Οσο για τη «βαριά» ταμπέλα «τα καλύτερα μυαλά της χώρας»…
Περισσότεροι από τους μισούς από τους συμβούλους του κ. Τσίπρα ήταν υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ή το 2019 ή διορισμένοι από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο κράτος.
» Ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ (2010-2014) Γιάννης Μυλόπουλος, απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί… νέο πρόσωπο. Ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να τον διώξει από διευθυντή της ΕΤ 3 που τον είχε διορίσει το 2015 μετά από ένα απαράδεκτο σχόλιό του κατά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αλλά… βολεύτηκε γρήγορα όταν διορίστηκε πρόεδρος της Αττικό Μετρό το 2015, στη δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Το τελευταίο που θυμόμαστε από τον κ. Μυλόπουλο, η φωτογραφία με τις κλούβες στη Θεσσαλονίκη επί ΔΕΘ, που την ανέβασε στα social media για να κατηγορήσει τη νυν κυβέρνηση για δρακόντεια μέτρα και αποκλεισμούς, αλλά η φωτογραφία ήταν του 2018!
» Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, που προέτρεπε σε «λαϊκές κινητοποιήσεις» στη Νέα Σμύρνη, εν μέσω πανδημίας, και χαρακτήριζε την κυβέρνηση «ακροδεξιά συμμορία που έχει μετατρέψει τη χώρα σε σύγχρονο μετεμφυλιακό κράτος». Ισως έχει ένα ενδιαφέρον ωστόσο να εξηγήσει ο κ. Γεροτζιάφας στον κ. Τσίπρα στις μεταξύ τους συζητήσεις ή σε κάποια συνεδρίαση του think tank γιατί συμφωνεί με τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση κατά των ανεμβολίαστων, καθώς μιλώντας στον ΑΝΤ1 δήλωσε: «Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι στη σωστή κατεύθυνση για να ανακόψουμε το πέμπτο κύμα της πανδημίας, το οποίο υπολογίζεται να έρθει τον Φλεβάρη, ενώ συμβαδίζουν με τις ανακοινώσεις του προέδρου Μακρόν πριν από περίπου μία εβδομάδα, όπου κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό σε ηλικίες άνω των 65 ετών».
» Η Ζωρζέτα Ράλλη, επί σειρά ετών υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν, όπως και της ομάδας Ράιχενμπαχ που είχε συσταθεί για την υλοποίηση των Μνημονίων. Την περίοδο 2001-2004 ήταν πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. της Κτηματολόγιο ΑΕ. Ηταν τότε που έφευγε από το ΥΠΕΧΩΔΕ ο Κώστας Λαλιώτης και αναλάμβανε η Βάσω Παπανδρέου.
» Ο Δημήτρης Χριστόπουλος ήταν ο άνθρωπος πίσω από την προεκλογική καμπάνια του Γιώργου Καμίνη για τον Δήμο Αθηναίων, αλλά και εξ αυτών που υλοποιούσαν το πογκρόμ στην ΕΡΤ σε σχεδιασμό Νίκου Παππά–Κώστα Αρβανίτη. Επίσης, ήταν αυτός που έχασε από τον Νάσο Ηλιόπουλο, όταν η «Ανοιχτή Πόλη» κλήθηκε να επιλέξει τον αντίπαλο του Κώστα Μπακογιάννη.
» Ο Κωστής Παπαϊωάννου ήταν ο πρώην γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επί υπουργίας Νίκου Παρασκευόπουλου στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Τον… εκπαραθύρωσε ο Σταύρος Κοντονής (σ.σ. κάτι θα ήξερε) όταν αντικατέστησε τον κ. Παρασκευόπουλο. Τώρα, με τον κ. Κοντονή εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπαϊωάννου μπήκε και πάλι στο κάδρο.
» Ο Γιάννης Κρεστενίτης υπήρξε διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ επί ΣΥΡΙΖΑ. Παραιτήθηκε αιφνιδίως το 2019 ενώ η θητεία του έληγε το 2020. Παραιτήθηκε μάλιστα εν μέσω κινητοποιήσεων, οι οποίες με την παραίτησή του έληξαν. Αναζητώντας τους λόγους, ανατρέχει κανείς στην καταγγελία οικονομικού σκανδάλου στον εισαγγελέα. Ενα σκάνδαλο της περιόδου 2007-2010 ύψους 2,2 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα εκείνων των ημερών, για το οποίο όμως αθωώθηκαν οι διοικήσεις και ελέγχονταν οι υπάλληλοι.
» Ο Αιμίλιος Αυγουλέας ήταν εκ των βασικών συντακτών του νέου προγράμματος Θεσσαλονίκης 2, προ των εκλογών του 2019. Θα έχουν ενδιαφέρον οι συζητήσεις του με τον κ. Τσίπρα, μιας και είχε ταχθεί δημοσίως κατά του δημοψηφίσματος του 2015.
» Ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης ήταν υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Λάμπει στις εκπομπές της Νατάσας Γιάμαλη του τηλεοπτικού σταθμού Kontra (στα όρια του τηλεμαϊντανού οι συχνές εμφανίσεις του).
» Ο Νίκος Φαραντούρης, υπηρεσιακός πρόεδρος και νομικός σύμβουλος της ΔΕΠΑ επί ΣΥΡΙΖΑ, έχει ξεχωρίσει για τη μαχητική του αντίδραση κατά της εξόρυξης υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα.
» Ο Αντώνης Μπόγρης ήταν μαζί με τον Ερρίκο Βεντούρα σύμβουλοι του πρώην υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Θεωρούνται οι πατέρες της συγχώνευσης ΤΕΙ-ΑΕΙ με τα τραγικά αποτελέσματα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
» Η Ντόρα Γιαννάκη, στέλεχος του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ήταν στην ομάδα Βερναρδάκη για τη «Μεταρρύθμιση του Κράτους», μία πρόταση που λόγω εσωκομματικών προβλημάτων ποτέ δεν ολοκληρώθηκε.
» Η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη διορίστηκε το 2016 στη θέση της προϊσταμένης Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, επί ΣΥΡΙΖΑ, έχει φτάσει έως τον ανώτατο βαθμό της αντιστρατήγου, με ειδικότητα στη φύλαξη των συνόρων, στο μεταναστευτικό κ.λπ.
» Ο Γ. Σταμπούλης, που έχει λόγους να συνδράμει τον κ. Τσίπρα καθώς ως στέλεχος του Υπερταμείου, πέραν της υλοποίησης της απόφασης για παραχώρηση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας στους δανειστές της Ελλάδας για 99 χρόνια, λάμβανε και περίπου 1.000 ευρώ, σύμφωνα με τις καταγγελίες του Ποταμιού στη Βουλή το 2018, για κάθε συνεδρίαση στην οποία συμμετείχε.
» Η Δέσποινα Σίνου ήταν ανάμεσα στους 1.000 νομικούς που είχαν κάνει την παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης, υπερασπιζόμενη τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Είχε δε συνυπογράψει και επιστολή όπου ανάμεσα σε άλλα αναφερόταν ότι «το αίμα δεν θα πέσει στα χέρια όσων αδρανήσουν, αλλά στα κεφάλια όλων μας».
» Υπέρ της αποφυλάκισης Κουφοντίνα είχε ταχθεί και ο πρώην διευθυντής του σχολείου φυλακών Αυλώνα Πέτρος Δαμιανός.
» Η Κορίνα Χατζηνικολάου είχε ταχθεί δημοσίως μαζί με άλλους 19 συναδέλφους της, τον Μάρτιο του 2020, κατά του lockdown.
» Η Σοφία Βιδάλη είχε ταχθεί δημοσίως υπέρ του όχι του δημοψηφίσματος (σ.σ. θα της έχει εξηγήσει ο κ. Τσίπρας γιατί το μετέτρεψε σε όχι, παραπλανώντας το 61% του ελληνικού λαού), ενώ υπόγραψε και διακήρυξη υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του 2019.
» Ο Αρις Καζάκος ήταν για αρκετές ημέρες ο επικρατέστερος για να πάρει το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά τελικά η υποψηφιότητά του δεν προχώρησε.
» Ο Μανώλης Τερροβίτης είναι ενεργό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και πολλά χρόνια. Συνεργάστηκε στενά με τον Γιώργο Κατρούγκαλο και την Εφη Αχτσιόγλου στο υπουργείο Εργασίας επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πριν από το 2015 ήταν στέλεχος επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, μεταξύ άλλων και στην INTRACOM.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr